Jay Smith – en naken man

Reklam

Jay Smith, mannen med den stora rösten är tillbaka och det inte bara med en ny singel utan också med nytt sound. Vi kommer att mötas av en “naken” och avskalad version, där hans röst och framförallt Jay’s person kommer fram på ett helt annat vis än tidigare. Är det bättre då? Ja det är det, den här artisten klarar av mer än han själv tror och det med bravur!

Svip.se ställer den ofrånkomliga frågan; vad har vinsten och medverkan i Idol 2010 betytt för dig?

I grund och botten har det betytt att jag har kunnat fortsätta att hålla på med musiken. Vilket var mitt mål med att vara med överhuvudtaget, egentligen var det tänkt att jag skulle fortsätta med mitt band men nu blev det inte så. Vi körde på ett tag men sedan började jag komma in i andra genrer och ville göra annan typ av musik än hårdrock.

Kan du berätta lite om din nya singel; God damn you?

Ja, den kom sig av att jag startade ett nytt band som skulle gå mer åt blues hållet, men vi fick inte riktigt ihop det och jag har alltid fått kommentarer efter mina akustiska gig att folk uppskattar dom mer än de jag spelar med fullband bakom mig. Jag har varit ute och spelat ensam nu och jag ville skriva, jag ville göra en låt som inte var bandbaserad, så att jag mer kunde, vad ska man säga… att det lät mer som jag när det är live, när jag är själv.

Foto: Fredrik Gustafsson

Ja, det är väldigt naket och du kommer fram när du sitter ensam med din gitarr…

Ja, det var det jag kom fram till och jag och Mattias Tell min nuvarande producent och låtskrivande kompis, vi har försökt att bygga ett sound som skulle vara baserat på akustiskt och som ska låta mer som jag när jag är ute och spelar. Min förra skiva kändes väldigt bombastisk när jag var ute och skulle köra versioner av låtarna och inte hade den stora produktionen med mig. Så att vi bestämde oss för att vi skulle göra det så naket som möjligt och att det lät likadant när jag är ute och spelar. Vi valde den låten för att vi spelade in och la ut den på Youtube för nästan ett år sedan och den blev den mest lyssnade och önskade låten. Det verkar vara många som verkligen bryr sig om den och det har kommit massvis med önskningar om att den ska släppas som singel. Jag har ett väldigt starkt band till texten.

Texten är otroligt gripande, kan du berätta om vad den handlar om?

Den handlar om min första kärlek som jag träffade när jag gick i högstadiet, och som dog av en överdos. Och jag har aldrig riktigt kunnat släppa det, jag har skrivit många låtar om henne men denna är väl den som är klarast och bara till henne. Hon har nämnts i andra låtar i texter och dylikt men mest metaforiskt, den här låten är helt om henne. Den är mitt sätt att försöka gå vidare från den sorgen och försöka att skriva ner och spela in det. Det är lite så för mig med musiken och skrivandet, att när jag väl fått ner en låt på pränt, lite som när man skriver i en dagbok, så känns det som jag får en viss distans och kan gå vidare.

Det jag reagerade på är att detta är en ny genre för dig, kan man säga att det finns country gener i låten?

Ja, country är något som har smugit sig på mig sedan 2011, jag har fått lite utav en one track mind där, det är mycket country som jag lyssnar på, country och blues.

Foto: Johan Lindberg

Var hittar du dina influenser?

Då får jag väl säga Ricky Van Shelton, Toby Kieth, Tim Mcgraw, Miranda Lambert, Union Station, vad finns det mer som jag tycker är bra… Will Hoge är en duktig kille, det är inte ren country men sen finns ju såklart klassikerna Kris Kristofferson och så Josh Thompson.

Är det den här genren vi kommer att få höra i fortsättningen och vad kallar vi den?

Ja, alltså det är ju egentligen sing and songwriter av och med country influenser. Jag har ju velat göra lite country, alltså med country i grund och botten. Men jag känner att jag inte har tillräckligt med erfarenhet än, hårdrocken liksom smyger sig på, jag har ju hållit på med det så länge så det sitter nästan i muskelminnet. Hade jag haft ett fullband bakom mig så hade det säkert blivit och låtit mer country, men nu när jag mig själv så kommer det att bli mer naket. Jag hoppas att jag fortsätter i den här genren. Nästa låt kanske blir mer country eller så blir det mindre country… det är en läroprocess. Country är en underbar genre och vi får se och hoppas på turen att det blir bra.

Hur ser första halvan på det nya året ut, får vi chans att se och höra dig ute snart?

Det börjar trilla in gig nu och förhoppningsvis så kommer de bli fler nu i och med singeln. Jag har varit nästan två rundor runt Sverige redan med förra skivan, så jag kände att jag behövde släppa någonting nytt för att bibehålla intresset och jag får hoppas på den här låten så att jag får komma ut och göra fler spelningar det här året. Jag kan på något sätt inte vara ledig för länge, ibland kan det ta emot när man varit ledig, men när man sedan kliver på tåget eller planet så vet man helt plötsligt vem man är igen. På något sätt har vägarna och hotellen blivit ett hem.

Slutligen, vilken var din första LP-skiva som du fick eller köpte själv?

Ähm… jag tror jag var tre år eller yngre till och med, då fick jag av min moster Twisted Sisters Stay Hungry, W.A.S.P Animal och Europe’s Final Countdown. De fick jag i ett paket av henne.

Naturligtvis gratulerar vi på svip.se Jay Smith till en fantastisk låt och önskar honom all lycka och välgång med den nya singel som släpps digitalt nu på onsdag den 14 januari, och tack för ett trevligt samtal!