Emanuel Bagge vill ha det enkelt, naket och passionerat.

Reklam

Många är vi som sett och hört Emanuel Bagge i Talang under 2017. Där han tävlade med låtar av Whitney Huston och Elton John. Låtar som han gjorde till sina egna. Han vill sitta vid ett piano och sjunga låtar på sitt eget sätt. Eller som han själv säger: ”Jag vill vara mig själv, och bjuda på det!Det är mitt mål, min dröm i detta yrke och passion!Enkelt, naket, passionerat… jag och en flygel!”Vi får tag i honom på telefon när han är på väg till flygplatsen för att bege sig till en ny tävling. Denna gång utanför landets gränser.

Du är på väg till en tävling i Makedonien, musikfestivalen Makfest 2017, kan du berätta lite om den?

Det är väl som den svenska melodifestivalen, fast i mindre skala. Det är inte en tävling för att gå vidare till Eurovision. Vad jag förstår så har inte Makedonien så många program som Idol, Talang osv. Utan då ordnar de den här tävlingen istället. Jag vet inte så mycket egentligen. Han som har skrivit låten som jag ska tävla med, Hans Olov Furberg, hans dotter skickades i fjol med en låt som de hade skrivit tillsammans. Så hon har berättat jättemycket om hur det var, men då allt i princip nu är omgjort så vet jag inte så mycket om hur själva tävlingen kommer att gå till, mer än att det är två deltävlingar. En på torsdag som jag ska deltaga i och en på fredag. Sen är finalen på lördag.

Kommer det att bli nån skiva med de som ställer upp?

Ja det blir en samlingsskiva och låten, Then came you, som jag gör släpper jag även som singel nu på fredag.

Vet du hur många ni är som tävlar?

Ingen aning. Jag önskar jag visste, men det enda bidrag som jag vet ska vara med är en finsk artist som heter Sonja.

Man plockar artister från olika länder, så det är inte en inhemsk tävling?

I den här tävlingen är det artister från olika länder och givetvis även inhemska artister.

Du har även stått på samma scen som Elton John…

Jag pluggade på Royal Academy of Music vilket är samma skola som Elton har pluggat på. Elton fick ett pris som kallas ”Brit´s ICON”, vilket delas ut årligen. Prisutdelningen består av en live konsert och en filmdokumentär som hänger ihop med att artisten får priset. Då ville han få med en kör på sin låt, Home, så då ringer han skolan och säger att han skulle vilja ha en kör på fjorton elever. Skolan skickade ut förfrågan till alla elever och 200 svarade att de kunde den dagen som det skulle vara och vara där och öva dagarna innan. Sen handplockade skolan fjorton stycken och då var jag en av dem. Jag fick åka dit och hänga med Elton, sjunga med honom live på London Palladium.

Fick du prova hans flygel?

Nej, den fick man inte ens lägga handen på. Vi fick strikta order om att inte röra den och det var bara att hålla sig till det. Den är otroligt fancy. Det är egentligen ett tomt skal. En elflygel, så det är inte en riktig flygel.

Du har sjungit i hela ditt liv i stort sett?

Ja. jag var gossopran när jag var liten pojke. Jag slutade sjunga när jag var i högstadiet. Det är mycket som händer i tonåren. Sen började jag ta sånglektioner privat när jag började på gymnasiet. Då pluggade jag på ett musikalprogram, sen pluggade jag vidare på Musikalakademin och därifrån gick jag vidare till London. Sen kom jag hem till Sverige och hamnade på Lärarlinjen. Då drev jag en förberedande musikallinje. Tills jag insåg att den tanke jag haft som pojke, att jag vill vara en balladsångare, den som folk vill lyssna på, hade liksom försvunnit. Då har jag pluggat hela livet för att vara någon annan än mig själv. Så då tog jag beslutet för drygt ett år sedan att nu flyttar jag till Stockholm och satsar helt på musiken. Det var då Talang tog fart igen. Så jag beslöt mig för att söka dit. Jag kom även i kontakt med Idol-coachen Susanne Berlin. Jag vill hjälpa andra och coacha så jag fattade tycke för det hon gör. Så istället för att vara lärare så jobbar jag ihop med Susanne och coachar elever och artister.

Gör du egna låtar?

Jag skriver egna låtar och planerar att släppa en egen låt i november, december. Den jag tävlar med har jag fått skriven till mig och har bara varit med och arrangerat den. Man ska inte slänga ut för mycket låtar på en gång utan hellre ta det i ett lugnt tempo så att allting känns rätt.

Men tanken är att det blir en platta så småningom?

Det blir nog mot våren 2018 om planerna går som jag vill. Men det blir den här låten och en singel till detta år.

Efter Makedonien ska du ut och spela i Sverige då?

Det är flera gig inplanerade. Några i Stockholm och i Västernorrland. Jag ska upp och göra nån ljusfestival och sen blir det julkonserter runt om i kyrkor så nästan hela december är uppbokat.

Och då tar du med dig en flygel?

Då tar jag med en flygel om det inte finns där. Jag tar med mitt elpiano då. Så jag klarar mig. Ibland tar jag med mig gitarren om det är nån låt som jag vill ha en annan känsla på.