Så här gör du weekendresan mer hållbar

Reklam

Vi på Medveten Konsumtion har stenkoll på hur man kan bidra till en mer hållbar framtid genom att konsumera lite mindre och mer genomtänkt. Ett av våra specialområden är resande. Med sommarkänslorna på topp känns det lägligt att tipsa om hur weekendresandet kan göras mer hållbart.

– Att tänka hållbarhet innebär att ha en helhetssyn på semestern, det vill säga att inte endast fokusera på transporten utan även val av boende, mat och vad man väljer att göra på sin resa i stort, säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare på Medveten Konsumtion.

Transport

När du ska iväg på en efterlängtad weekendsemester så är det mest klimatsmarta transportsättet tåget. Men om du hellre vill flyga så undvik mellanlandningar och packa lätt då vikten minskas ombord på flyget, och därmed också bränsleförbrukningen. Undersök också om det är möjligt att stanna borta lite längre och välj ett resmål som inte kräver att man flyger över 8000 m då de resorna har en större klimatpåverkan. Väl på plats kan det vara kul att prova destinationens kollektivtrafik för att få en inhemsk känsla, istället för att ta taxi.

Boende

Det finns ofta ett stort utbud av hotell, vandrarhem och Airbnb på resmålen. Välj gärna ett boende som har en miljömärkning eller ett annat uttalat genomgående miljötänk. Det finns flera olika miljömärkningar, men den mest kända är Green Key och dessutom har många charterhotell sin egen märkning som man kan hålla utkik efter. Glöm inte att vara kritisk och titta om de uppfyller kraven som de påstås göra. Om du blir osäker, våga fråga!

Mat och shopping

Ta seden dit du kommer – ät på den lokala restaurangen och handla frukt och grönt på marknaden. Ofta finns det en uppsjö av lokala specialiteter, läs på innan och spana gärna in den växtbaserade maten.
Köp souvenirer som är producerade inom landet, kanske till och med handgjort, då miljöbelastande transporter minskar. När det gäller shopping så kan det vara kul att utforska stadens second hand-butiker för att hitta något helt unikt.

Pay it forward

Hjälp andra konsumenter att hitta gröna boenden, restauranger, butiker eller event i olika städer genom att sprida kunskapen vidare, t ex via plattformen www.oneplanetrating.org. Där kan du också hitta egna tips inför din weekendresa.

Klimatkompensera

Sist men inte minst, glöm inte att klimatkompensera. Det betyder att du kompenserat för den miljöbelastning som semestern orsakar i pengar, som går till klimatprojekt i utvecklingsländer och bidrar till en hållbar utveckling. På marknaden finns flera olika aktörer att välja mellan, t ex www.klimatkompensera.se. Du kan också läsa mer på www.tricorona.se.