Från julpanik till satirisk komik

Reklam

Som en protest mot allt fint och helylle i sociala medier under en julhelg, fortsatte han och blev till ett youtube fenomen. Han har medverkat i Talang och tog sig där ändå till final, för att sedan dyka upp hos Sanna Nielsen i Allsång på Skansen. Svip.se har träffat mannen bakom fenomenet, sångaren och komikern Kantorn och han verkar vara en helt vanlig kille…

 

Vem är Fredrik Lexfors?

Oj! Ja, jag är en 42-årig skåning från Vinslöv som hamnade i Stockholm för typ 20 år sedan.

Du är musikalartist, berätta…

Ja precis, jag har jobbat som musikalartist de sista 17 åren och har haft flytet att få jobba i Stockholm, vilket är perfekt eftersom jag har min familj här. Det har hunnit bli många uppsättningar. (”Les Misérables”, ”Singin’ in the Rain”, ”Jesus Christ Superstar”, ”Evita”, ”Jersey Boys” ”Billy Elliot” m.fl.)

Påverkas dina roller i musikaler av Kantorn? Får du mer eller mindre roller?

Kantorn har ju funnits nu i fyra år ungefär, men det var ju inte förrän nu i april som han blev extra uppmärksammad i Talang. Sedan dess har jag knappt gjort några auditions… Och just i de sammanhangen är det kanske inte så positivt med honom. (skratt) Men vi kan väl hoppas på det! Det är ju så att jag har varit musikalartist nu i 17 år och kan mycket väl tänka mig att vara Kantorn på heltid och bara släppa musikalartisteriet. Även om det har varit jättebra. Jag ville ju bli hårdrockare från början! Jag hamnade i musikalsvängen på något konstigt sätt istället men det har ju varit helt fantastiskt.

Men det är ett tufft jobb och speciellt i Stockholm, man har fått gått på auditions i 17 år och försökt att sjunga snyggt, och så kommer man på en karaktär som Kantorn som sjunger fult och så speciell som han är, då får man uppmärksamhet! Men det är ju fantastiskt roligt. Egentligen är det ju komiken som jag vill syssla med, även om jag ville bli hårdrocksstjärna när jag var liten… Och så blev jag musikalartist och stod där och gjorde Les Misérables som en revolutionär i 1800-talets Frankrike och sedan helt plötsligt var man en av Jesus lärjungar och jag har varit soldat i Argentina med Evita, oftast har det varit väldigt seriösa roller med folk som har dött till både höger och vänster. Inombords har jag ju känt att jag vill få folk att skratta, jag vill inte få folk till att börja lipa. Så därför är det helt perfekt att jag har hittat Kantorn, för jag får både sjunga och folk kan skratta!

 

Foto: Kantorn / privat

Hur mycket av din tid går till Kantorn?

Jag har spelat in en hel del barnprogram tillsammans med Tobbe Trollkarl och han tyckte att Kantorn skulle ha en egen youtube-kanal, där ville de att jag skulle lägga ut minst ett klipp i veckan och då blev det ganska mycket jobb för mig och Lisa. Ett tag var jag på väg att lägga ner honom, för jag tyckte att intresset hade svalnat men efter Talang så har det blivit mer fart på honom. Så det är svårt att säga just nu…

 

Kantorns sångteknik, han lägger alla vokaler till e och i…

(skratt) Ja, om man lyssnar på de tidigare klippen så är de ju inte lika konstiga på det sättet. Jag tycker nog att det är lite roligt när han lägger upp det i näsan, jag själv får ett sjujäkla tryck när jag slänger upp det så där nasalt. Sedan är det ju en liten känga till sångare överlag som inte kan hälla sig till de rätta vokalerna. Några artister som jag arbetat med byter ut dem och istället för att sjunga ett A, så blir det ett O för att det kanske låter bättre, så därför gör Kantorn lite narr av sångare i allmänhet genom att sjunga på i och e. Dessutom tycker han att det låter bättre och då skiter han i texten, det viktiga är att klangen ska fram.

Berätta kort om hur Kantorn kom till…

Han är min frus och mitt egna lilla hobbyprojekt, som vårt extra barn ungefär. Kantorn föddes uppe i Dalarna, min fru är från Dalarna, han föddes för ungefär 4 år sedan straxt före jul. Då folk lade upp bilder på sociala medier på söta små barn med paket och julgran, det blev väldigt tröttsamt, även om jag själv också kan göra det. Men då sa jag till min fru Lisa; jag vill sjunga in O Helga natt, på ett hemskt fult sätt. Så jag gick in i min svärfars garderob och hittade de kläderna som Kantorn har. Sedan skulle vi stå och filma utanför min frus brors hus, han har sitt hus dekorerat på ett ”tacky” sätt, ungefär som USA goes Dalarna. Tomtarna som står på hans veranda är med i säkert 20 av Kantorns klipp… Men när vi skulle filma så fick jag inte riktigt plats i bild, så jag fick ställa mig på knä och sedan den dagen så har Kantorn stått på knä.

Ja, det där har nu blivit till en konstig grej. Nu har jag sagt att det är på knä som Kantorn hittar sin klang och sin sångteknik. En rolig grej när jag gjorde Allsången i somras, så i finalen så stod jag på knä bredvid Arja Saijonmaa och hon försökte dra upp mig hela tiden och hon tittade på mig typ: Sluta nu! Ställ dig upp! Så jag fick säga att jag står på knä när jag sjunger.

 

Foto: Kantorn / privat

Hur väljer du miljöerna och sångerna framförallt?

Ja, han föddes ju i Dalarna och Lisas familj bor ute på vischan, så när vi väl kommer upp dit så är det där inspirationen kommer och flödar. Det ska helst vara lite deppiga miljöer med lite ångest och det finns det där uppe. Med sångerna så har folk börjat önska låtar men från början var det… som när vi hittade en gammal husvagn mitt i skogen, då var det ju självklart att köra Man ska ha husvagn. Vi har alltid Kantorns kläder med oss, så när vi ser någon plats vi gillar då filmar vi.

 

Kantorn hänger med en hel del kändisar, är det gamla bekanta till dig?

Kantorn har gett mig möjligheten att nästan uppfylla min hårdrocksdröm (skratt) nu får jag i alla fall hänga med hårdrockare… Tack vare Kantorn så har jag blivit polare med Takida, Clawfinger och Electric Boys, band som jag lyssnade på när jag var yngre. Det kan också bli så att jag får gästa med Clawfingers nu i höst. Så det är ju coolt!

 

Kantorn har varit i studion, kan du berätta?

Ja, det är lite halvhemligt… Äsch, det är en polare till mig som har en studio och han tyckte att vi borde göra en sommarplåga med Kantorn. Han tolkar ju mest andras låtar men nu har Kantorn fått en egen låt som ska släppas till våren tror jag. Dessutom har gitarristen i Pretty Maids hört av sig och vill att vi ska skriva en pampig melodiös hårdrockslåt till Kantorn…

 

Med rätt låt, skulle Kantorn då kunna tänka sig att vara med i Melodifestivalen?

Det skulle han absolut kunna tänka sig att vara. Det hade blivit så konstigt… Det blev det när han var med i Talang. Alla andra är ju sig själva, mer eller mindre i alla fall, det var så konstig att vara en karaktär hela tiden med samtidigt var det sjukt roligt. Så skulle han få vara med i Mello skulle det nog bli samma grej där, det hade vart otroligt roligt så jag får nog ringa och prata med Christer Björkman.

Med detta sagt; Trevligt!