anCnoc 12år – en whisky för sommaren

Reklam

Nu när sol, semester och lata dagar står för dörren så är det många som ställer sig frågan om vilken whisky man ska avnjuta under dessa tider. För att få svaret på detta har vi vänt oss till Martin Tjäder som är Brand Ambassador för anCnoc i Sverige.

Kan du berätta lite om anCnoc för de som inte känner till den whiskyn?

anCnoc är en singel malt whisky från de skotska högländerna och produceras vid Knockdhu Distillery som ligger en dryg mil öster om Keith i nordöstra Skottland. De har där producerat högklassig whisky sedan 1892 och de jobbar med traditionella metoder under ledning av distillery managern Gordon Bruce.

Vad betyder egentligen anCnoc?

anCnoc betyder "kullen" på gaeliska och åsyftar den mörka kullen Knock Hill som avgränsar området Speyside med Highlands. anCnoc ligger öster om Knock Hill och är således en Highland whisky.

Vad gör anCnoc 12år till en extra bra whisky för sommaren?

De sköna tonerna av citrus tillsammans med mjuk ljunghonung bidrar starkt till att den lämpar sig ytterst väl på sommaren, tillika att den är en whisky som fungerar för både whiskykännare och nybörjare. När temperaturen stiger och man lutar sig tillbaka i solstolen så vill jag njuta av en whisky som inte är rökig eller för tung och då funkar anCnoc 12år perfekt.

Hur ser din whiskysommar ut?

I år siktar jag på sol och bad runt om i Sverige och mycket tid vid grillen. anCnoc 12år är en ständig följeslagare då man kan ha en i handen medan man vänder köttet. Just denna whisky lämpar sig otroligt bra till färska hallon med lite limesocker och riven vit choklad.