Gavin Haley inspireras av det han ser omkring sig

Reklam
Gavin Haley är en Los Angeles-baserad sångare, låtskrivare och multiinstrumentalist och har på många sätt gjort en otrolig livsresa. Kval, prövningar och triumfer har gett honom erfarenhet, visdom och sanning – något han sedan har använt i sin musik. Under sin resa har han skapat ett alternativt popsound, som är kryddat med hiphop-influenser, akustisk gitarr och personliga texter, vilket kunde höras redan på hans tidigare singlar som ”Jet Lag” och ”Show Me” och på debut EP´n ”Long Game” från 2019. Han har streamat över 25 miljoner, där Sverige ligger med 1.8 miljoner streams. Nu är han aktuell med sin nya EP ”Unfolding”.

Vad inspirerar dig när du skriver dina texter?

Det brukade vara saker som jag har gått igenom, men nu har jag upptäckt att jag kan skriva om vad som helst. Det kan vara om  t ex en  skalbagge, min historia eller nån annans historia. Är det något som inspirerar mig så kan det bli en låt. För nåt år sen var det bara låtar om vad jag gick igenom, men jag upptäckte att det blev bara samma låt som jag skrev om och om igen.  Det tar tid att komma vidare från en relation eller med sin personlighetsutveckling. Så nu skriver jag om vad som helst som jag lägger märke till.

Du var tidigare en utövare av sport, har du skrivit nån låt om sport?

Jag har skrivit texter om hur svårt det är att nå sina mål. När jag slutade cykla och började med musik var det inte så att jag saknade cyklandet i sig utan mer att jag saknade friheten jag kände när jag var på toppnivå. När man inte har den känslan kan man få negativa känslor. Jag skrev texter om hur det var att släppa taget om en sak och ta tag i en annan. Jag har nyligen skrivit om att cykla, men inte om att tävla. Så svaret blir nog ett ja.

När du gör musikvideos är du då väldigt involverad eller kommer du bara med idéer till dem?

Ungefär samma svar som på din tidigare fråga om texterna. Jag lärde mig dyka förra året och det blev en idé som jag tog med till min video. Jag är alltid öppen för att samarbeta med andra människor för de har andra utgångspunkter. Jag gör musik och jag tror att de som gör filmer eller videos kan sin sak. tycker att det är coolt att göra saker ihop. De senaste videorna har jag skrivit ner vad jag vill ha med i dem. Speciellt min video  ”idk where i´m at rn”där mitt huvud flyter omkring. Det är verkligen en konstig video. (skratt)

Gör du andra artistiska saker förutom musiken? Målar?

Jag kan måla lite, men jag är inte den bäste målaren. Jag klottrar ner vad jag ser händer omkring mig och om nån vill kalla det artistiskt så är det ok. Jag är riktigt dålig på att måla, men tycker att det är kul.

Går det fort när du skriver låter eller skriver du och sen lägger undan dem för en tid för att sen fortsätta med dem?

Jag har ca fyrahundra låtar färdiga. Det kommer bara bli tolv av dem som jag kommer att ge ut. Ibland skriver jag riktigt fort och ibland riktigt sakta. Nån gång tar det trettio minuter och ibland kan jag arbeta med en sång under en lång period. Det beror på omständigheterna. det är som när du har en allvarlig konversation med någon och efteråt tänker att du kunde ha sagt så eller så. Ibland kan det gå direkt och ibland tar det några dagar att komma fram till exakt vad den andre riktigt menade. Jag har låtar som det tagit månader att skriva för inspirationen har avtagit. Vet inte om det är bäst att få det gjort när inspirationen infinner sig eller om man tvingar sig till att göra det. Så det kan gå fort eller ta evigheter.

Jag hörde att du hade hälsoproblem, var det när du var yngre?

