Låtskrivaren och artisten Patrik Jean

Reklam
Efter att i flera år skrivit låtar för andra artister började Patrik Jean 2018 släppa sina mest personliga låtar själv. Han har varit med i Melodifestivalen både som artist och låtskrivare. Men vad var det som gjorde att han väntade med att sjunga sina egna låtar  och vilket bubbel föredrar han? Det och lite annat frågade vi honom.

Din singel ”Gravitate” kom lägligt till studenten, var det något planerat?

Nej, faktiskt inte, utan det var mer att få ut något innan sommaren drar igång ordentligt. Det är ju en bonus att den kommer ut i samband med det. Fast det var inget jag tänkte på. Så genialiskt var det inte. (skratt)

Hur skulle du själv vilja beskriva låten?

Den är lite tyngre än det som jag gjort tidigare, i alla fall när det kommer till produktionen. Jag ville göra något som inte var så tillrättalagt utan skulle skilja sig från låten som jag framträdde med i Melodifestivalen. Det är en flörtig hyllning till nån man tycker om och inte kan hålla sig ifrån.

Kan det bli så att du samlar ihop dina låtar till en EP framöver?

Min förhoppning är att få ut en EP i höst. Fast nu är fokus på starka singlar. Om jag släpper en EP är det viktigt för mig att det finns en röd tråd. Nu experimenterar jag lite och släpper olika typer av låtar bara för att testa. Under pandemin har jag haft mycket tid att skapa låtar och har många låtar jag vill få ut. Vi får se sen hur vi ska samla ihop dem.

När det gäller din låt Prosecco så undrar jag om det är det bubbel som du föredrar eller är det valt efter att namnet är lättast att få till i en text?

Det är väl trevligast av dem som finns. Men det är nog en kombination. När vi skrev den låten så satt vi och drack Prosecco, så då föll allt på plats på något vis. Det började som en rolig grej som sen övergick till att bli en seriös låt. Jag är inte jättemycket för Champagne. Prosecco är inte bara billigare, det är även godare och sötare.

Så Prosecco dricker du och Champagnen vaskar du?

(skratt) Exakt, jag är ändå en rockstjärna, eller?

Vad kom det sig att du inte från början sjöng utan skrev låtar till andra artister?

Aspirationen har alltid funnits att bli artist, ända sen jag var liten har det varit min dröm. Så planen har alltid funnits med, men det var lättare att ta sig in i branschen vi låtskrivandet. Det var ett bra sätt för mig att lära känna folk och få se hur allt går till. Det känns som att jag hela tiden har förberett mig på att jag en vacker dag ska släppa mina egna låtar. Det har varit lärorikt att ta den vägen in i branschen istället för att kasta sig in i den som artist direkt.

När du skriver låtar åt andra får du då ett uppdrag eller sätter man sig ner och funderar på att nu ska jag skriva till den här artisten? Eller skriver man en låt först och tänker sen att den skulle nog passa till en specifik artist?

Både och för mig. Ibland får man ett specifikt uppdrag av antingen ett skivbolag eller så är artisten med i rummet och är involverad i skrivandet. Då blir det skräddarsytt. Men ofta så ses jag med mina vänner och vi skriver låtar och sen får man se vart de hamnar. Oftast märker man snabbt vilken riktning en låt tar. Jag kan tycka att det är ganska skönt att ha nån speciell person i åtanke. Om man drömmer stort och tänker t ex Madonna så kanske man kan hitta nån liknande artist som är lättare att nå. Det ser väldigt olika ut och det är väldigt spännande.

Kan det hända att man skriver en låt, ger iväg den och sen tänker att den där låten hade jag kunnat gjort bättre själv? Skulle man vilja göra en cover på sin egen låt?

Jag har inte gjort det än så länge, men det har absolut funnits stunder då man har släpp ifrån sig låtar då det har varit svårt att ge bort dem för att de har känts så pass personliga. De hade passat bra för mitt musikprojekt så det händer. Man får väga de uppoffringarna mot om man kan skapa något nytt åt sig själv om de blir för personliga. Ibland har jag behållit låtar som jag egentligen lovat bort. Det är klurigt det där. Men jag har aldrig gett bort nånting och sen gjort en egen version på det. Skulle kännas lite märkligt att göra en cover på sig själv. Fast efter att man har varit i branschen i flera år så skulle man kanske ge ut en jubileumsalbum med endast covers på allt som man har skrivit åt andra.

Om du skriver en låt åt en annan artist och den blir väldigt personlig, pratar man då med artisten och förklarar sin egen tanke bakom texten?

Om jag får en möjlighet så försöker jag att göra det. Jag försöker beskriva känslan och bakgrunden till varför låten blev till. Oftast kan man mötas nånstans där även artisten kan connecta med låten. Jag tycker det är väldigt viktigt att de vet vad de sjunger om för det märks i låtar om känslan finns där eller inte.

Du har även varit involverad i TV programmet Idol.

De har aktivt sökt låtar och så har man fått höra ungefär vad de letar efter och så har vi skräddarsytt låtar utefter det. Två vinnarlåtar har jag varit delaktig i. Det har varit väldigt kul att få vara med och uppleva den speciella känsla som det är i och med att det är en tävling. Sen att få stå där i finalen och dränkas i konfettin och få höra sin låt är en väldigt mäktig känsla.

Hur tidigt eller sent kommer man in som låtskrivare i tävlingen? Måste vara svårt att skriva nåt som passar allt för många deltagare.

Det är ganska sent. Det är under en väldig tidspress för man kommer in när det är typ fyra stycken kvar och så ska det vara en låt som kan funka för allihopa. Så man får inte vara för specifik. Men på nåt sätt så har alla satt sin prägel på det när jag har varit involverad, så man har alltid tänkt att oavsett vem som vinner så kommer det här att bli jättebra.

Vad skulle du vilja hälsa till dina fans där ute?

Jag vill bara tacka till alla som följer med på min resa. Det har varit många hårda år av slit utan skivbolag och arbete med att göra allt själv. Det känns som att jag har uppbackning av alla som lyssnar och det är tack vare dem som jag får göra det här. Så jag vill bara säga ett stort TACK!