Thilini & Erik bryter normer inom visvärlden

Reklam

Den Göteborgsbaserade duon Thilini & Erik har tidigare släppt två epn under namnet Cosmetisk Heesvijk som har gjort sig kända för sina tolkningar av Cornelis Vreswijk. Nu sex år senare är det dags för deras nya album Cornelistolkningar – live från fabriken. Först ut var singeln ”Vaggvisa” och nu väntar skivan runt hörnet. Vi ville veta mer om duon Erik Björksten & Thilini Guldbrand så vi ringde upp dem och ställde frågor om deras olika musikaliska bakgrund och hur de tänkte vid valet av låtar bland annat.

Ni har bytt namn på er grupp, från Cosmetisk Heesvijk till Thilini & Erik , har det med att göra ett ni även spelar egna låtar?

Thilini: Det är en anledning och en annan är att namnet Cosmetisk Heesvijk har varit lite svårt att presenterats. Vi har ofta spelat på kvällar och sen har nån från publiken kommit fram och frågat: ”vad var det ni hette?” Så då valde vi att göra namnet lite enklare. Sen även för att kunna gå vidare när vi skriver eget nytt material. Då kände vi att det kunde vara skönt att ha våra egna namn.

Ni har lite olika bakgrund som musiker. En kommer från pop, rock och den andre från jazz, blues. Hur träffades ni?

Erik: Vi träffades på en folkhögskola i Värmland. Vi tyckte inte att detta med genre var det viktigaste, utan att det skulle funka rent musikkemiskt. Så vi har sett det som en tillgång att vi har lite olika musikalisk bakgrund.

Thilini: Men på nåt sätt så har vi ändå haft mycket gemensamt. Vi är lika gamla så vi har växt upp med liknande musik och just vismusik har vi båda lyssnat på.

När det kommer till vismusik är det då så att det är texterna som ligger närmast hjärtat?

Thilini: Nej, för egen del så är det en kombination av text och det musikaliska. Musiken i det här projektet förstärker texten. När man pratar om visor så kanske texten hamnar väldigt centralt och musiken får stå lite bakom, men vi har kommit att jobba lite tvärt emot.

När det kommer till att välja låtar av Cornelius så finns det en diger samling. Hur gick ni till väga för att välja låtar?

Erik: vi har valt låtar som vi tycker har något eller som vi tycker är kul. Vi själva upplever att vi har gjort om dem ganska mycket. Vi har tittat på potentialen de har och sett om det har gått att göra något med dem. Vissa låtar är väldigt kända och då är det lite svårare att arrangera om dem. Vi har även försökt att vända lite på betydelsen av låtarna. Förstärka vissa saker och försvaga andra för att få färga dem mycket. Så det har nog legat bakom vårt låtval.

Thilini: Det har känts naturligt vilka låtar vi vill lägga med i vår repertoar.

Hans låtar har några år på nacken. Är det så att ni har förstärkt saker som ligger mer i tiden?

Erik: Vi försöker tona ner Cornelis i vissa fall av gubbighet som finns i vissa texter. Det ligger i den tidens anda. Det är inget refuserande av texter, men vi har ställt oss frågan hur vi kan ställa oss till musiken på ett sätt som kanske ligger lite mer i tiden.

Thilini: Vissa låtar har vi inte valt av den anledningen. Det har ändå känts naturligt vilka låtar vi vill lyfta. Låtar där vi kan komma in och spegla ett annat perspektiv och på ett annat sätt.

När man ändrar arrangemang så måste man väl få det godkänt innan man ger ut det på en skiva?

Erik: Det tog ett litet tag att söka upp alla rättighetsinnehavare, men vi har gjort det i efterhand. Och vi har fått alla låtar godkända. Men jag har förstått att det kan vara lite känsligt.

Thilini: Det kan ha varit så att man har inte fått göra om dem hur mycket som helst. Man måste få tillåtelse om man har ändrat i en text eller tagit bort nånting. Det är där det är viktigt att man har fått tillåtelse.

Var det svårt att välja ut en första singel?

Thilini: Vi hade några vi valde emellan. Vi diskuterade lite fram och tillbaka. Trattade ner det och såg vilken som skulle passa bäst ur olika perspektiv.

Erik: Vi har spelat in hela skivan live så för oss så kändes den som en konsert. Alla låtar är spelade i den ordning som de ligger på skivan, så det är svårt att plocka ut en singel över huvud taget. Det känns som att låtarna sitter ihop. Men valet föll på ”Vaggvisan” som Cornelis skrev till sonen Jack. Vår sista låt på skivan blev vår första singel från den.

Spelade ni fler gånger när ni spelade live eller satt allt från början?

Erik: Vi körde låtarna i den ordningen. Vi har spelat live väldigt mycket och det är nog det vi är mest bekväma med. Snarare än att sitta och lägga saker till rätta i en studio.

Thilini: Vi bestämde oss tidigt för att vi ville göra det live för det är där vi känner att vi får mer press på oss på bästa sätt. För att få nerven så tog vi in lite publik för att det skulle kännas mer som på riktigt. Det var positivt och skönt att ha en publik.

Kan tänka mig att det är trevligare att spela inför en publik så man får lite respons?

Thilini: Verkligen. Men de var väldigt försiktiga för att inte förstöra inspelningen. De satt mest och typ klappa händerna. Det var i en studio så det blir ganska speciellt för det blir så tydligt att här händer nånting.

 

Efter att skivan blivit släppt är det spelningar ute som väntar då?

Erik: Fjärde maj är det releasefest på Skeppet i Göteborg. Sen kommer vi åka ut och spela lite i sommar också.

Thilini: Sjunde maj kommer vi spela i Jönköping på Kulturhuset.

När ni är ute och spelar blir det bara Cornelis då eller tar ni med någon egen låt i repertoaren?

ThiliniPå Skeppet och på Kulturhuset är Cornelis i fokus. Sen kan det komma senare spelningar där det nog blir lite blandat, med några spelningar där vi kan mixa. Det är det roligaste.

Erik: Vi kommer även att släppa vår egen musik framöver. Vi har börjat spela in det nu när vi är klara med tolkningen av Cornelis. Så det är nästa steg för oss.

Ni har med en låt som heter ”Telegram från en bombad by”, den känns ju väldigt aktuell.

Thilini: Den känns jätteviktig att ha med nu. Den har alltid känts aktuell när vi har spelat den, men det känns lite extra nu. Man trodde inte riktigt att man skulle sjunga den när det känns så nära.