Shirley Clamp gillar att ha många bollar i luften

Reklam

Shirley Clamp är en av Sveriges mest älskade artister som slog igenom i Melodifestivalen med den ofantligt populära ”Min kärlek” 2004. Nu är Shirley högaktuell som programledare i Melodifestivalens Andra chansen, i Stockholm Stadsteaters uppsättning av musikalen Sound Of Music och har nyligen släppt låten ”Vill göra allting nu”.

Man är ju lite nyfiken på din låt ”Vill göra allting nu”…

Den föddes nu under pandemin. Jag hade turen att möta kärleken och då kom den ganska naturligt till mig. Sen tänkte jag på alla som har fått skjuta upp sina bröllop och då tänkte jag att det skulle vara roligt att skriva en ny bröllopslåt. Den här får de använda om de vill. (skratt) Sen fanns frågan om att varför ska man vänta om något som man vill dyker upp, för det kan ju försvinna. Då kom alla de känslorna och då blev det den här låten.

Om man bara utgår från låttiteln så kommer du vara med i Mello som programledare och senare vara med i musikalen Sound of Music, så du vill verkligen göra allting nu.

Jag gillar att ha många bollar i luften, men det kan också göra att nånting blir lidande när man kan känna att man inte hinner med allt. Under pandemin har fokuset ändrats. Man har verkligen hunnit med hem, familj, vänner och kärlek på ett annat sätt. Nu har det funnits tid till det. Jag fick ihop alla delar och det känns som att jag kommer att hinna det här. Inför musikalen repeterar vi nu och så hinner jag göra programledarrollen som kommer att ta en veckas koncentrerad tid. Och så hinner jag med min kärlek också, vilket blir bra. (skratt)

Kan vi förvänta oss fler låtar från dig under året?

Ja, det är planen – jag vill verkligen både skriva och släppa mer musik. Det kommer det finnas tid för. När vi väl börjar rulla med musikalen så finns det mycket tid till att skriva när man inte har föreställningar.  Nu är jag i startgropen på skrivandets fas och letar efter saker att inspireras av och som jag vill skriva om.

Skriver du dina låtar själv?

Ofta skriver jag helt själv, men jag har inget behov att att de bara ska komma från mig. Jag älskar att samarbeta. Till den här låten hade jag skrivit texten och melodin och visste precis hur jag ville att den skulle bli. Sen kopplade jag på min gode vän och kollega Robin Svensson och sa att du kan väl se om du får feeling. Vilket han fick och jag kände att det gifte sig då. Det var precis som jag tänkte och då blir han plötsligt producent och medskrivare. För mig är det ögonblicket när saker möts på det sättet är mycket viktigare än att hålla hårt på att bara mitt namn ska stå som upphovsman. I alla mina år har jag skrivit hälften av låtarna på mina skivor.

Det kan inte bli så att nyfunna kärleken sticker till dig en låt som han har skrivit…

Det hade varit nåt. Fan va kul. (skratt) Han skriver inte så mycket musik. Han är inte i den branschen, men vem vet. Han är bra på texter och han lyssnar mycket på musik så det skulle inte vara helt omöjligt.

Du har varit med i Melodifestivalen som artist sex gånger och även som programledare. Nu ska du vara med som programledare på andra chansen. Kan man säga att det ena är roligare än det andra?

Jag vet inte än hur det kommer att vara att liksom äga programledarrollen i det här sammanhanget. Jag har varit programledare i andra sammanhang och det är jättekul. Vad som däremot kan vara roligare är att man slipper momentet att bli utröstad. Det skedet i Mello är det värsta, för det är aldrig kul, man är aldrig riktigt beredd trots att man vet vad man gett sig in på. Det är den tråkigaste biten och den slipper jag nu. Det kan vara befriande och kul att bara få vara där i en annan roll. Sen så är det fantastiskt roligt att få vara med som sångerska också. Speciellt om det går bra och man går vidare. Man lever för det i tre månader innan och hela livet kretsar kring det ganska länge. Låten ska framföras perfekt, man väljer kläder, provar och repar. Det är väldigt kul för sitt ego. Det blir så mycket fokus kring en. Sen kan det likaväl försvinna efter de tre minuterna om man inte röstas vidare. Då är det tuffare.

