Så kombineras måltiden med rosévin

Reklam

Ljusare dagar, fåglar som kvittrar och restauranger som börjat damma av sina uteserveringar. Efter en rekordkall vinter med sibirisk kyla har flera vårtecken äntligen börjat visa sig. Och vad har blivit mer synonymt med våren om inte fulla uteserveringar med solglasögonprydda människor och roséfyllda glas? Inför årets stora rosésäsong presenterar The Wine Company fyra viner som passar utmärkt till våren- och sommarens alla måltider.

Rosévin är inte en blandning av rött och vitt vin som det ofta skojas om. Den framställningsmetoden är endast tillåten för rosé-champagne. Faktum är att rosévin många gånger produceras på samma sätt som vitt vin. Skillnaden är att de använder blå druvor istället för gröna där skalen får ligga och dra betydligt längre för att avge färg.

Rosévinet har länge tampats med ett tveksamt bemötande och inte tagits på lika stort allvar som vin i den vita eller röda kulören. Dock spår många just nu att premium och kvalitets-rosé är något som kommer bli trendigt 2018 och växa de närmaste åren. Även i den gastronomiska världen har det varit tunt med tips på hur drycken bäst kombineras med mat. Något som dock håller på att förändras. Nu talas det nämligen allt mer om gastronomiskt rosévin och producenterna har börjat experimentera för fullt. Så hur ska du egentligen tänka när du kombinerar den somriga drycken med mat?

– Rosé är den perfekta sommardrycken och ett trevligt sällskapsvin som passar bra till allt ifrån sallader, kyckling och fisk till charkuterier, lättare kötträtter och grillade skaldjur. Det ljusa rosévinet har blivit väldigt trendigt de senaste åren och passar fint till syrliga, salta och örtiga rätter. Såsom sashimi, bläckfisk och grillad fisk. De ljusare vinerna från Sydfrankrike passar väldigt bra till just franskinspirerad mat såsom Niçoise eller bouillabaisse, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.
– När det kommer till de mörkare och lite sötare rosévinerna med lägre syra görs de ofta i varma länder av mognare druvor. De är ofta saftiga och har mer smak och tål därför mer substans, kryddor och hetta i maten, gärna med lite sötma. Därför passar de ofta bra till asiatisk mat och grillat kött, fortsätter Linda.