Rekord Babblarna

Reklam

De populära Babblarna placerade sig nyligen på en femte plats med låten ”Babblarnas vaggvisa” över de mest streamade låtarna 2020, enligt Spotifys sammanställning. Nu är Babblarna aktuella med sin egen julvisa. Bakom låtarna står trion Anneli Tisell, Johan Rask och Hasse Sjölander. Vi hörde oss för med Johan för att få veta mer om de framgångsrika figurerna och deras musikaliska framgångar.

Det måste ha känts oväntat att hamna så högt på Spotifys lista…

Absolut! Man har väl i och för sig blivit chockad efter vägen över hela Babblarnas framgång, så det kom inte som en blixt från klar himmel. Men det var på en helt ny nivå. Var väl ingen som trodde att en barnlåt skulle leta sig in på hundra i topp. Sen att den hamnade på nummer fem är helt overkligt.

Har du varit med ända från Babblarnas början?

Ja från att det var en produkt som inte fanns ens som en skiss på ett papper med en väldigt liten budget till att vi några år senare gjorde en hel skiva. Speciellt på Youtube har det levt ett eget liv. Det som är anmärkningsvärt är att vi har gjort detta helt utan marknadsföring. Idag är musik väldigt mycket en produkt av ett skivbolag som lägger ut mycket på pr och marknadsföring i olika kanaler. Babblarna har istället växt organiskt. Det tycker jag gör det hela ännu ballare.

Och vaggvisan är som kronan på verket?

Ja och jag tror att det var genialiskt med just en vaggvisa för den lyssnas det på väldigt många gånger när det är läggdags. Vi har fått brev från tacksamma föräldrar som skriver att: ”den här låten räddade våra liv”. Då är det så att barn behöver höra låten fem, tio gånger för att somna, vilket är toppen för streamsen på Spotify. Det är få låtar som man lyssnar på repeat lika mycket som den här.

När släppte ni vaggvisan?

2017. Den har varit en raket från att vi släppte den. Den stack iväg medan de andra låtarna tickade på. Nu är det så absurt att vi har två och en halv miljon lyssnare i månaden på den här låten.

Er senaste, julvisan, tror du att den kommer bli lika stor?

Nej, det tror jag inte och det är inte heller tanken. Den väldigt säsongbetonad och vår förhoppning är att den ska bli en framtida klassiker i luciatåg på förskolor då den är sångvänlig och har en ganska enkel melodi. Den har i och för sig lite knöliga ackord och bökiga taktartsgrejer, men det tror jag inte barnen märker utan de sjunger med med glädje. Vi har haft två målbilder. Dels att presentera lite klassiska svenska instrument för barn (dragspel och nyckelharpa) och dels att det skulle kunna bli en ny ”Staffan stalledräng”. Därför är låten ganska kort, fyra verser, och enkel. Kan uppfattas som tjatig då den inte har vers, refräng utan är mer typ klassisk visa.

Vilken ålder är ni i och är det svårare eller enklare att skriva musik för barn ju äldre man blir?

Jag och Hasse har uppnått en ålder av dryga 45 år. När vi började var vi dryga 35. Då hade man släppt det här med att man skulle göra den hippaste låten och skulle impa på skivbolagsdirektörer. Utan vi har gjort det här med glädje, värme och personlig smak. Vi har gjort låtar som vi tycker är bra och tycker att barnen förtjänar bra musik. Musik ska inte skrivas för barn bara för att de är barn, utan det ska vara låtar som vi tycker är svängiga eller finstämda, men sen ska texterna vara anpassade för barn. Det är i texterna som anpassningen för målgruppen kommer in, inte i själva låtuppbyggnaden. Julvisan har vi gjort som vi har velat ha den. Just nu det här coronaåret har man suktat efter trivselfaktorn och att man ska kunna umgås med varandra. Då kanske man åtminstone har haft möjlighet att baka och pyssla med sin familj. De bitarna har varit en underliggande tanke som inte har varit uttalad, men alla har känt att allt det fina med julen ska vi ta vara på.

Man känner sig inte stressad när man lyssnar på låten. Annars är det många som sägs uppleva stress inför julen.

Tanken är att det ska vara lite lugn och ro. När man skriver låtar så provar man olika tempon. Vi har provat fem bpm upp och fem bpm ner. Länge så tyckte vi att det gick för långsamt, men nu är det en visa och då ska det vara så här. När vi sen fick på sången så tyckte vi att det blev mycket bättre. Då kände vi oss nöjda. Så det var kul att höra att du inte blev stressad av den, för det hade varit tråkigt. (skratt)

Ni fick med Mats Wester på nyckelharpa, ni kände inte att ni ville göra en låt med Nordman stuk?

Nej. Nu hör till saken att jag och Hasse är personliga vänner med Mats. Vi känner honom sen Nordman tiden och även från tiden innan Nordman. Men varken vi eller han kände nog för att göra något i den stilen. När vi skickade över låten så tyckte han att det var jättefint. ”Det här är ju folkmusik. Musik som jag älskar” sa han. Sen åkte vi hem till honom och var där en halv dag och gjorde inspelningen på plats i hans studio. Mats har en tavla i sin studio med en tio-i-topp lista där Nordman ligger etta, Madonna tvåa och typ Michael Jackson trea. Men han hade inte riktigt koll på hur stort Babblarna var. Så när han fick se att vi hade 48 miljoner streams på vaggvisan så höll han på att smälla av.

Det är inte den första jullåten, är det svårt att ta en plats bland de andra?

Vi tänkte att det borde finnas plats för nån mer jullåt. Vi sjunger inte om Babblarna i texten för att låten ska kunna stå lite för sig själv. Lite mer att vi tänkt åt psalmhållet, utan att ha hybris, det ska vara en fin visa helt enkelt. I videon finns figurerna såklart. Det är ju Babblarnas jul.

Har ni egna barn?

Det har vi. Anneli som står för texten har tre barn och jag och Hasse har två vardera. Mina barn är tolv och femton. Det var första gången på länge som tolvåringen var stolt över en låt som jag gjort, annars har hon växt förbi Babblarna. Hon var väldigt imponerad i början på förskolan när alla tyckte det var roligt att hennes pappa hade gjort Babblarnas musik. Sen kom hon in i den här perioden på mellanstadiet när det inte är lika hett. Men julvisan har hon gillat, sjungit och bakat pepparkakor till med sina kompisar. För mig och Hasse så är våra barn en bra testgrupp som vi nästan alltid anlitar när vi har nåt nytt på gång. Min femtonåring har kommit över det här så han kan se om det passar målgruppen och sen lyssnar han själv på hip hop. Han var en bidragande orsak till fotstegen i snön som finns i början. De hade vi först gjort som en skojgrej, men han sa:”ta inte bort fotstegen för de gör att man direkt känner att man är i ett vinterland.”

Var barnen anledningen till att ni började skriva barnlåtar?

Nej, det var inte så att vi började skriva för våra barn. Det var mer så att barnen var små när det här tog fart och då kunde man ta hem låtar och testköra dem på barnen.

Har du nån egen favorit bland Babblarna?

Möjligen skulle jag säga Dadda. Men jag har nog ingen favorit. Det har med röstläget att han sticker ut. De har inget kön, men han har mörkast röst samtidigt ihop med att han har blöjan. Det blir en rolig kontrastverkan. Låter som Magnusson på TV4, har blöja och annorlunda kroppsform som ett päron. Tvingar du mig att säga en favorit så säger jag Dadda.