En Svensk Tiger vill bryta tystnaden

Reklam

En Svensk Tiger som kallats ”Sveriges bästa punkband” slog igenom 2009 med albumet ”Versace Style”. Nu efter sex års tystnad är de tillbaka med singeln ”Skuggor I Blåljus”. Bandet består av: Pär Larsson – Gitarr/Sång, Robert Lindahl – Trummor och Markus Magnusson – Bas, men på singeln gästas de av sångerskan Idde Schultz. Nu har de ett nytt album på g, ”Gbg Noir”. Vi tog oss ett snack med Robert för att få veta lite mer.

Hur kom det sig att ni tog namnet En Svensk Tiger?

Namn är svårt. En svensk tiger, men vi gör det inte. Det är vårt budskap när vi är ute, vi ska få folk att sluta tiga. (skratt)

Nya singeln ”Skuggor I Blåljus” handlar om något som ni inte ville tiga om…

Nej. Det är en ganska snäll låt på ytan, melodisk och med Idde som gör det väldigt vackert, men det är en väldigt arg låt egentligen. Om man går mer på texten.

Handlar den om något som ni i bandet har upplevt?

Det handlar om Pär som är med i bandet. Han blev misshandlad av vakter när han var i Uppsala. Som grädde på moset så fick han efteråt sitta i häktet. Så det handlar om den händelsen och tiden efter.

Men ni gjorde en så snäll låt trots att ni är ett punkband…

Första utkasten till låten var en treackordslåt. Där vi var jävligt förbannade och sa fuck off till alla. Sen tänkte vi att vi gör något annat av det. Det var en lång resa från den arga, direkta punklåten till den här väldigt melodiska vackra låten.

Kände ni Idde sen förut?

Vår producent, Ulf Rockis Ivarsson som också spelar med Thåström, han är kompis med henne. Vi ville ha en tjej på sång och då tipsade han oss om Idde. Hon fick höra låten och hon tyckte att det här är bra, vi kör.

Kommande album, är det lika snällt i soundet?

Grejen är så här: till den här skivan bestämde vi att nu låter vi experter som förstår sig på musikbranschen, de får bestämma hur vi ska lansera den här skivan. Vi gav dem hela skivan som är klar och frågade, vad ska vi göra med den här? Branschfolk satt tillsammans med vår bokare, Pelle Andersson, och lyssnade igenom skivan. Sen beslutade de vad som skulle bli första och andra singeln samt när de skulle släppas. Sen släpper ni hela skivan det här datumet. Så det är lite tillfälligheter att det blev som det blev. När det kommer till resten av skivan, så är det nog så att de som lyssnat på oss förr kommer nog att känna igen sig mer i de andra låtarna än just den här. Detta är enda låten med en tjej som sjunger.

Vilka är era förebilder?

När vi släppte första skivan var vi mer ett klassiskt punkband. Vi hade lyssnat mycket på Göteborgspunk. Attentat t ex. Men även Ebba Grön och The Clash. Med den här skivan har vi jobbat med Rockis och Kapten Röd. Det har öppnat en helt ny värld av sätt att skriva musik på. Den här skivan är mer modern på det sättet att vi utnyttjar mer digitala hjälpmedel. Den innehåller även hiphop med rap. På ena sidan lutar vi oss åt den svenska punken, men vi lutar oss också åt den här hardcoremusiken som kom via Beastie Boys. Vita amerikanska män utan rytm och taktkänsla som började rappa till ett hårt sound.

Är alla texter på svenska?

Ja.

Då håller ni er till den nordiska marknaden?

Så blir det. Men vårt bokningsbolag har redan bokat in oss på spelningar utanför Sverige, så vi får se hur det går.

Om det går bra kommer ni då att göra en skiva på engelska också?

Nej. Vi är för bra för att skriva musik på engelska. Dåliga band som inte kan skriva texter på svenska, de skriver på engelska. Det är tusen gånger svårare att skriva på svenska och göra det bra. Jag har all respekt för de som inte kan det och skriver på engelska.

Foto: Anders Nicander

Ni ger er ut och spelar efter skivsläppet?

Det kommer gig. Vi släpper skivan den tionde maj och då kommer vi att göra ett releasegig i Göteborg och dagen efter blir det ett gig i Stockholm.

Blir albumet fysiskt eller enbart digitalt?

Det kommer bli på vinyl. Det är ju ingen som köper CD skivor längre.

Hur gör ni då med omslaget, vinylen har ju en större yta en på en CD?

Vi har en jättebra fotograf, Anders Nicander, som vi känt sen vi var tonåringar .Hela skivan kommer ha ett film noir-tema. Det blir mycket mörkt, svartvitt. Vi var i Trollhättan för nån månad sen och tog alla bilder vi kommer att använda oss av. Bilden till nya singeln är tagen den natten .Vi var vid kraftstationen vid Göta älv och tog bilder en hel natt. Gjorde även inbrott i något kapell och tog lite bilder till pressfoton.

Vad gjorde att det tog sex år sedan förra skivan?

Vi har alla varit aktiva musiker på olika håll. Dels har vi hållit på med det här projektet. Sen har Pär producerat flera andra band. Själv har jag andra projekt som jag har spelat in låtar med. Lirat live med andra konstellationer. Vi har haft fullt upp. Men vi har inte haft en paus med En svensk tiger utan det är mer att tempot har fått anpassats efter alla andra åtaganden som vi har haft. En Svensk Tiger var ute förra året och turnerade med ett teaterprojekt som heter Farväl Majorna. Då delade vi scen med en teaterduo från Göteborg. Just att skivan har tagit så lång tid beror på att vi haft andra musikaliska åtaganden som stulit tid från att vara i studion.