Så matchar du vin till midsommarmaten

Reklam

Den efterlängtade värmen är här och med det följer sommarens traditionsbundna glansnummer, älskad av många svenskar, nämligen midsommar. Sill, potatis och nubbe ses som självklara val när maten plockas fram. En dryck som ofta missas att serveras under festligheterna men som många föredrar är dock vin. The Wine Company tipsar därför om hur du bäst väljer vin till den populära högtiden.
Midsommar är onekligen en av de mest omtyckta och traditionsenliga högtider som finns i Sverige och drycker som öl och nubbe är sedan länge självklara inslag på det klassiska midsommarbordet. Däremot så hamnar vinet något oförtjänt i skymundan.
– När man väljer vin till den här typen av mat rekommenderar vi lättdruckna och fruktiga viner som passar till mycket. Eftersom det serveras många olika smaker på midsommar är så kallade ”allround”-viner att föredra, de är lättare och rundare i stilen, vilket fungerar perfekt till buffén där många olika smaker samsas , säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Den klassiska

Den rutinerade bufféätaren startar måltiden med de kallskurna favoriterna för att därefter gå vidare med de varma och tyngre rätterna. Börja med ett lättare vin i de vita eller rosa kulörerna. När du sakteligen går över till de varma och lite smakrikare rätterna väljer du viner med mer smak, eller gärna ett medelfylligt rött vin.
Strategi: Gör som konnässören, drick allt men i rätt ordning.

Den effektive

Den som tar mycket av allt på tallriken samtidigt och inte vill missa något. Välj då den färg du gillar bäst, rosé, vitt eller rött. Alla viner i denna rekommendation kommer med stor sannolikhet fungera till merparten av den mat du valt.
Strategi: Välj en färg

Nattugglan

Den som fokuserar på att dansa runt stången och bada i soluppgången. Vadå, fanns det mat också? Välj då ett rosévin. Det är lätt, fräscht och svårt att tröttna på. Dessutom ser det snyggt ut på bild.
Strategi: Välj ett lättdrucket rosévin