Men det har gått rätt så bra för dig.

Jag har provat allt. Jag har hamnat sist, gått till final, hamnat tvåa, gått till andra chansen, så jag har testat alla vägar. Egentligen så förstår jag inte vad det är som är så läskigt, men det är väl det där med att bli bedömd som inte är kul.

Du har studerat på musikteaterskola och har en musikalartist utbildning på balettakademin, har du gjort mycket inom musikalvärlden?

Det är så roligt för jag är utbildad musikalartist och har ett diplom där det står ”du är färdigutbildad musikalartist”. Det var mitt mål när jag gick utbildningen vid balettakademin i Göteborg, men när jag var yngre så tyckte jag inte att det var en så kul underhållningsform. Jag tyckte det var roligare att sjunga, spela in och släppa plattor. Jag har aldrig jobbat med en musikal, utan ”Sound Of Music” som jag ska göra på Stadsteatern i vår blir min musikaldebut. Det är rätt sjukt faktiskt. (skratt)

Blir det svårt att hålla nerverna i styr när det är dags att gå ut på musikalscenen?

Jag känner lite som så att vi repar nu och det är ett fantastiskt tjejgäng av vana skådisar som har de andra rollerna, så man blir invävd i deras trygghet på något sätt. Jag känner mig inte så nervös. Jag trodde jag skulle vara nervös när vi repade och att jag skulle känna mig lite i underläge, men det känns bara lugnt och tryggt.

Du har en dotter, kommer hon att gå i sin mors fotspår och ge sig in i underhållningsbranschen?

Hon gör faktiskt det och hon sjunger helt fantastiskt. Jag tänkte ett tag att hon kanske inte skulle tycka att detta skulle vara hennes drömyrke. För det är ganska tufft och när en sak som det här händer (pandemin) och man är publikberoende så är kanske en annan utbildning bra att ha. Men hon går på musikskola och det här är det enda som hon vill göra. På ont och gott.

Men då har en bra mentor i sin mor som kan berätta om både det bra och dåliga i branschen.

Faktiskt. Det tror jag kommer att vara en fördel för henne att hon vet vad hon ska tänka på.

Du var med Robert Wells på hans Rhapsody In Rock 2005, det måste väl ha varit mer åt showhållet?

För det första så var vi många artister, fem artister och två komiker om jag inte minns fel, stor orkester och dansare. Det var ganska tidigt i min karriär. Jag hade slagit igenom och sen kom detta som min första stora riktiga sommarturné. Att få göra de numren var riktigt häftigt. Ett härligt minne.

Vilka är dina förebilder inom musiken?

Jag växte upp till min mammas skivsamling och då var det mycket soulmusik. Det var Aretha Franklin, Whitney Huston, Celin Dion och Stevie Wonder, mycket stora sångerskor över huvud taget. När jag var tio år hittade jag Carola och Sissel Kyrkjebø och försökte sjunga som dem. Sen så har jag alltid älskat Bette Midler för jag tycker att hon sjunger fantastiskt. Hon har även skådis- och humorbiten som jag alltid har varit nyfiken på. Jag gillar på något vis att hon är lite kaxig.

Om du fick göra en duett med vilken artist som helst, vem skulle du då välja?

Röstmässigt så skulle det var kul att sjunga något med Celin Dion. Vet inte varför, men det beror nog på att jag beundrar hennes sätt att använda sin röst. Det skulle vara coolt att få lite snabbkurs. En manlig motsvarighet som jag skulle vilja sjunga en fin duett med är Josh Groban eller Stevie Wonder så att det blir mer souligt.