Boktipset: Kollektivt självmord av Arto Paasilinna

Reklam

Knäna skälvde under honom där han stod på de upptravade höstörarna, det syntes på byxbenen, de fladdrade. Till slut lyckades officeren få något slags fason på öglan och trädde den kring sin hals. Han hade ingenting på huvudet. En barhuvad militär ute i det fria bådade inte gott. Det var självmord officeren var i färd med att begå, men milda makter… världen är allt bra liten, Herre du min skapare, tänkte Onni Rellonen. Att två finska män samtidigt söker sig till samma lada i samma hemska ärende.

Arto Paasilinn

Så här börjar boken ”Kollektivt självmord”, den handlar om direktör Onni Rellonen och överste Hermanni Kemppainen som var och en har bestämt sig för att ta sina liv. Av en slump har de valt samma plats för sina förehavanden och därför blir det hela uppskjutet. De två blir goda vänner och i bästa självmordsanda bestämmer de sig för att annonsera efter fler självmördare. Över sexhundra svar blir resultatet och de tvingas anställa en sekreterare för att kunna svara på alla brev. Sekreteraren, prorektor Helena Puusaari går också i självmordstankar och föreslår ett seminarium för självmördare. Detta är upptakten till en vansinnesfärd som går igenom Finland, Norge och Sverige och som till sist avslutas i Portugal.

Boken behandlar det tabulagda ämnet självmord på ett varmt och hjärtligt sätt. Full av humor för den som har självdistans och insikt till vad livet egentligen är eller borde vara. Den uppvisar också att självmordsbenägna finns i alla samhällsklasser och att inför döden är vi alla lika.

Underbar läsning som trots att den kom redan 1990 behandlar ett ack så aktuellt ämne. Arto Paasilinna är en finländsk författare som skrivit ett 40-tal humoristiska romaner, hans böcker ges ut av Brombergs Bokförlag AB och den svenska översättningen är gjord av Camilla Frostell. En bok vi hjärtligt rekommenderar er att läsa!