The Georgia Thunderbolts – ”Be Good To Yourself”

Reklam

Bland den nya generationen inom klassisk sydstatsrock som stöpts i soul och blues har The Georgia Thunderbolts redan kallats tidlösa av  American Songwriter, ”ditt nya favoritband inom sydstatsrock” av Classic Rock samt beviset att ”sydstatsrocken fortsätter att frodas på 2020-talet” enligt  Rolling Stone. Nu då bandet just gjort en spelning på Paste samt omskrivits i deras lokaltidning  Atlanta Journal-Constitution gör sig The Georgia Thunderbolts redo för att ge ut sitt debutalbum Can We Get A Witness den 15 oktober på Mascot Label Group. Vinylutgåvan med bonusspåret Better Run From The Beast ges ut den 26 november.

”Vi är ute efter det där tidlösa och klassiska soundet med en modern touch och ny attityd,” förklarar TJ Lyle, sångare i bandet som även består av Riley Couzzourt (gitarr), Logan Tolbert (gitarr), Zach Everett (bas, körsång, klaviaturer) samt Bristol Perry (trummor).  ”Vi växte allihopa upp med rockmusik,” tillägger Riley. ”Rock ’n’ roll kommer alltid tillbaka men det beror på att den utvecklas. Det är vad vi vill göra. Vi lägger ner all vår energi på samma sätt som våra favoritband gjort. Om jag ska välja tre ord som beskriver oss så blir det: slitvargar, bestämda och ödmjuka.” Bristol flinar, ”Om jag får välja tre ord blir det rock and roll.”

Oavsett om det är vid floden Mississippis stränder eller på den engelska landsbygden så lever och andas rock n roll i obygden. De kommer ifrån Rome, Georgia, USA vid kanten av Appalachernas bergskedja. Deras debutalbum svämmar över av själfullt sydstatsgung, blixtrande blues och råbarkad rock. Medlemmarna är influerande av en mängd artister och stilar såsom Hank Williams Jrs sydstatsgospel, Neil Young, Little Feat, Waylon Jennings, Barry Waldrep, Merle Haggard, Ozzy Osbourne samt, naturligtvis, Lynyrd Skynyrd. De giggade outtröttligt med alla från Black Stone Cherry och The Kentucky Headhunters till Blackberry Smoke. Straxt därpå befann sig gruppen i ikoniska Barrick Recording Studio i Glaskow, Kentucky för att spela in tillsammans med producenten Richard Young.

Det har resulterat i ett album bestående av storslagna riff, ylande munspel och tungt pulserande trummor. Från den bluesiga blandningen på So You Wanna Change The World till ”den första låt vi skrev” den dynamiska Looking For An Old Friend så skapar The Georgia Thunderbolts en ny era av rock ’n’ roll som präglats av deras uppväxt i Rome som är en jordbrukarstad sedan många år. Så då de sjunger Spirit Of A Working Man så menar de vad de säger. ”Det finns ett budskap i den låten. Du kan inte förringa arbetarna,” säger TJ. Plattans titel, Can We Get A Witness, symboliserar ”att överkomma livets svårigheter,” tillägger TJ. ”Alla har sina toppar och dalar men det handlar om hur du tar det till dig och utvecklas genom motgångar som visar ditt sanna jag. Låten Can I Get A Witness är en utsaga för alla som har viljan och övertygelsen i sig att lyckas.”

”Vi har ett budskap,” säger Bristol, ”Det är ok att vara sig själv. Om du har det tufft så finns musiken alltid där. Vi älskar att påminna alla om det.” ”Rock and roll är något helt naturligt för oss,” avslutar Riley, Zach och Logan. ”Vi älskar det och kommer att hålla på länge. Det känns som vi kan ta rock ’n’ roll tillbaka.”