Nadia Vaeh vill inte lämna källaren

Reklam

Nadia Vaehs mamma var en poet som vidarebefordrade sin kärlek till ord, vilket senare resulterade i Nadias talang som textförfattare. Nadias liv tog en oväntad vändning vid 17 års ålder när hon förlorade sin mor som begick självmord. Efter denna tragiska förlust gick hon ner på en väg av självsabotage och förstörelse och använde relationer och festande för att ignorera sin smärta. Nu står hon åter stadigt och satsar på sin musikkarriär.

Du började sjunga mycket tidigt i livet, vid 2 års ålder, och gick sedan med i en resande ungdomskör, var det en trevlig upplevelse?

Jag har många fantastiska minnen från min tid i Atlanta Youth Choir. Det var så coolt att få vara med sådana otroliga musiker i en så ung ålder. Jag älskade att vara runt alla de vuxna orkestermänniskorna på Fox TV när vi var där för att sjunga snökören i nötknäpparen varje år. Jag kommer ihåg att jag som barn tänkte hur coolt det var att spela musik med många av dessa människor som hade det som sitt  jobb. Jag lärde mig så mycket om sång och harmonier som jag tillämpar idag när jag producerar sång till mina låtar. Jag är glad för att jag har haft den här mer klassiska upplevelsen att sjunga och att ha haft musik som min främsta läroplan.

Lärde du dig spela några instrument i din ungdom?

Jag spelade fiol från 6: e till 10: e klass. Jag tappade dock det intresset när jag kom in mer på emo-bandscenen under mina gymnasiumår. Jag ville rocka! (skratt)

Handlar din låt “Never Leave the Basement” om en säker plats där du kan vara dig själv? Hur kom den här låten till?

I uppväxten var källaren alltid en plats för lek och goda minnen tills den en dag översvämmades och vi aldrig kunde reparera skadorna (förutom att torka upp allt vatten och riva ut mattan och sådant). Min pappa bor fortfarande i samma hus som jag växte upp i och en dag kommer jag att överraska honom med en färdig källare igen och iordningställa den som min mamma hade drömt om att den kunde vara. “Never Leave the Basement” inspirerades verkligen av frustration över att leva livet på nätet 2020. Den negativa inverkan detta hade på vår mentala hälsa har varit intensiv med  så mycket mer skärmtid.

Efter en väg med självsabotage, förstörelse och festande medan du försökte ignorera smärtan efter din mammas förlust, vad blev din vändpunkt?

Jag vaknade bara en dag och insåg hur olycklig jag var. Jag höll mig borta från musik under en lång period eftersom musik alltid har varit ett verkligt utrymme för reflektion. Det satte spotlight på mina sår som ett sätt att läka dem. Jag har fortfarande många självsaboterande tendenser, men med varje låt tappar jag bara en tum mer självtvivel och blir kär i vem jag är och vem jag blir. Att hitta musiken igen räddade bokstavligen mitt liv. Jag hoppas verkligen med varje låt,  att mina lyssnare också  kan upptäcka mer att älska hos sig själva också. Det är en resa !!

Du verkar hämta inspiration från olika genrer, men vilka är dina favoritartister?

Mina favoritartister beror på mitt humör eller vilket utrymme jag skriver från … Jag listar mina tio senaste lyssnade på artister på Spotify: Avril Lavigne, Hayley Williams, The 1975, Machine Gun Kelly, DeathbyRomy, PVRIS, Julia Michaels, The Killers, Paramore, Arctic Monkeys

Genom din musik har du donerat intäkter till ett antal ideella organisationer, varför är detta viktigt för dig?

Jag gör musik för att belysa de delar av den mänskliga upplevelsen som kan behöva lite extra kärlek eller uppmärksamhet. Jag skriver vanligtvis från personliga upplevelser eller saker jag försöker läka inom min egen resa. Jag anpassar mig till organisationer som kan driva budskapet eller avsikten för varje låt lite längre än bara musik och text.

Du har skrivit mer än 100 låtar som är födda ur saker du har upplevt, är det svårt att dela det med oss lyssnare?

Absolut. Det blir lättare för varje låt och när tiden går. Det finns fortfarande saker jag inte har kunnat dyka in ännu, men långsamt kommer dit. Den här nästa låtserien lägger MYCKET på den linjen.

Har du skrivit låtar för andra artister?

Ja och med andra medskrivare. Jag ser fram emot att göra det mycket mer  i år inom olika genrer.

Har du några råd till en ung person som vill bli artist?

Arbeta med ditt hantverk och lär dig att  insatserna på musikens affärssida är hårda. Ta lediga dagar !! Balans är nummer ett, men var medveten om, den här branschen har sinnessjuk arbetsetik och det kommer att finnas många hatare, nej under vägen och dörrar som bara inte öppnas för dig. Låt inte något av detta hindra dig !! Försök inte att imitera andras vägar eftersom du måste lita på din egen resa för det blir mindre motstånd. Så cliche som det låter, ge bara inte upp !!!!