ÄLSKA DELUX med Kördelux

Reklam

Kördelux är en del av daglig verksamhet i Karlskoga kommun. Verksamheten startade som renodlad körverksamhet år 2013 som en liten försöksverksamhet men har sedan kommunen fått arvsfondsmedel utvecklats till att innefatta fler olika estetiska uttrycksformer i ett treårigt projekt. Idag har projektet ett 70-tal deltagare som varje vecka träffas i olika konstellationer och som varje år skapar konserter tillsammans med den lokala kören Öjebokören, som bildar ”Kördelux med vänner”, namnkunniga artister och professionella musiker.  Nu ger de tre konserter i Karlskoga den 13 och 14 februari och 3 mars i Karlskoga Folkets Hus.

Det konstnärliga anslaget på konserterna vilar på principen att omge kören med bästa tänkbara kompetens på varje position, från musiker, ljud/ljustekniker, producenter och pedagoger. Resultatet blir en upplevelse för öga, öra och hjärta där ingen lämnas oberörd. Här är karlskogakören Kördelux i ett unikt samarbete med en av landets stora låtskrivare och artister, Peter Hallström, upphovsmannen bakom låtar som ”Håll mitt hjärta” (Björn Skifs, Carola m.fl.), ”Kärleksvisan” (Sarah Dawn Finer m.fl), ”Viskar en bön” (Mauro Scocco, Peter Jöback, Uno Svenningsson, Sonja Aldén m.fl.) samt ett flertal egna kritikerhyllade skivor.

Nyskrivna låten ”Det finns hopp” har spelats in under hösten med producenterna Fredrik Landh och Peter Tikkanen. Även en video till låten har de gjort. För att få veta mer hörde vi av oss till Rozita Åkerstedt som är projektledare för Kördelux.

Hur kom det sig att ni började med just kör i den dagliga verksamheten?

Deltagarna hade saknat kultur över huvud taget. Sen så var det så att jag hade med mig en gitarr och sjöng med en grupp på åtta, tio stycken julen 2012. Det lät så bra så att vi gick över till att de önskade sig låt efter låt på Spotify som vi skulle sjunga. Då frågar jag om vi ska starta en kör? De svarade samstämmigt ja! Och det var då så bra för jag hade en dag i veckan som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Så jag frågade min chef om vi kunde prova att starta en kör. Redan då var tanken att vi skulle göra det här på riktigt och då ville vi uppträda. Vi ville även jobba med professionella musiker och artister.

Hur många var med i kören då?

Från början var det tjugo stycken som direkt var intresserade. Sen har det bara vuxit år för år. Nu är det 45 inskrivna i Kördelux som kören heter. Av dem är runt 40 med när vi uppträder.

De 40 som uppträder är de lika oblyga allihop? Det krävs ju lite mod att ställa sig på en scen.

Nej det är olika. De har olika funktionsnedsättningar och förutsättningar, men i en kör kan alla vara med. Det är åtta, tio stycken som inte ens har ett ljud som är med. De känner rytmer, är med och dansar och bjuder på sig. De är glada och får uppleva kör i alla fall. En del sitter lugnt och sjunger. Andra shakar loss och sjunger.

Att jag frågade om detta med blygsel är för om jag själv skulle stå på scen skulle jag välja att ställa mig bakom de andra.

Vi har fler som vill stå längst fram. Men det är även en utveckling på hur pass tuff man vågar vara. Vi har några som knappt vågade gå upp på scenen alls först, men som sjunger solo idag. Vi jobbar för att personer ska få en utveckling och det ser vi att kultur, dans, teater och kör ger för individen. Det ger självförtroende och självkänsla. Det häftigaste med hela projektet är att vi kan se den här utvecklingen. Det är det som driver mig. Jag har jobbat i nästan 30 år med personer med funktionsnedsättning och det är häftigt att se varje vecka hur de utvecklas. För att ta ett exempel, vi hade en tjej som bara ville sjunga en sång från början. Nu önskar hon själv nya låtar och accepterar även de andras önskemål.

Är det även bra för deras välbefinnande?

Det ger såna endorfiner. Vi har en kille som inte behöver gå till en psykolog längre. Han mår så bra av att vara med i kören. Att se de verkningarna är extra roligt. Alla som är med får ett bättre liv.

Så det borde vara mer som skulle vara med i en kör?

Det tror jag absolut. Det är mer populärt att man har må bra körer. Det är ju vetenskapligt bevisat att man mår bra av att sjunga och vårt fokus ligger främst på glädje och att ha roligt.

Vilken typ av musik spänner showen över?

Det är jätteblandat. Vi sjunger allt ifrån lugna ballader till Sean Banan. Peter Hallström, Boris René och Åsa Bergfalk är med som gästartister.Det blir en feel good konsert. Man får både humor och allvar. Vi arbetar med Peter Tikkanen som konstnärlig ledare och ett band av professionella musiker. Sen har vi Öjebo-kören med oss som stöttar upp i sången.

Det finns lite biljetter kvar till onsdag 13/2 och torsdag 14/2 kl.18.30 men den 3/3 är det slutsålt. Det blir en konsert som passar alla.