Lenny Eriksson, ödmjuk men kaxig…

Reklam

Lenny sitter i bilen och är på väg hem till Örebro när svip.se ringer upp. Det har gått 34 år sedan undertecknad talade med Lenny sist och mycket har hänt på båda sidorna av rinken sedan dess. Det som inte har förändrats är Lennys entusiasm för ishockey! Under 70- och 80-talet var han en framgångsrik back i Brynäs IF, Örebro IK och Storhamar Dragons, Norge.

Hur gammal var du när du började, och i vilken klubb spelade du då?

Jag började spela i en metropol som heter Hedesunda, lite utanför Gävle. Jag var nog i tretton- fjortonårsåldern…

Vad jag har förstått var du alltså spelande tränare i Storhamar, hur var det?

Ja det stämmer, jag skötte allt! (ha ha) Först var jag spelare och sedan blev jag spelande tränare ett par år för att sedan “bara” vara tränare. Jag var där i sju år. Det var ju lite speciellt men det gick rätt så bra, jag var ganska hygglig som spelare så det gick bra, mycket tack vare att jag var en duktig spelare.

Foto: Håkan Strandman

Var tränare ett självklart val av karriär efter du slutat spela?

Njaa, jag var ju inne lite på det här med lärarjobbet. Jag vikarierade lite i Örebro där, och hade fyra hela år som klasslärare. Jag var bland annat på Mojsö skola och på Eklunda. Fastän jag inte hade någon form av utbildning till det. En klass jag tog över hade tre eller fyra lärare lämnat strax innan jul minns jag.

Undertecknad hade dig som lärare under 80-talet, och det vi minns var att vi fick skippa en hel lektion för att gå ut och spela brännboll istället, du tog många initiativ till fysisk aktivitet, vi var bland annat ute och paddlade med dig och din dåvarande sambo…

Ja, det gäller ju att hitta en balans där och det tror jag att jag hade. Jag insåg ganska snart inne i lärarrummet att jag inte ville vara i den miljön under trettio- fyrtio år. Jag fick inte riktigt samma gåshud därinne som jag får i tränarbåset och med sextusen personer på läktaren, lite annan adrenalin kan man säga ha ha!

Du tog över som tränare för BIK Karlskoga i maj 2012, de hade ett succé år säsongen innan, berätta om hur man tänker framåt som ny tränare?

Ja, de hade ju gjort sin bästa säsong på många år och tagit sig till kvalserien, samtidigt försvann många av de bästa spelarna och bara det var en utmaning i sig. I samma veva slutade Tobias Thermell men han blev istället en tillgång för mig som assisterande tränare och vi fick en bra känsla där direkt. Jag hade ju varit utomlands och jobbat och just då fanns inga andra jobb i närområdet, så detta passade mig jäkligt bra. En perfekt social lösning. Men självklart var det en utmaning att försöka upprepa lagets framgångar och samtidigt överraska.

Laget har haft stora skadeproblem och fått låna in spelare under en längre tid, hur ser det ut idag?

Ja så har det varit under två års tid, det har varit riktigt jävligt. Dessutom har folk slutat, annars har vi gått till kvalserien för länge sedan. Men i år har vi som det verkar, städat undan skadorna redan i början på säsongen. Men vi har fortfarande inte spelat med fullt lag och har tre, fyra spelare borta. Vi hoppas på att få vara friska och kanske till och med att några av de skadade kommer tillbaka.

Foto: Viasatsport

Med 12 vinster i rad, hur viktigt är det att ni vinner mot Asplöven nu den 15 januari?

Ja, jag vet inte hur viktigt det är men det är klart att vi är ju inte mindre hungriga. En del säger att man blir mätt av att vinna och visst är det lätt gjort att bli mätt men det här gänget som vi har, så triggar det bara ännu mer. Det är ju så jäkla roligt att få vinna matcher, så att det tror jag inte är någon fara. Men självklart tar jag inte för givet att vi vinner och det är ju heller inte avgörande om vi vinner där eller inte. Utan vi fortsätter och jobba som vi gör och då fortsätter vi att vinna X antal matcher till och då kommer vi att få spela play off hockey i någon form när serien är slut.

Hur ser det ut i tabellen, Malmö ligger ett snäpp före er…?

Ja precis Malmö ligger en poäng före oss just nu. Det är ju de två bästa som spelar mot varandra, i en bäst av sju matcher för en plats i SHL. De andra lagen blir ju involverade i ett play off spel sedan. Det var ju det som var vårt primära mål när säsongen började kriga upp oss en åtta placeringar, så nu ligger vi lite före i schemat tabellmässigt då!

BIK Karlskoga har aldrig varit i SHL, törs du ponera att ni går upp?

Njaa, jag tänker inte så mycket på det, men det är klart att någonstans långt där inne finns det ju liksom en liten dröm att jäklar om man skulle studsa rätt och det skulle hända. Vilken spark i arslet det skulle vara på resterande hockey Sverige, den drivkraften finns ju naturligtvis, sedan är man ju medveten om att det är för tidigt att prata om det nu, men vi måste fortsätta att jobba om vi ska vara med och slåss om det. Men kommer vi väl dit, så blir vi livsfarliga. Vi är medvetna om att vi får jobba för det, men vi är ödmjuka och kaxiga!

Du fyllde jämt förra året, vad tycker du har varit roligast under åren?

Oj, det är ju så himla mycket! Jag hade det bra i Örebro, jag vann ett SM-guld med Brynäs men sen som tränare hade jag ju ett par riktigt bra år i Norge. Jag bildade ju familj i Norge, båda mina söner är födda där och det var ju tio fantastiska år! När jag tränade Arboga tog vi oss till kvalserien, det var ju fantastiskt med lilla Arboga. Nyköping, Nybro också till kvalserien. Sedan var jag ju tillbaka till Norge för ett par år sedan och lyckades vinna hela skiten! Åren i Österrike vill jag ju inte heller vara utan, och nu är jag inne på tredje säsongen med BIK Karlskoga, det är skitroligt! Det är jätteskoj med det här gänget, det är sånt driv och hjärta i vad vi gör både med laget och alla runt omkring!

Slutligen, vilken var din första LP-skiva?

Min första LP-skiva…? Det var nog… nu står det still… Det var nog Rolling Stones’ Goats Head Soup, jag vet att låten Angie var med! Alla gillade ju The Beatles, och det gjorde jag med men så tyckte jag att Rolling Stones var mycket coolare. Och dom gubbarna håller ju på ännu, vilket ger en själv lite perspektiv. Det finns ingen möjlighet att bli gammal i mitt yrke och när man får höra att eleverna från förr tyckte jag var snygg, ja då försvinner ju ett par år till! Ha ha ha!

Svip.se tackar Lenny Eriksson för en trevlig pratstund och håller tummarna inför matchen ikväll!