Dope Lemon från down under

Reklam

Australienska Dope Lemons senaste album har titeln ”Rose Pink Cadillac”. Bakom namnet Dope Lemon döljer sig Angus Stone. Dope Lemon har spelat på de största musikfestivalerna i Australien och turnerat både nationellt och internationellt. Då han är en ny bekanskap för oss så slog vi Angus en signal och ställde några frågor.

Jag är lite nyfiken på vad som ligger bakom artistnamnet Dope Lemon?

När vi skulle spela in vår första skiva så hade vi lite funderingar runt vad som då hände på Wall Street och jag tror att namnet Dope Lemon kom till oss som genom en disig dimma.

Din senaste platta kom som vinyl, är du en skivsamlare själv?

Ja, och när min far gick bort fick jag hans vinylsamling. Vet inte hur många skivor det rör sig om, men det är många. Jag har suttit ner och njutit av att spela och lyssna till dem med ett glas whisky. Sakta har jag gått igenom de skivor han samlat på sig under åren. Jag har införskaffat några själv på grund av min fascination för musik. Jag tycker vinyl är coolt.

Och din vinyl är riktigt cool med de två illustrerade sidorna.

Den är cool med animationen med de två katterna som kör förbi i sin Cadillac. Det hela är gjort på ett liknande sätt som när man hade ett blädderblock i skolan och man ritade en streckgubbe på sidorna. Det är er samma koncept som animationen är gjord när vinylen snurrar framför din kamera. Då får man se de två katterna köra och bli kära, så det är en väldigt speciell vinylutgåva.

Var animationen din idé?

Ja och jag fann en kille som brukar göra illustrationer på vinylmattor till DJ´s på internet. Jag kontaktade honom och frågade om det vore möjligt att göra något liknande på vinyl och han svarade att han aldrig gjort det, men det borde gå då det är samma tillvägagångssätt. Så vi testade och det gick bra. Även om det är musiken som är det bärande så tycker jag att det är kul att undersöka de övriga sidorna av det artistiska, bild och text, när man paketerar musiken.

Har jag fattat det rätt om A sidan är dagsidan och B sidan är nattsidan?

Det är rätt.

När du skrev dina låtar hade du redan då den idén om en dag och en natt sida eller dök den idén upp senare?

Det blev nog så att i slutet av skrivandet så kunde man ta ett steg bakåt och se vilken väg låtarna tagit. Albumet startar ljust med kärlek och sen tar det dig med till en mörkare plats. Sen var det så att det behövde stämma visuellt med animationen.

Är det du som skriver materialet själv eller samarbetar du med någon?

På den senaste skivan är det fyra låtar som jag har skrivit ihop olika personer. Jag har en vän i Frankrike som översatt text till franska. En text som jag sen sjunger på franska tillsammans med en fransk artist. Det var en intressant upplevelse. Jag kommer göra fler samarbeten framöver för jag tycker det är ett sunt sätt att jobba på. Det blir en stark mix av energier.

Reagerar du negativt om den andre säger att ni inte bör ta med något som du skrivit?

Nej, jag tror att om man har ett öppet sinne och hjärta så kan man ta till sig av kritik. Man kan se saker genom andras ögon. Saker kan funka eller så gör de det inte. Det är lite som att dansa, funkar det är det underbart och om det inte funkar så får man leta efter en annan danspartner. (skratt)

Men oftast när man dansar så är det den ena som leder…

Visst! Det beror på vem du dansar med, men du har rätt i att det måste finnas en som leder. Fast man kan även bara dansa ihop. Det hela beror på situationen.

Har du nån egen favoritlåt på plattan?

Alla är mina bebisar. Men jag gillar verkligen Stingray Pete. Den handlar om de lite mörkare stunderna i livet. Den är lite av en krydda för mitt sinne.

Vad eller vem fick dig att börja med musik?

Det var nog mina föräldrar som inspirerade och fick mig på musikspåret. När vi växte upp och lyssnade på dem. Musiken de delade med oss barn i tidig ålder var min största inspiration.

Har du något som du vill hälsa till dina fans i Sverige?

Jag önskar att jag kan komma över till er, hänga i parkerna och dricka lite öl, på sommaren. Så fort det blir möjligt kommer jag besöka er. Snabbare än ni kan säga Dope Lemon.