Julia Viktoria tar Songland på Allvar

Reklam

Den unga artisten och låtskrivaren Julia Viktoria kliver rakt in i hetluften som en av de medverkande i SVT:s nya stora musiksatsning ”Songland”. Hon är med i premiäravsnittet den 24 mars. Vi ringde upp henne och frågade lite angående hennes medverkan och låt.

Nu är du aktuell med medverkan i SVTs Songland.

Ja och det känns jättekul.

Blev du tillfrågad av produktionen eller fick man söka in?

Jag hade sagt att jag var lite trött på det här med musiken och att jag tänkte ta en liten paus från den nu. Då ringde de från mitt PR-bolag och berättade att de hade hittat Songland. Det kan väl vara värt att kasta in en ansökan och så får du se hur det går. Så jag gjorde väl det då. Då hörde produktionen av sig direkt och sa att de var jätteintresserade. Så det var bara lite tur att det blev så.

Det har du inte ångrat med tanke på att du tänkte ta en paus?

(skratt) Nej, jag har inte ångrat det. Antingen blir Songland att jag går ut med the bang eller så använder jag det på det sättet att jag jag kanske satsar mer på låtskrivandet. Kanske startar upp på ett helt nytt sätt. Jag ger det en chans och det ger mig lite nya vyer på det hela.

Låten ”Allvar” har du skrivit ihop med Gustav Gällhagen och Adele Cechal. Är det första gången som du skriver ihop med dem eller har ni samarbetat tidigare?

Den här låten gjorde vi i maj 2021. Det var via mitt PR-bolag som kände dem och frågade om jag ville testa en session med dem. Absolut sa jag och då skrev vi den låten. Låten kom till med tanken att den skulle gå till mig då. Den kom till under en period då jag höll på att fylla på repertoaren för Julia Viktoria. Jag hade suttit i samtal med min psykolog innan och kommit underfund med att jag var alldeles för mycket av en people pleaser. Jag var så trött av att jag tog alla andras behov och satte dem framför mina egna. Jag sa till mig själv att jag måste ta mig själv på lite allvar. Sen började jag skriva om det. Om att jag måste ta mina känslor och behov på allvar. Så jag får även tacka psykologen för materialet. (skratt)

Blir det ett avstamp med låten Allvar, att nu ändrar du inte hur som helst i låten för att den ska passa nån annan?

Med tanke på att det här är min TV debut och att jag aldrig tidigare har visat upp mig på det här sättet inför en så här stor skara människor. För mig så känns det som att för en del så kommer det att brista, men för andra bära. Det enda jag kan göra som låtskrivare är att presentera låten (man kan tolka det som att jag uppträder med låten i programmet). Det kanske inte är allas cup of tea, men det kanske är vissas och det räcker för mig. Jag tror att det är viktigt att förstå att det här programmet handlar om låtskrivarna. Det är artister som väljer, men de väljer bara utifrån det som passar deras stil, deras bubbla. Vi låtskrivare kommer fortfarande göra vår egna grej oavsett vad artisterna väljer.

Efter alla inspelningar så känner jag en större trygghet i vem jag är och vad jag tycker. Tror aldrig att jag har uppträtt så bra som när jag presenterade låten. Så jag känner bara det som en stor möjlighet att få vissa vem jag är och hur mycket jag kan. Nu kan alla som inte trott på mig se att jag har mycket mer pondus.

Var det Oscar Zia som valde ut din låt eller fick du pitcha den för vem du ville?

När man sökte in så skickade man in några låtar och sen fick produktionen välja. Med tanke på att de ska casta artister och genre så valde de ut det. De sa att de ville ta med min låt Allvar och jag sa att det är jag gärna med på. Sen fick jag reda på att det skulle pitchas för Oscar Zia. Jag fick frågor hela tiden om jag var med på alla noter och jag tackade bara ja. Sen får Oscar välja mellan de låtar som presenteras för honom. Om vi säger att det var hundra sökande i popgenren som hade låtar som skulle passa honom så fick han sen bara välja mellan typ fyra låtar.

Du har skrivit till andra artister tidigare. Så det är inte helt nytt för dig att skriva till andra.

Ja och det har mestadels varit till DJ`s. Fast den här låten var först skriven till mig själv. Att eventuellt gå in med vetskapen att man skulle skriva om den för Oscar skulle inte vara något nytt för mig. Musik för mig är som att skriva dagbok. Det är bara det att det blir en öppen dagbok som alla får ta del av så småningom.

Skulle det kunna bli att du gör en egen version på din egen låt?

Det kanske det blir. (skratt) Det får vi se. Jag kan varken säga bu eller bä, men jag måste ändå säga att jag tycker att låten är väldigt, väldigt bra. Min personliga åsikt är att det är en av de bästa låtar som jag skrivit. Så jag kommer nog försöka göra nånting i form av uppträdande, en version, eller originalversion av den. Vi får se.

Är man väldigt nöjd med en låt så kanske det känns svårt att ge bort den.

Lite tvetydigt blir det. Men för mig så är det här det bästa tillfället jag kan få för att visa upp min talang. Så jag måste ta den chansen på ett eller annat sätt.