Rut Sandbladh tar oss till sin hemstad

Reklam

Rut Sandbladh har släppt sin singel  ”Min hemstad”, en norrbottnisk syntpop-pärla som är hennes egen tolkning av The Wannadies ”My Home Town” från 1990.
Rut berättar om låten: – ”Trots att Min hemstad är en cover så känns den hundra procent jag. Dels för att den nyskrivna svenska texten är inspirerad av min egen uppväxt. Men framförallt för att jag för första gången står som ensam producent, något som varit rent skräckinjagande stundtals. Det har varit en process kantad av tvivel men jag är väldigt nöjd med resultatet.”

Var det svårt att skriva om en text till svenska?

Både och. Jag skriver mina egna låtar på svenska så på det sättet kändes det naturligt. Samtidigt fanns här redan en melodi och ett tema att anpassa sig till, vilket både underlättade och var en utmaning. Så inte svårt – men annorlunda!

Hur mycket får man ta ut svängarna när man gör en cover?

Det är upp till den eller de som skrivit låten. Jag skickade min nya text till Wannadies som godkände den. Ändrar du för mycket blir det ju inte riktigt en cover längre, därför har jag framförallt jobbat med att ta ut svängarna i produktionen.

Vad fick dig att ta steget till att bli din egen producent?

Jag ville bli mer självständig i mitt musikskapande och mindre beroende av andra.

Du nominerades till Gaffa-priset 2018 i kategorin Årets genombrott, hur tar man till sig det?

Det var otroligt överraskande! Och förstås jätteroligt.

Du deltog i invigningen av den mansfria festivalen Statement. Hur kom det sig?

Jag deltog som en av 56 kvinnliga artister på #metoo-låten Vad dom än säger. Vi blev sedan tillfrågade att inviga hela festivalen med låten och jag var då en av de artister, förutom Vo PAM (som skrivit låten), som fick chansen att framföra den live på scen. Det var den mäktigaste scenupplevelsen jag varit med om.

Antar att The Wannadies är ett av dina egna favoritband, har du några andra husgudar?

Jag älskar 80-talet och är i grunden en syntpop-tjej. Så Alphaville, Talk talk och A-ha ligger mig varmt om hjärtat.