Frank Martini tar oss med till 20-talet

Reklam

Då vi under en längre tid haft olika begränsningar i nöjeslivet så är suget efter att få klä upp sig, dansa och umgås lika starkt nu som på 20-talet. Nu ger Frank Martini och hans ensemble oss möjligheten att åter få uppleva detta när de till hösten ger sig ut på en Sverigeturné. De bjuder på extravagant underhållning redan från entréns röda matta ända fram till sen hemgång – en show sprängfylld av livemusik, dansare, showgirls, performance-artister och en DJ som spinner tidsenlig musik. Men vad är det som driver Frank Martini och vad fick honom att just fastna för 20-talet?

Med tanke på ditt artistnamn, är det din favoritdrink?

Om du syftar på Dry Martini så är svaret givetvis ja! Men den absoluta favoriten är min egen variant, man häller upp ordentligt med gin och sen bara tittar man på vermouthen… Där har du vad vi kallar en Frank Martini.

Har ni hållit på under en längre tid med det här konceptet?

Frank Martini som person och koncept har funnits i ca 4 år. Sedan har vi hållit på under många år innan, men på andra sätt. För ca fyra år sen var jag i New York och upptäckte att det var en sån enorm Hot jazz boom som pågick. Då bestämde jag mig för att det här måste vi göra i Sverige. Så jag tog med mig idén hem, skapade karaktären och formade om bandet till Frank Martini & His Orchestra. Vi bokade in Nalen och sålde slut direkt. Och på den vägen har det varit, hela grejen har ramlat åt rätt håll hela tiden. Sen har det bara växt och när vi satt upp en ny show så har den också sålt slut.

Foto: pressbild

Men från att ha varit ett band så har det utvecklats till att bli en hel show.

När vi bestämt oss för att göra Nalen insåg jag att vi måste bjuda på mer än bara fantastisk musik om vi skall skapa den ultimata festen som ju ett The Party of the Century måste vara… Jag kontaktade min vän, en av Sveriges bästa DJ’s Choco Canel, som delade med sig av sina kontakter och innan jag visste ordet av hade vi en fantastisk ensemble bestående av den världsberömda Charleston dansgruppen The DecaVitas, Showgirls och makalösa Cirkusartister. Jag tycker faktiskt att vi fick till det oväntat bra redan till den första showen men sedan dess har vi givetvis utvecklat såväl konceptet som ensemblen till att bli Skandinaviens, eller kanske till och med världens mest glamorösa Gatsby-party.

På vilket sätt är det en Gatsby fest?

När man säger Gatsby fest kan folk tycka att det låter lite plastigt och fånigt, men det här är the real thing. Den riktiga musiken, proffsiga performers på alla platser och de riktiga kläderna hela vägen. Även publiken är med på noterna. Vi skrev när vi sålde biljetter till den första festen att ”klä dig i dina finaste kläder, och 20 tal är ännu roligare” och till vår stora glädje kom hela publiken ”in costume” och så har det varit sedan dess.

Är det svenska artister eller har ni plockat dem från hela Europa?

Det är bara svenska artister. Vi har inte behövt leta någon annanstans eftersom vi hittat de bästa här. Tex har vi en av Europas tre kvinnliga svärdslukerskor (Marianne Magdalen). Hon är en fantastisk artist på alla sätt med en karisma som inte går av för hackor. I vårt gigantiska Martiniglas, faktiskt även det ett av några få i Europa, dansar vår graciösa contourtionist Harley Queen när hon inte utför sina konster hängande i sin ”måne”. Utöver dessa möts gästerna av såväl eldshow, showgirls, DJ och en och annan spektakulär överraskning som vi håller hemliga så länge.

Och det hela börjar innan gästerna kommer in i salongen?

Grejen är att det här är inte bara en show på det sättet, utan från det att gästerna anländer (dörrarna öppnas vid sju) så börjar underhållningen i entrén. Man möts av våra showgirls och det pågår saker ända fram till att den stora showen med bandet kliver på scen, sen fortsätter det tills man stänger dörrarna. Så det är inte så att man går till ett ställe och väntar, showen börjar och sen tar den slut och thats it, utan från att du kliver in tills du går så är det fest hos Frank Martini.

