Det blåste hårda vindar när Degerfors IF mötte Östers IF

Reklam

Degerfors IF spelade sin premiärmatch i Superettan borta på Borås Arena mot Östers IF förra helgen. Innan de båda lagen kom till skott, hade ett rabalder utan dess like spelats ut av besvikna Öster supportrar som bland annat anklagat Degerfors IF för att vara osportsliga. Bråket handlade om flytt och/eller framflyttning av premiärmatchen, då arenan i Växsjö inte var godkänd för spel.

Sargon Abraham och Christos Gravius i årets matchdräkter Foto: Åsa Holmstrand

På grund av den extrema vädersituationen i Sverige hade flertalet arenor inte blivit godkända för spel av Svenska fotbollsförbundet, som då gick ut till klubbarna med förslaget att matcherna i Superettans första omgång kunde flyttas fram om båda lagen kom överens om ett nytt speldatum, eller spela matchen på lagens reservarena. Spel på reservarenorna medför en hel del negativt för lagen, som till exempel stora ekonomiska förluster. Så självklart vill lagen hjälpa varandra för att minimera skadorna. Tyvärr blev Degerfors IF tvungna att tacka nej till framflyttning av matchen mot Öster då de själva fått nej för flytt av match från en annan klubb och kaoset var ett faktum.

Matchen spelades på utsatt datum och Degerfors IF mötte under söndagseftermiddagen ett favorittippat Östers IF på Borås Arena. Det rödvita laget, för dagen klädda i de grå reservdräkterna gick in och ägde en stor del av matchminuterna. Resultatet blev till slut 2-2 med mål av Oliver Ekroth och Erik Björndahl.

Foto: Åsa Holmstrand

Så här sa Degerfors huvudtränare Stefan Jacobsson efter matchen:

-Alltså när man kvitterar på övertid så känner man sig ju euforisk, och jag tycker också att vi gör en bra match. Det var en bra match över huvud taget med för dagen två väldigt bra lag. Stundtals har vi initiativet och stundtals har Öster initiativet och sett över nittio minuter så är det en otroligt jämn match och en riktig kamp under hela matchen. Sedan tycker jag att vi har lite fler klarare målchanser än vad Öster har men det är så när vi inte riktigt klarar av att sätta våra frilägen om man säger så, då kan det gå så där. Men ser man rent prestationsmässigt som matchen ser ut så kan man tycka att ett oavgjort resultat är relativt rättvist. En bra prestation av killarna tycker jag och som matchen utvecklade sig så får vi vara nöjda med en pinne, men det hade lika gärna kunna blivit tre pinnar…

Degerfors IF möter Halmstad BK på Stora Valla

På lördag är det dags för DIFs hemmapremiär i årets upplaga av Superettan, men först var planen tvunget att bli godkänd för spel. Under onsdagen kom Svenska fotbollsförbundets representant Stefan Cårebo till Stora Valla för att besiktiga planen inför hemmapremiären. Tillsammans med sportchefen Patrik Werner, ordföranden Leif Rosén, vice ordföranden Suzanne Hällström och Ulf Jangentorp som är ansvarig för arenan, gick Stefan runt hela planen och tog prover på gräset, dessutom kontrollerade han studs och bollrullning.

Foto: Åsa Holmstrand

Stefan Cårebo gav ett positivt besked och bedömde att Stora Valla är godkänd för spel på lördag, under förutsättning att växduken rullas ut igen och detta för att förhindra att mer väta tränger ner i planen. Växtduken är nu på plats igen tack vare Degerfors IFs otroligt duktiga pensionärsgrupp och kommer att ligga över planen fram till fredag morgon då den tas av och Stora Valla ska få se solen igen. På lördag är det domarna som har sista ordet, om Stora valla är spelbar eller inte, vilket är praxis inför varje omgång men väderprognoserna ser lovande ut och det ska mycket till om det inte ska bli spel.