ÄLSKA DELUX med Kördelux del 2

Reklam

Vi fortsätter att uppmärksamma Kördelux konsert Älska Delux med en liten pratstund med låtskrivaren Peter Hallström som ligger bakom låten ”Det finns hopp”.

Hur var ditt första möte med Kördelux?

När jag var tio år kom jag till Degerfors och sen när vi barn blev äldre flyttade vi alla därifrån. En brorsa bor nu i grannkommunen Karlskoga. Han har varit familjens praktiker, aldrig sagt speciellt mycket, aldrig gjort nåt väsen av sig. Vi har aldrig haft orsak att prata om saker som berör livets lätta eller svåra delar. Men för ett par år sen så ringde han mig en kväll och berättade att han varit med om något som var det bästa han gjort i hela sitt liv. För att komma ifrån min brorsa så blev det väldigt starkt. Då hade han varit med och stött sjungit med Delux när de gjorde en konsert på Bredgårdskolan. Jag tänker att när det är han som säger så här så måste det vara något väldigt speciellt. Sen går det ett år så hör Peter Tikkanen av sig och frågar om jag skulle kunna tänka mig att titta på en låt åt Delux. En låt som de skulle få göra på riktigt med inspelning och video.

Har du jobbat i nån liknande situation tidigare?

Jag har många vänner som har jobbat som musikanter tillsammans med Glada Hudik teatern. Alla säger att det är en dimension som de inte får vara med om någon annanstans än med de här människorna som är filterlösa och där huden bara är ett tunt lager på kroppen.

Var det svårt att välja ut en låt?

Jag hade en text som egentligen har en helt annan utgångspunkt än de här människornas situation. Men när jag läste den tänkte jag att det här kan ju bli hur starkt som helst. Så jag skickade den texten till Peter och han tyckte det var toppen. Sen var det en ganska enkel resa mot själva låten för mig. Den texten kan man göra på ett otroligt sentimentalt och ledsamt sätt, men man kan också göra den till, vilket jag tycker att vi lyckades med, en hoppfull kampsång.

Du kommer att vara med när showen går av stapeln?

Jajamensan. Jag, Åsa Bergfalk, Boris René, Öjebokören och Kördelux blir startfältet i år.

Hur var det att spela in videon?

Vi hade ett riktigt proffsigt videoteam. En produktionsfirma som arbetar med sånt här. Men det är som i vanliga livet, alla är olika. Kördeltagarna har helt fantastiska assistenter. När kören bestod av 40 stycken så var det säkert tio stycken som hela tiden var assisterade av andra människor. Jag tycker att det gick hur bra som helst.

Glädjen man ser hos dem väger väl upp eventuella svårigheter?

Ja, glädjen och gåshud kan man inte lura brukar jag säga. Det är helt fantastiskt!

Blir det fler av dina låtar som kommer att framföras på konserten?

Det blir Håll mitt hjärta, Kärleksvisan, Viskar en bön och Det finns hopp. Så det blir fyra låtar med mig, låtar med enbart kören ihop med Öjebo. Ett superfint program! En tvåtimmars show med paus emellan.