Erik Koskinen – en eftertänksam artist

Reklam

Erik befinner sig i Spanien när vi når honom via telefon där han njuter av ett fantastiskt semesterväder.
Han är känd som Elvis i Lars Vegas trio, men släpper snart sin andra soloskiva.

Din nya platta som du släpper till hösten, ”En grop i taget”.Är titeln en anspelning på att man ska ta sig upp igen med tanke på att det är en grop i taget?

Titeln är en fras ifrån låten ”i tystnaden” vilken vi tyckte passade bra. Då man levt ett par decennier så lär man sig liksom. Man går på några smällar å för at klara sig behöver man ta en grop i taget. Inte fastna i negativiteten utan gå vidare.

Så det handlar då om eftertänksamhet, hjärta och smärta. Gäller det hela albumet?

Ja det är lite av ett genomgående tema. Det är låtar med texter som som kommer från en vuxen person, inte bara ytliga saker, utan saker som folk kan relatera till.

Det är en väldig skillnad mot Lars Vegas trio med andra ord?

Ja det är två helt olika saker. Lars Vegas är ett skämtband, underhållningsband med speciella roller.
Med motivet att roa. Här är det mera att jag vill nå fram och få folk att känna igen sig i vissa saker som jag sjunger om. Och även tycka att musiken är bra förstås.

Så fokus ligger på texterna?

Ja absolut. Texterna ska kunna stå för sig själva. Ha ett tydligt budskap och ha något att säga. Inte bara vara nån typ av utfyllnad.

Du hade för länge sedan ett band vid namn Zarasorg , Det låter som att det också skulle handla om smärta?

Absolut. Det är bara fortsättning på det skulle man kunna säga. Fast dem texterna var lite valpigare då jag var mycket yngre då. Men grundtanken med låtarna är att det ska var melodiskt och svängigt. Så det är inte så stor skillnad på det fast det var länge sedan.

Är det något du kommer att ge ut igen?

Nej, jag tror inte det. Möjligtvis att det läggs ut äldre inspelningar på Spotify. Det var jag som skrev alla låtar då så det jag ger ut nu är fortsättningen skulle man kunna säga.

Vad är anledningen till att det blev ett uppehåll på tjugo år mellan dina solo plattor?

Det är en relevant fråga. Fokus har varit mycket på Lars Vegas trio. Sen har jag utbildat mig och skaffat barn och familj. Rest mycket. Så jag har liksom gått ett varv runt och kommit tillbaka till att det här vill jag också göra. Så man kan säga att det har kommit lite saker emellan i några år, ha ha.

Finns det även något vanligt jobb som kommit emellan?

Jag jobbar som familjebehandlare, socionom. Skivan återspeglar hur livet varit ett sökande, hur man fungerar som människa.

Du har med dig ett intressant gäng musiker på skivan? Tex Hoven Droven.

De är ett härligt live band. Björn Höglund som producerat skivan spelar trummor i Hoven Droven. Bosse Lindberg, deras gitarrist, spelar på några låtar vilket känns jättekul.

Men det var Björn som lade ett gitarrsolo?

Ja han skäms lite grand för det. Vill inte att Bosse ska få veta det.

Och bröderna Rongedahl?

Ja, dem har jag jobbat lite med tidigare. Varit med och gjort barnskivemusik. Men snäppet ännu vassare tycker jag systrarna Kempff från Chattanooga är med och körar. De är gamla vänner till mig. Vilket känns jättekul och det kommer fram på skivan.

Hur löser du detta när du ska ut på turné? Med alla artisterna. För turne är väl planerat?

Jag ser mig lite som debutant när det gäller turné biten. Vi får se hur det mottags. Det vore kul att se responsen från scen. Det är alltid en jättekick att spela inför publik, Men först ska skivan släppas och så får vi se vart det tar vägen.

Om eller när det blir en turne, kommer du spela något instrument då?

Jag kommer nog att alternera lite mellan gitarr och keyboard. Och bara sjunga. De flesta låtar är skrivna på keyboard så jag skulle nog helst spela det helt enkelt.

Keybord är det ett arv efter pianot som du fick av din mor en gång i tiden?

Ja, det är faktiskt det. Karriären började med att jag till grannarnas förtvivlan övade hela tiden.

Gick du i musikskola?

Nej. Inte specifikt. Jag har tagit pianolektioner, men inte gått någon längre utbildning. Jag är självlärd.

Minns du den första platta du köpte själv?

Den första skiva jag köpte själv borde ha varit något med Hank Williams eller Elvis. Elvis då han står i guldkostym på omslaget. Det är de första skivor jag kommer ihåg. Det var nog Elvis Presley som var den första. Den har jag fortfarande kvar.

Har det spelat in på ditt val av figur i Lars Vegas trio?

Ha, ha. Ja precis. Jag har alltid älskat Elvis. Jag tycker han var fantastisk. Man ska komma ihåg med Elvis att han var jätte jätte rolig. Man kan ibland se på hans shower att han har nära till skratt och kan driva med sig själv.

Om du ser tillbaka på ditt förra solo album, ”Små explosioner”, är textinnehållet liknande på den skivan utefter din ålder och livserfarenheter du då hade? Eller var den mer positiv?

Ja det finns saker från en kille som var 20 år yngre. Det är blandat där. Jag är inte helt nöjd med den skivan, det finns fortfarande lite valpighet på den. Märkliga texter kan jag tycka. Musikalskt tycker jag den är bra. Har funderat på att lägga ut den också på Spotify, så den kommer snart...

När du har gjort reklamfilmsmusik har du spelat in specifikt material eller har du tagit låtar du tidigare gjort?

Det har varit beställningsjobb. Då har jag försökt skapa musik utifrån önskemål från regissör. Vad de vill ha helt enkelt.

Detsamma när det gällde musik till Widemarks böcker?

Ja precis. Han hade gjort texter och ville ha dem tonsatta. Det har varit att skapa utifrån givna önskemål liksom. Det har varit väldigt lärorikt. Göra många olika förslag. Handlar mycket om att göra många olika utkast. Det var väldigt nyttigt för mig att få öka tempot lite grann. Man fick bolla rätta så mycket för att hitta rätt.

Musiken som du skrev till barnböckerna, är det något dina barn gillar?

Ja de tycker det är bra. De gillar faktiskt, eller ska vi säga att de är trogna fans av Lars Vegas trio. Fast det är många barn som gillar dem.

Vi på svip tackar Erik för att vi fick störa under semestern och önskar dig lycka till med kommande skivan.