Maria Rodhe: – I´m the queen of fucking everything!

Reklam

Maria Rodhe började med att ge ut EP´n  ”Happy Ending” och är nu aktuell med sin singel ”Calling For You”. Hon vill att man ska hysa kärlek till sig själv och inte låta rädslan begränsa dig.

Den här låten, Calling For You, var tänkt för Melodifestivalen, men kom inte med. Vad hände?

Jag skulle ha skickat in den, men missade deadline. Jag hade blandat ihop datumen för öppning och stängning av bidragsfönstret. Jag var så taggad och så ringde en kompis och frågade om jag hade skickat in låten på fredagen, då kände jag hur allt blodet rann nedåt och jag blev så ledsen. Sen vet man ju inte om man skulle ha kommit med.

Du började med att släppa en EP (Happy Ending) och nu blev det en singel. Är planen nu att du kommer släppa singlar framöver?

Jag tror det, men jag är även inne på att släppa en EP senare i år. Jag jobbar på musik hela tiden och har en massa färdig musik som bara ligger och väntar på att få ges ut. Men jag har inte gjort klar min releaseplan än. (skratt) Funderar även på om man ska göra en jullåt eller ej, men då ska den vara riktigt bra.

De låtar som du säger att du är klar med, är de klara eller är det så att man går och gör små justeringar och putsar på dem?

De är klara, men sen kan man alltid göra saker. Men jag känner att de är klara. De låtarna är väldigt nakna om man jämför med de som jag har släppt fram tills nu. Jag kände att det är inte det som man släpper först. Det är låtar som är mer personliga, avskalat och privat. Sen har jag en duett som jag har gjort med en kille som är osignad och som jag tog med för att hjälpa honom på traven.

Gör du dina låtar helt själv?

Nej, jag samarbetar med en kille som heter Johan El-Khoury. Han hjälper även till med produktionen. Vi jobbar tillsammans. Utan honom skulle jag inte ha tid att göra nånting överhuvud taget. Jag skulle inte kunna göra det här ensam.

Är det så att du kommer med ett uppslag till en låt och sen utgår ni från det?

Det är olika. Vi har båda kommit med en tanke och utgått från det. Ibland har jag talat om vad jag vill ha för typ av låt och då har jag lämnat en kravspec till honom. (skratt) Sen har jag skickat några låtar som referenser och så har han kommit med förslag utifrån det. När man sen står i studion så händer massor av grejer.

När du säger att du ger honom en kravspec, innebär det att han inte får säga att något inte passar in?

Jo, absolut får han säga det. Han är mycket yngre än vad jag är och jag har en helt annan historia musikaliskt än vad han har. Jag drar in mina gamla guror och konstiga instrument som kanske är o-poppiga på ett sätt. Jag har tagit med mig influenser från mina största favoriter från tonåren, bland annat The Beatles, och det vill jag ska återspeglas i musiken.

Din musikaliska resa började tidigt med att du sjöng i kör.

Ja, det har jag gjort i hela mitt liv, typ. Jag gick på Adolf Fredrik och sjöng i kör. Folk tror att det är en musikskola, men det är snarare en körskola. Man ska inte sticka ut, improvisera eller höras mer än nån annan och så vidare. Jag var inte den som hördes och syntes så mycket.

Men nu tar du lite revansch på det?

Det har tagit mig hela livet att komma dit jag är nu. Jag har levt i skuggan av mig själv till för några år sen. Det är nu som jag har blommat ut. Jag känner att det på ett sätt är en styrka hos mig samtidigt som det är sorg. Man funderar över var man hade varit nu om jag hade blommat ut för många år sedan. Det är därför jag känner att jag vill hjälpa andra, både yngre och äldre, att våga satsa på sina drömmar. Man har ingenting att förlora förutom sin stolthet. Och vad är det om man jämför det med att man i alla fall har gjort nånting. Sluta fundera på vad folk ska tycka och undvik katastroftänk innan saker har hänt. För gör man det så låter man rädslan styra en i fel riktning. Nu använder jag snarare rädslan som en morot. Enda gången som jag låtit rädslan styra så är det i mitt yrkesval. Jag valde IT för det fanns pengar där. (skratt) Jag är uppvuxen i en familj som inte var så välbeställd. Jag började jobba ifrån det att jag var fjorton år. Jag var en riktig medelklass unge. Så jag tänkte att jag ville ha ett jobb där jag skulle tjäna pengar så jag skulle klara mig själv och ha pengar till mina barn.

Du var intresserad av Hifi-system som ung?

Det var det som jag lade pengar på, musik och hårdvara. (skratt) Jag hade så mycket CD och LP skivor. Det var Carola, Beatles och Michael Jackson. Vad mycket pengar jag lagt på CD skivor och nu har jag inte kvar en enda. Nu har jag all världens musik i min hand via Spotify och vet inte vad jag ska lyssna på. Det är för mycket av det goda. (skratt)

Längtar du tillbaka till tiden med CD skivor?

Det gör jag. Att få sitta med bookleten och sjunga med i texterna. Jag snöar in på saker och lyssnar om och om igen på det jag gillar.

Du vill att man ska hysa en kärlek till sig själv.

Verkligen. Det har med mitt medberoende att göra. Jag har fått ett uppvaknande på äldre dar och kommit fram till att jag har känt mig väldigt ensam när jag varit i situationer i livet då man inte har velat vara ensam. Själv har jag varit en person som har brytt mig om andra väldigt mycket. Jag har satt mig själv åt sidan för att hjälpa nån annan. Sen när man själv har hamnat i nån situation så har man märkt att det finns inte så många som stöttar en och då gör det jäkligt ont om man inte har sig själv. Det var en insikt som var jobbig samtidigt som det var skönt. Om jag fokuserar på saker som jag mår bra av och fokuserar på saker som jag tror kommer att göra mig lycklig så är allt annat bara bonus.

Logga: Mattias Björk / Foto: Hanna Sörqvist

Din logga är lite kaxig. Där visar du att du är en drottning. Har du tagit fram den själv?

Jag gjorde hela draften och sen anlitade jag Mattias Björk på digitalbyrån Norrhavetsom fick göra slutresultatet. Jag tycker att den blev jättefin. Det är jag själv som har utnämnt mig själv. Ingen annan kommer att ge mig en krona så det var bara att ta tag i det. (skratt)              I´m the queen of fucking everything! Jag gillar att göra allting själv och har även gjort omslaget till Calling For You. Det ska vara kul och synas att jag har gjort det här utifrån devisen att jag vill vara mig själv.

Hur ser det ut nu framöver?

Just nu ser jag fram emot att gästas live hemma av Anna – Karin på P4 Stockholm fredagen 4 februari. Sedan ser jag ju fram emot att få in några sköna gig där publiken vill ha lite sköna moderna och klassiska covers, blandade med mitt egna såklart. Jag längtar faktiskt efter att få sjunga live igen. Däremot så skäms jag inte över att säga att jag vill kunna ta betalt för att göra det och då är ”hemmafester på lokal” uteslutet har jag märkt. Så sorgligt eftersom att rätt person vid micken och på scenen kan göra hela festen, men folk tänker inte så verkar det som. De tänker att man ju vill spela för att det är roligt, bara, men all tid och ansträngning man lägger ned för att låta (och även försöka se bra ut), det glöms liksom bort.Och låt mig säga detta en gång för alla, Spotify- listor i all ära men INGET går att slå livemusik…