En bluesigare Yngwie Malmsteen

Reklam

Det har gått några år sedan debutplattan Rising Force kom ut. Minns att jag då slogs av hans fingerfärdighet och låtarnas klassisk musik inspiration.  Att de hade den inriktningen var kanske inte så konstigt med tanke på vad Yngwie själv berättar:

”Min familj är klassiskt skolad och jag är känd för att spela i en stil som brukar kallas nyklassisk. Men då jag fick en gitarr på min femårsdag så försökte jag låta som John Mayall & The Bluesbreakers. Jag brukade jamma till deras platta med Eric Clapton (Bluesbreakers With Eric Clapton). Det är något de flesta inte inser, att jag är väldigt bluesintresserad.”

Detta att han har en kärlek till bluesen märks på kommande plattan Blue Lightning som släpps i slutet av mars. Här tolkar han ett gäng äldre låtar, men han spelar dem inte rakt av.

“Det har aldrig varit min grej att bara kopiera som det låter på plattan. Jag förstår inte vitsen. Om du vill höra en låt så som du minns den så lyssna på originalet. Jag valde att sätta min personliga prägel på låtarna samtidigt som jag hyllar dem. På så sätt kan jag vara mig själv och samtidigt vara respektfull gentemot artisterna.”

Vid sidan av coverlåtarna finns även fyra originallåtar. Samtliga visar på Malmsteens långvariga kärlek till bluesen såväl som hans förmåga att uttrycka känslor och djup.

“Jag har alltid haft med låtar med en bluesig groove på mina plattor så att ta med egna låtar i samma stil kändes självklart.”

Är du lika nyfiken som undertecknad på kommande plattan? Vi får hålla till godo med Sun’s Up Top’s Down så länge.