VOLA bevittnar omgivningens relationer

Reklam

Den genre överskridande dansk-svenska kvartetten VOLA är tillbaka med sin nya plattan Witness som ges ut på fredag. ”Om man tar albumtiteln i beaktande skulle man kunna se de karaktärer som porträtteras i texterna som vittnen till de brustna relationer som de har skapat.” säger sångaren Asger Mygind.  Vi ringde upp honom för att få veta lite mer om plattan och hur bandet jobbar tillsammans.

Vad är ursprunget till ert bandnamn?

Det var ett namn vi tyckte om för att det var kort och genreneutralt. Du kan inte lista ut vilken sorts musik vi spelar genom att bara titta på bandnamnet. Vi gillar även betydelsen av det, fluga på italienska, vår musik ger dig känslan av att sväva, gör dig upprymd, när det kommer en  en fet refräng. Det är känslan som vi försöker uppnå. Känslan av att flyga.

Finns det även en koppling till ert nya album Witness, att man sitter och tittar som en fluga på väggen?

(skratt) Har inte tänkt på det, men karaktärerna på albumet bevittnar / upplever hur deras relationer upplöses på olika sätt. Det finns vittnen involverade i texterna och omslagsbilden kan ses som ett inzoomat öga. Så även omslaget är ett vittne som ser på något. Så vårt namn har kopplingar till albumets namn på flera sätt.

När det gäller albumomslaget, är det ni i bandet som kommit upp med idén om hur det ska se ut?

Det var faktiskt en bild (av Gregor Huber) som vi fann på Instagram. Vi fastnade direkt för det och tyckte att det var en fantastisk bild att använda som omslagsbild. Så den var inte skräddarsydd för albumet av oss. Vi har varit i liknande situationer tidigare till tidigare album då vi har hittat bilder som vi tyckt har varit passande istället för att få någon gjord åt oss.

Första låten på albumet, Straight Lines handlar om nån på flykt, är det hämtat från ditt eget liv eller är det helt uppdiktat?

Det var musiken som inspirerade mig att skriva om det för musiken har en sorts strävan och en känsla av panik, i mina öron. Det kändes som nån som sprang ifrån något och utifrån det kom den här storyn om huvudpersonen som flyr från något. Kan inte säga om personen flyr från exempelvis polisen eller om han flyr från något som bara finns i hans eget huvud. Det är och ska vara lite osäkert vad han flyr från, utan det är upp till lyssnaren att avgöra.

Skriver ni låtarna ihop i bandet?

Ibland gör vi det. Oftast sitter vi med våra egna datorer och kläcker idéer. Vi har en server dit vi laddar upp våra idéer. Vi har ingen replokal då det funkar bra för oss att jobba på det här sättet med datorer. Ibland så träffas vi och går igenom idéerna tillsammans. Så det är lite av en mix.

Men innan ni träffas, skickar ni även filer mellan er?

Ja vi har en mapp som vi kan ladda ner saker från och sen arbeta på dem individuellt. Sen diskuterar vi utifrån det när vi möts och går vidare. Det är ett process som fungerar bra för oss.

Men det händer aldrig att nån i bandet kommer med en färdig låt och nån annan har en annan version på samma låt?

Nån gång kan det vara nån låt som nästan är klar som vi har laddat upp. Det finns några sådana på albumet. Vi har inga bestämda roller i bandet, utan vi försöker bara få till så starka låtar som möjligt.

Vem är chefen i bandet?

(skratt) Jag tycker att vi är väldigt bra på att ge varandra uppgifter att lösa. Vi delar upp jobbet och försöker få alla att känna sig komfortabla i bandet. Vi trivs ihop. Jag gör flest intervjuer för att jag har mer med texterna att göra än de andra. Vilket är förståeligt då jag oftast skriver dem. Men vi är ett demokratisk band. Vi försöker göra allas våra idéer levande så vårt band kan vara hälsosamt och hålla för många år framöver. Det är definitivt vårt mål.

Ni har som band spelat ihop på sedan 2015?

Vi släppte vårt debutalbum då i egen regi och senare det året blev vi signade av Mascot Records. De återutgav albumet 2016.

Låten These Black Claws på nya albumet handlar om beroende, vilken sorts beroende?

Jag hade faktiskt inget speciellt beroende i åtanke. Jag ville bara skapa känslan av psykedelisk dåsighet i låten. Som i ett spirituellt tempel. Om jag lyssnar till den nu utifrån min synvinkel kanske den handlar om drogberoende. Men stämningen i låten rör sig runt depression, så det är nog mer om vilken effekt beroende kan ha på någon som är djup deprimerad.

En låt som jag gillar är Future Bird och det lär vara enda låten som bygger på en verklig historia på albumet?

Det är sant. Jag satt och surfade runt när jag snubblade över den här historien. Jag tog bara delen om ett par som förlorade sitt barn, resten är bara något som jag själv hittat på. Men det var en väldigt intressant utgångspunkt. The Future Bird är en metafor för barnet som aldrig fick växa upp och sätta sin prägel på världen

Är det ofta som du får idéer på det här sättet? Du ser något och spinner vidare på det.

Nej, jag skulle nog säga att oftast så är det låtarnas musik som inspirerar mig. När vi skapar demos är det alltid i någon mening saker dyker upp i huvudet. Det kan vara refrängen eller en vers som inspirerar till en mening och jag vet aldrig vad det kommer bli av det uppslaget. Sen broderas det ut till hela texten från den meningen. Det är oftast en överraskning vad slutresultatet kommer bli. Jag är fascinerad över kamratskap och hur det kan leda oss in på olika stigar. Då jag gillar melankolisk musik går jag ofta på den sorgliga vägen där saker inte ordnar sig. Jag tycker att det är en intressant ställe att vara på.

Låten Inside Your Fur handlar inte om en varg antar jag.

(skratt) Den är om en relation som inte fungerar. Ska personen klamra sig fast vid goda minnen eller bryta upp för minnena innehåller även smärta. Så den handlar mycket om nostalgi. Är det konstruktiva minnen eller inte? Det handlar om personens framtid.

Om du hade möjligheten att sjunga en duett med vem som helst, vem skulle du välja då?

Paul McCartney är den första som dyker upp. Jag har alltid älskat hans melodiska sätt att närma sig musik. Albumet Help! med Beatles var det första album som jag verkligen lyssnade till när jag var en liten pojke. Så det bandet har haft ett stort inflytande på mig. Jag gillar även John Lennon, men det är Paul som dyker upp då han fortfarande är i livet.

Skulle du då välja att sjunga en sång skriven av honom eller av dig själv?

Vore det inte fantastiskt om han sjöng en av våra låtar? Det vore trevligt! (skratt)