Jag tycker inte om att prata om min hälsa. När någon nämner sina problem känns det som att de återskapar dem. När jag tävlingscyklade älskade jag att träna, men min kropp återhämtade sig inte som den skulle. Då fick jag lägga av med cyklandet och satsa på musiken istället. Jag har mått bra nu de senaste tre åren och det har varit en välsignelse att ha en kreativ livsstil och må bra samtidigt.

Är du från en musikalisk familj?

Lite grand skulle man kunna säga. De var kyrkliga och jag växte upp med musik. Både mor och far är artistiska men inte inom musiken. Min äldre syster spelade piano hela tiden och hon är huvudanledningen till att jag sysslar med musik.

Du växte upp i en relativt liten stad…

Jag skulle inte kalla det för en liten stad utan mer för en sävlig stad. I staden levde man i sin egen bubbla. Jag växte upp i en bubbla bestående av kyrkan, skolan och det som hände staden.  Återvänder jag nu så upptäcker jag att det var en underbar plats för äventyr.

Men det är en stor skillnad mot Los Angeles?

Ja det är stora skillnader. Det tog mig fyra år att känna mig bekväm här. Här händer det alltid nånting, finns alltid nåt nytt att upptäcka. Allt handlar om affärer här. Så sent som förra året hittade jag några bra jordbruksmarknader.

Din EP ”Longgame” så har fått många streams, hur kändes det när du först fick se antalet som gillar din musik?

Det känns riktigt bra! Det är lätt att titta efter vad du inte har. För några år sedan var detta allt jag vill ha och nu har jag uppnått det och strävar mot nästa nivå.  Jag måste ta ett steg bakåt och minnas att det var det här jag ville uppnå. Annars vill man bara ha mer och mer. Mitt jobb har blivit att göra musik och det är en underbar känsla att se att folk uppskattar det jag gör. Hoppas jag kan fortsätta ge ut grejer som folk uppskattar.

Det sätter inte press på dig inför nästa låtsläpp?

Jag vet inte. Det känns som att jag som artist känner en inre press. För att vara ärlig, så är det så för att nå den nivå som jag strävar efter om jag ska kunna leva på detta under en lång tid, så har jag ett emotionellt problem som hänger över mig.  Jag kommer från en atletisk sport så jag kan hantera press ganska bra, men som artist har du en osynlig press, en press du inte själv skapar. Jag ger ut musik, en del gillar det, andra inte och det är så det ska vara.

Har du gått på nån musikutbildning?

Nej, men det är något som jag funderar på. Jag hoppade över college och gick inte på universitetet eller nåt annat. Så det är nåt som jag skulle kunna tänka mig att göra i framtiden. Jag är självlärd genom att se på YouTube och spela olika instrument själv.

När du skriver musik har du då nån speciell person i åtanke?

När jag gör låtar är det  som att jag skriver ett brev. Jag skulle vilja beskriva detta med att skriva låtar med att du skapar en plats där du håller känslor. Ibland kan folk bli rädda för vissa känslor och vill inte känna dem igen, men med musik är det som att du inkapslar den känslan. Du känner den inte hela tiden, men du vet att den finns där och kan få energin från den.

Kan du känna at du utlämnar dig själv för mycket till oss lyssnare ibland?

Ibland. När jag släpper något är jag ganska trygg i att jag kan ge ut det. Jag gav ut en låt, I , som var väldigt känslig. Det var tufft att visa världen den sidan av mig. Ibland har jag kodat det hela, vilket är coolt för då kan lyssnarna tänka olika saker utifrån sitt eget perspektiv. jag kan skriva om något djupt, men skriva det som en enkel historia. k Jag kan skriva det så att bara jag vet vad det egentligen handlar om.

Om du fick välja en artist att sjunga ihop med, vem skulle du välja?

Hm, en bra fråga? James Taylor, för min mor skulle flippa ut! Om jag gjorde en akustisk låt med honom skulle internet gå bananas. En artist jag verkligen skulle vilja samarbeta med är Chris Martin från Coldplay. Det är en artist jag ser upp till.