Dags att lösa kriminalfall med Insane

Reklam

Trash metal bandet Insane bildades 2009 i Kristinehamn och består av grabbarna Rickard Nygren, Erik Kristhammar, Gustaf Hellberg och  Johnny Lebisch. Nyligen kom deras nya album Victims. Ett album som kan förvandla alla som hör det till en mordisk galning! (enligt texten på bandets Facebooksida)

Är nya albumet Victims ett konceptalbum?

På sätt och vis är det ett konceptalbum. Vi har koncentrerat oss på att skriva låtar om olika svenska mord- och kriminalfall. Vi fick idéen efter att vi insåg att en hel del arbetstitlar passade alldeles utmärkt till flertalet uppmärksammade mord och kände direkt att det var ett bra sätt att få igång inspirationen. Vissa låtar handlar om enskilda mördare eller andra brottslingar, andra om rättsskandaler och terrordåd. Det finns ett fall att lösa och den som vågar lyssna kanske lyckas göra det.

Hur kom idén till mordhistorien?

Vi satt efter en spelning och diskuterade hur och när vi skulle färdigställa skivan. Vi hade skrivit många låtar instrumentalt men hade lite torka när det kom till texterna. Men som tidigare nämnts insåg vi att arbetstitlarna stämde väldigt bra med ett antal mordfall och då föll allt på plats. Det kändes också naturligt att arbeta utifrån ett ”tema” eftersom vi skrev musiken mer enhetligt från början. Det är egentligen första gången vi har skrivit låtar i huvudsyfte att släppa dem som en enhet. Förut skrev vi låtar och så fort vi hade tillräckligt för att släppa en demo så gjorde vi det, utan att riktigt tänka efter. Därmed är den här skivan mer genomarbetad, både musikaliskt och textmässigt.

Är ni barndomskompisar?

Erik och Gustaf har känt varandra sedan mellanstadiet och Rickard kom in i bilden i högstadiet. Under de första åren gick vi i stort sett alla på samma skola och umgicks som man gör i den åldern. Det var först senare när Johnny kom med i bandet som det blev lite annorlunda.

Ni verkar ha lite olika musikbakgrund, smälter ni ihop det i Insane?

Det kan man säga. Vi delar mycket uppenbara musikaliska influenser men vi skiljer oss också åt ganska mycket. Det ser vi nog huvudsakligen som en tillgång. Det tillför ofta något när vi försöker arrangera våra låtar. Alla vet vad som funkar i bandet, men tillför samtidigt unika element både när det gäller influenser och musikaliska färdigheter.

Skriver ni musik å texter ihop?

På Victims har alla varit mycket mer delaktiga än tidigare. Det börjar ofta med att Erik har riff som spelas upp i replokalen där sedan alla medlemmar kommer med idéer och tankar kring vad vi kan göra med riffen. Den här gången har låtarna nästan helt och hållet satts ihop i replokalen, med alla fyra delaktiga i den processen. Texterna skrivs mestadels av Gustaf och Erik.

Har ni något roligt turnéminne ni kan dela med oss?

Vi har tyvärr förvånansvärt få ”Spinal Tap”-moments att dela med oss av. Förutom roliga och härliga minnen från exempelvis Live Evil-festivalen i London, där vi mötte och festade med massa goa människor, kan vi dela med oss av en mindre fet spelning, åtminstone publikmässigt. Vi arrangerade en spelning i Lindesberg och bjöd med Entrench. Det var första gången vi träffade Entrench och vi hade skyhöga förväntningar. Det var en sketen vardag och det kom typ två betalande plus Eriks pappa och Jerrys (vår dåvarande trummis) mamma, som körde oss dit, som var på plats. Nu när vi tänker efter var det trots publikfiaskot otroligt att se Entrench spela som om det vore hemma i vardagsrummet.