Anna Bergendahl – Back in Business

Reklam

Som ung och modig 16-åring gav hon sig in i musik och media världen och blev Anna med hela Sverige. Året var 2008 och hon kammade hem en femteplats i TV-serien Idol. Två år senare vann Anna den svenska schlagerfestivalen och fick åka till Oslo för att representera Sverige i den stora Eurovision Song Contest finalen. Sverige kvalificerade sig inte och Anna Bergendahl fick uppleva den hårda sidan av att vara en offentlig person. Två fullängdsplattor och en hel del turnerande har hon hunnit med sedan dess och är just nu i full färd med att spela in och färdigställa sitt tredje album.

Med din senaste låt och framträdande i TV känns du väldigt mogen och självsäker, berätta om den nya Anna…

Ehm… Ja men jag tror att det stämmer att jag har mognat och blivit mer självsäker och vuxen kanske man kan säga. Jag har blivit mycket mer intresserad av politik och världen och så där och då har det blivit att jag har skrivit mer om det. Så det är resultatet av mitt första försök.

Berätta lite om den nya låten “Business” vad handlar den om?

Ja det är en låt som jag har skrivit tillsammans med Tobias Fröberg, som också har varit med och producerat den kommande skivan. Vi har skrivit alla låtarna på plattan tillsammans och vi har jobbat så att vi har pratat väldigt mycket om saker som händer i våra liv, saker vi har varit med om. Just den här låten utmynnade från en diskussion som vi hade… den handlade om hur det är att vara kvinna och tjej i Sverige framförallt och det var ett väldigt känslosamt samtal som vi hade, så jag gick hem och skrev texten till en melodi som vi arbetat med.
Vi har jobbat på Gotland, så det var hem till hotellrummet jag gick och skrev klart texten typ nästa dag, jag skrev texten i affekt och så var den i princip klar…

Foto: Ricky

Jag såg ditt framträdande på nyhetsmorgon och det ser ut som att du har slutat att be om ursäkt för dig själv. Känner du att du kan hålla med?

Ja, alltså det där är en intressant grej för att jag kände nog att det gjorde jag tidigare. Jag tror att det är ganska vanligt att framför allt tjejer gör det, att man ska be om ursäkt för sig själv och man ska inte ta plats och man ska vara så himla tacksam för allt man får. Som man har jobbat för, jag har ju jobbat för det här jättehårt under många år nu, så att jag börjar känna att jag förtjänar det!

Du var 16 år gammal när du ansökte till Idol, tycker du idag att du var för ung för vad som komma skulle, och skulle du som 16-åring med facit i handen ansöka?

Det där är ju så himla dubbelt… det var ju en så himla bra skola för mig och det var ju otroligt häftigt att få vara med, redan som 16-åring. Att få komma in så tidigt och som allt det ledde till, så jag tror att på något sätt så var det meningen att det var den resan som jag skulle göra. Men om jag inte ska tänka så där magiskt tänkande, så tänker jag att jag skulle ha väntat några år, jag tror att jag skulle ha klarat det mycket bättre om jag hade varit med i Idol idag när jag är 23 år. Samtidigt så kastade jag mig bara ut i det där då när jag bara var 16 år, jag var ganska modig och tänkte inte efter så mycket och gick väldigt mycket på känsla och idag så tänker jag efter mer tror jag. Jag hade nog inget konsekvenstänk där, utan jag bara körde.

Efter din medverkan i melodifestivalen blev du ganska hårt ansatt, hur har du tagit dig vidare och behållit hungern och glädjen efter det?

Ja, alltså jag hade ju turen att jag fick åka ut på en lång turné i Sverige efter Eurovisionen där, och vi var även ute i Europa en del och det var otroligt… Ja det var läkande på något sätt att få komma ut och träffa de som hade röstat på mig och få mycket sympatier från dem. Det läkte de där såren på en gång på något sätt och sedan läste jag inte så mycket, det gör man ju inte, eller man lär sig att inte göra det. Jag vet faktiskt inte vad som skrevs om mig, men det var otroligt kul att få komma ut och upptäcka att man hade en publik och att det fanns folk som fortfarande lyssnade på mig. Vi hade en fantastisk turné och kort därefter fick jag börja arbeta på min andra skiva i USA, så att det bara rullade på, på något sätt.
Det var nog en väldig tur tror jag för om det på något sätt hade blivit ett uppehåll där för mig och blivit ett vakuum som det kan bli, då hade det nog varit väldigt mycket jobbigare tror jag.

Så berätta nu om den nya skivan…

Jaa, det är då ett projekt som jag gör tillsammans med Tobias Fröberg. En otroligt häftig svensk producent som är baserad på Gotland. Vi har arbetat med den här skivan i drygt två år nu och det blir min tredje skiva. Det har varit otroligt kul att jobba i Sverige igen och arbeta tillsammans med en svensk, det är mycket lättare att kommunicera och vi har haft samma vision hela vägen och blivit väldigt inspirerade av varandra, tror jag. Det har också varit väldigt roligt att jobba bara med en person, istället för att vara kanske fem stycken på en låt, utan det har bara varit han och jag. Det har gjort att det blivit ett väldigt enhetligt sound och tematiken har blivit bra, ja det har varit saker som Tobias och jag har pratat om. På det sättet har det blivit väldigt enhetligt och jag har tyckt mycket om det sättet att arbeta på, att bara vara två och att inte behöva resa så långt och kunna ses ofta.

När kommer den nya skivan?

Ja, det vet vi inte riktigt (haha). Vi är inne i slutfasen av att skriva klart den. Vi har några låtar kvar, men vi kommer att släppa väldigt mycket musik under året i alla fall. Men fullängdsplattan har vi inget datum på ännu…

Vad kommer den nya plattan att heta?

Ja det vet vi inte heller just nu (haha), vi klurar på det också. Vi ska ju precis knyta ihop säcken och allt ska falla på plats, jag går varje dag omkring och skriver ner en titel som jag kommer på.

Slutligen, vilken var din första LP-skiva som du fick eller köpte själv?

Den första skivan som jag köpte själv, var nog… Jag fick väldigt mycket musik när jag var liten men den som jag köpte själv var nog en skiva med Tracy Chapman som heter Let it rain som kom kanske 2002, så jag var väl 11 år gammal…

Ett kul tillägg är att producenten Larry Klein både producerat Annas första köpta skiva med Tracy Chapman och var också med och producerade låtar på hennes andra egna album Something to Believe In som spelades in i USA 2012.

svip.se tackar Anna Bergendahl för din tid och önskar dig all välgång med det nya albumet och tack för ett trevligt samtal!