Sveriges yngste rock´n´roll kung, Emilio Walter

Reklam

Emilio Walter är uppvuxen i Kristianopel i sydöstra Blekinge och är självlärd pianist. Hans första keyboard fick han redan som 6 åring. Under vintern har Emilio spelat in debutalbumet 57’ Chevy i Pama Studios. Till sin hjälp har han haft producenten Magnus ”Mankan” Sedenberg. Emilios album med 11 låtar står textförfattandet av mamma Anna Antonsson samt Niclas Johansson som även skrivit musiken. En av låtarna är skriven av Eva Eastwood.

Du är bara tretton år och har redan lyckats med att spela in en skiva…

Ja, det är fantastiskt roligt.

Hur började ditt intresse för just den här musiken, 50 tals rock?

Man kan säga så här att jag har alltid haft mycket musik runt om mig och jag har testat många olika instrument av alla slag. Men alltid haft den här musiken i familjen. Både mamma och pappa, farmor och farfar, mormor lyssnade på rock´n´roll och rockabilly som jag gillar. Så det ligger i släkten.

Har övriga släkten spelat själva också?

Pappa spelar bas i ett coverband med Niclas som spelar gitarr med mig. Mamma spelar ingenting, men hon är med på ett hörn. Lyssnat på musik har vi alla gjort väldigt mycket i familjen.

Men din mor är med och skriver texter…

Precis. Mamma har varit med på en del texter. B la ”Stort fan av dig” som kläcktes i höstas. Där är hon delaktig i texten vilket är väldigt roligt. Texter är hon duktig på.

Skriver du själv låtar?

Jag har inte direkt skrivit, utan jag har varit med på både lite text och musik. Jag kan inte säga att jag har skrivit själv, utan jag har mer varit delaktig och påverkat hur det ska låta så jag får det som jag vill ha det på plattan. Så att det blir min stil och inte någon annans.

Vilka förebilder har du?

Många förebilder har jag och om man lyssnar på ”Stort fan av dig” så hör man mig sjunga om mina idoler. Eastwood, Wells och Jerry Lee . Owe Thörnqvist har väldigt roliga texter. Johan Blohm i Refreshments. Kingen Karlsson är väldigt duktig. Det är några av dem, men jag har fler.

Du fick spela för Owe Thörnqvist på hans 90 års dag…

Det var fantastiskt roligt och häftigt att jag fick komma och spela för honom. Det var en speciell känsla. Riktigt coolt!

Känns det extra nervöst när man ska spela för någon artist som man gillar?

För det första så hade jag aldrig träffat Ove innan jag spelade för honom så det var lite extra. Nervositeten infann sig, men det var väldigt kul när jag väl kom upp på scenen. Då kände jag mig lugn. Det är mer väntan innan när man vet att man saka spela för t ex Owe Thörnqvist. Efteråt kändes det bra.

Hur har du träffat på Eva Eastwood som har skrivet en av låtarna på din skiva?

Jag spelade i Ystad på en Rock & Blues festival. Där träffade vi varandra. Hon skulle uppträda på samma ställe som jag. Efter det så höll vi kontakten och sen har vi spelat på samma ställen några fler gånger. Så vi lärde känna varandra genom en spelning.

Du har även spelat med Robert Wells…

Det har jag gjort några gånger. I Bingolotto bland annat. Då körde vi ”Run, Run Rudolf” tillsammans. Vi har även träffats på livespelningar på festivaler. Jag har också varit på Robert Wells pianoskola i Stockholm två gånger. Vi har spelat ihop några gånger och det har också varit väldigt nervöst.

Var Robert en sträng lärare?

Han är väldigt snäll och ödmjuk. Och en jädra pianospelare! (skratt) När man ser honom på riktigt och får ha honom nära så är det helt ofattbart. Man förstår inte att man har en så känd pianospelare som lärare. Sen är det så att träning ger färdighet.

Brukar du köpa skivor själv, du tillhör ju en yngre generation som växt upp med streaming?

Jo, det brukar jag göra. Nu finns ju Spotify, Bluetoothhögtalare och allt sånt, men jag brukar köpa skivor. Jag tycker att det är speciell känsla när man lyssnar på en CD eller en LP. Sen gillar jag gamla grejer. Jag sparar på 50tals bilar och har välputsade sådana som intresse. Det och musiken är mina stora intressen.

Är det därav namnet på skivan, ´57 Chevy?

Precis! Det är en av mina absoluta favoritbilar. Målet är att jag ska kunna köpa en sån inom en snar framtid. Jag har satt upp som ett mål att jag ska köpa en bil innan jag tar körkort. Så den bara får stå och vara fin. Kan man putsa på den och så får föräldrarna vara chaufförer. (skratt)