Laboratorieodlat kött, är det framtidens mat Marika King?

Reklam

Pauligs inkubator, PINC, investerar i det schweiziska startup-företaget Mirai Foods, som har rest en runda på 2 miljoner euro för att förbereda sin kommersialisering av laboratorieodlat kött. Paulig vill driva utvecklingen mot en ny, mer hållbar matkultur som är bra både för människa och planet. Investeringen i Mirai Foods stödjer denna utveckling. Mirai Foods förädlar djurceller i laboratoriemiljö för att odla riktigt kött. Företaget är en av få globalt verksamma aktörer som inte manipulerar cellerna genetiskt eller kemiskt. Då detta lät intressant mailade vi några frågor som Marika King, chef för PINC, vänligt svarat på.

Köttet som tas fram är det tänkt att bli köttfärs som kan användas till t ex burgare?

Ja, i ett första skede är färs enklare än större bitar.

Hur lång tid tar det att odla fram?

Mirai har varit extremt snabba att odla fram den första prototypen, det tog bara sex månader. De kommer nu påskynda produktutvecklingen och omvandla prototypen till en kommersiell produkt. Det är en resa som vi är väldigt glada att vara en del av, Paulig vill ju aktivt stödja utvecklingen av nya hållbara och hälsosamma livsmedel.

Utgår man från nån speciell sorts nötboskap?

Ja, i första hand fokuserar Mirai på Wagyu-nötkött.

Kommer vi få se smalare älskare av snabbmat i framtiden då fettnivåerna kan påverkas?

Det är svårt att svara på, i begreppet snabbmat ryms så många fler produkter än själva köttet. Men det kan definitivt bli en mer hållbar snabbmat om kommersialiseringen av produkter som Mirais tar fart. Odling av rent kött från djurstamceller minskar miljöpåverkan med 80-90 % eftersom det kräver mycket mindre mark, vatten och gödselmedel och inte släpper ut växthusgaserna i samband med boskap. Det kräver naturligtvis energi, men Mirai använder bara ren energi från förnybara källor.

Är det dyrt att ta fram?

Just nu är det dyrt, men utvecklingen går väldigt snabbt. Tanken är att Mirai ska lansera sin första produkt efter 2022.