Shakin´ Stevens är redo att dela med sig av personliga berättelser

Reklam

Michael Barratt, mer känd under artistnamnet ”Shakin’ Stevens” är aktuell med sitt album Re – Set.  Han har haft en lång framgångsrik karriär. Det är över  50 år hans första inspelningar gjordes.  Vi ringde upp honom några dagar innan releasen och frågade lite om några av spåren, hans uppväxt och artistnamnet.

Hur känns det nu när det bara är några dagar kvar till releasen av ditt nya album?

Riktigt bra faktiskt. Det har tagit en lång tid att få det klart på grund av covid pandemin. Men nu är alla restriktioner borta och vi är på g. Och som du säger så är det inte långt kvar till vi släpper albumet och vi är förväntansfulla inför det. Vi får se vilket mottagande det får. Själva så älskar vi plattan.

När du gör ett album, blir det många låtar som du har spelat in som sen inte får plats? Låtar du lägger undan.

Nej, vi gjorde bara tio låtar. Det finns inga fler. Det är inga som har smitit iväg nånstans. (skratt) Vi har tio låtar då vi tyckte att det var ett bra antal. Förr hade vi tolv eller fjorton, men nu tänkte vi att vi gör bara tio.

Många artister gör låtar som de sen lägger undan i nån låda för att eventuellt spela in vid ett senare tillfälle.

Är inte det lite elakt? Det är väldigt elakt, om de är bra bör man bjuda på dem.

Ett spår på plattan som jag verkligen gillar är ”All You Need Is Greed”. Hur fick du idén till texten?

Vi var i studion och spelade lite när vi fick till oss låten. Den var gjord av en kille och hans son. Vi tyckte den var bra och kände att låten skulle passa bra på albumet. Den har varit populär och spelats mycket på olika radiostationer. Texten är viktig, för även om girighet inte är något bra så är det en del av livet.

Tycker du att girigheten har ökat över åren?

Absolut! Man ser hur människor lider på sjukhus, ålderdomshem etc, och att människor demonstrerar mot det på gatorna. Det är riktigt dåligt faktiskt. Pengar styr över allt det onda, det är ingen tvekan om det.

Låten ”Beyond the Illusion”, handlar den om migranterna som tog sig över Atlanten för att finna en bättre tillvaro?

Det är korrekt. Fast egentligen sjunger jag om mina föräldrar. De var gruvarbetare och de fick inte så mycket betalt för det hårda arbete som de utförde. Det var väldigt hårda tider. Så vad jag sjunger om är min familj och deras strävanden.

Har du många släktingar i staterna?

De flesta har gått ur tiden, jag är född i slutet av syskonskaran.

Ni var en stor familj.

Tror att vi var tretton stycken syskon. Två dog. Det var andra tider då. Min mamma var en diamant och hon är den som hela albumet handlar om. Jag är väldigt stolt över min mor och saknar henne. Jag blir tårögd när jag sjunger den låten. Tårögd av saknaden men även av glädje över att ha fått ha henne som min mor.

Låten Tick Tock antar jag handlar om åldrandet och att man inte kan göra allt som man vill när man blir äldre? Ibland kan mina barnbarn tycka att jag är för gammal för att göra vissa saker.

Det är bara struntprat. Du kan fortsätta göra vad du vill så länge som din hjärna funkar. Varför skulle man inte göra allt som man vill? Men visst så står tiden aldrig stilla.

Du har en annan intressant titel på albumet, ”Not In the Real Life”.

Den handlar om vår planet. Om vi inte stannar upp och börjar se efter vår planet så har vi ingen framtid. Vi har blivit omringade av konsekvenserna av våra handlingar. Om vi inte går ihop, vilket inte har hänt än, och hjälps åt så kommer vi snart inte att ha nån planet att bo på. Vi kan bara vänta och se.

Men det ser ut som att det är dags att göra något väldigt snart.

Vi skulle ha gjort något för flera årtal sen. Men det har vi inte gjort så saker har gått förlorade. Zoologen och TV-programledaren David Attenborough är en fantastisk berättare. Han säger att vår planet kommer inte bestå för evigt om vi fortsätter att utarma de naturresurser som finns. Vi måste göra nånting. Det går inte bara att prata om problemen, utan vi måste ta tag i dem medan vi fortfarande kan göra det.

Du har haft en lång framgångsrik karriär. Fick du kämpa hårt för att slå igenom?

Det var en kamp. Men det här var vad jag ville hålla på med. När jag lämnade skolan vid tolv eller fjorton års ålder så bilda vi ett band. Vi ville ge oss ut på vägarna och spela. Du får bara tillbaka utifrån vad du lägger ner på det. Framgång är aldrig serverat på en talrik för dig. Man får kämpa och så måste man möta rätt personer. Det är många saker som måste passa ihop. Det var en inlärningskurva som jag tyckte om.

Skrev du egna låtar i början?

Det gjorde jag och det var även några som köpte dem också. (skratt) De var inte allas cup of tea, men de sålde många skivor. Några blev hits.

Hur kom det sig att ditt artistnamn blev Shakin´Stevens?

Jag är rätt så stolt över Shakin´Stevens. Där jag växte upp så lekte vi på gatorna. Jag för min del ville sjunga, spela piano och gitarr. Det var inte lätt att ta sig därifrån. Du behövde ha rätt brytning, hitta rätt folk att spela med och hitta rätt folk att umgås med, men det är en annan story. Namnet Shakin´Steven kommer sig av att en vän till mig, Steven Vanderwalker, presenterade sig som Shakin´Stevens när han lekte sångare. Jag tänkte att vilket knäppt namn. Han brydde sig inte alls att jag tog hans låsas artistnamn. Många år senare publicerades en story i en tidning i Cardiff där han berättade historien bakom mitt artistnamn och sa att han var stolt över att jag tog det. Och här är jag idag.

Var det mycket musik som spelades i familjen när du växte upp?

Mina bröder en riktigt flashig skivspelare. Du tryckte på en knapp och så kom skivan ner till skivtallriken. Du kunde ladda den med tio skivor och sen luta dig tillbaka och njuta av musiken. Hur som helst så spelades det alltid skivor i huset, vi spelade gitarr, munspel och vi hängde med i populärmusiken. Vi hade några dansare i familjen också.

Om du hade möjligheten att göra en duett med valfri artist, död eller nu levande, vem skulle du välja?

Det är så typiskt journalister att komma med sådana frågor. Man måste fundera på det. Vem skulle vara den rätta personen etc. Så jag kan inte svara på en sån fråga. Visst skulle jag kunna skriva en lista och sen fundera på vilken låt skulle vi göra ihop, men det skulle ta sån tid så jag kan inte ge dig något namn nu. Det hänger inte enbart på artisten utan även på om jag gillar låten vi skulle göra tillsammans. Om vi vänder på det, vilken artist skulle du tro skulle passa för mig att göra en duett ihop med?

Det namn som dyker upp är Tom Petty. Tyvärr är han inte i livet.

Han var en duktig sångare och när han var i Travelling Wilburys var de ett fantastiskt band. Vi får se om vi kan få till något när jag möter honom uppe i skyn. (skratt)