Vilket åldersspann är det på publiken?

Från 25 till 75 år. 80+ har vi varit uppe i som högst, så alla är välkomna! Medianåldern ligger nog mellan 35 och 55 år.

Lever man mycket på responsen från publiken?

Jag är väldigt mycket en responsartist. Jag jobbar utifrån det och man är aldrig bättre än sin senaste show. Jag har alltid varit fascinerad av interaktionen mellan artist och publik. Hur det nästan uppstår elektricitet i luften och allt bara sitter ihop som en enhet. Live är det som är grejen och Frank Martini ska upplevas live.

Vad är det som drar med 20 talet?

Det är lite konstigt det här för ingen av oss har ju upplevt 20-talet. Ingen har varit med, men alla har sett det på TV. Det är nån dröm om det gränslösa, extravagansen, lyxen, det finns ingen morgondag och hela den känslan. Det är underbart att gå in i den bubblan för en kväll, dricka champagne och gå runt i frack eller glittriga kläder. En annan rolig aspekt på det hela är att när man går all in som gästerna gör så suddar man ut såväl ålder som normer. Blickar man ut över publiken kan det stå någon som är tjugo bredvid en annan som är sextio och de ser likadana ut när de är uppklädda på det sättet. Det suddar ut gränser mellan allting som annars kan dela upp oss i vardagen.

Är din egen koppling till 20-talet filmen The Great Gatsby?

Nej, för min del kommer det nog snarare från musiken till att börja med. Jag gillar 20-tals musiken. Det vi spelar kallar jag för 20-tals pop eller Gangsta-Jazz. Det är catchy och glad men samtidigt spännande och dramatisk musik. Jag är folklig i min musiksmak och vill att alla ska vara med. Det blir mycket sång, dans, fingerknäppning och handklapp tillsammans med publiken. Innan höll jag på med 50, 60-tals, Sinatra, typen av jazz, pop eller vad vi nu ska kalla det. Med det är mer feststämning i 20-tals musiken. Våra shower går att jämställa med vilket rock eller raveparty som helst. Sen har jag givetvis binge-tittat på både Boardwalk Empire och Peaky Blinders samt sett Gatsbyfilmen några hundra gånger. Men det är ju bara för att de är så bra och kläderna är så fantastiskt coola!

Foto: pressbild

Är det av egenintresse eller för att få inspiration man läser och ser sånt?

Det är av egenintresse. Det har liksom gått hand i hand på nåt sätt och det ena har gett det andra. Ju mer jag håller på med Frank Martini ju mer blir det en livsstil. Nu för tiden går jag gärna klädd i både tweedkostym och smoking till vardags, ja t o m frack känns som ett bekvämt plagg så länge man inte skall mecka med T-Forden, såklart…

Kommer du från en musikalisk familj så att det här intresset funnits sen barnsben?

Min far har sen min uppväxt varit med i många lokalrevyer och hade faktiskt en barbershop-kvartett. Så 20-tals musiken fanns med från det att jag var liten. Så en del av de låtar vi spelar idag hörde jag redan som barn. Jag såg honom stå på scen i olika revyer, de hade balett osv så visst kommer det därifrån. Sen har jag varit ute och snurrat på vägen i alla olika genrer, men till slut hamnat i det här. Ju mer man tänker på det så ser man att inspirationen kommer därifrån. För pappas del var det bara röst och kör medan jag älskar beats och trummor och trumpeter. Jag är mer storvulen på det sättet. Fullt påställ hela tiden, extra allt! Precis så vill Frank Martini ha det!

FRANK MARTINI’S PARTY OF THE CENTURY 
THE ROARING 2021-TOUR
8 oktober       Umeå, REX
9 oktober       Sundsvall, Stadshuset
15 oktober     Helsingborg, Bollbrolyckan
16 oktober     Köpenhamn, Odd Fellow Palaet
22 oktober     Jönköping, Elite Stora Hotellet
23 oktober     Göteborg, Valand
30 oktober     Stockholm, Berns Salonger