Cecilia Kallin gillar snabba klipp

Reklam

Cecilia Kallin är inte artisten som ligger på latsidan. Efter ett år med flera singelsläpp väntar EP, album och shower. Hon brinner även för att göra musikvideos.

Du lär ha lite saker på gång. Det ryktas om både en EP och ett album.

Exakt. EP´n kommer den trettonde november. Det känns jättekul. Den kommer att dels innehålla låtar som jag har släppt under året och en akustisk version av en av de låtarna. Det känns lite större än att göra en singel.

Hur många låtar kommer den att innehålla?

Fem låtar med den akustiska.

Har du haft möjlighet att komma ut och spela dina låtar live?

I år har det mest blivit att jag producerat och släppt nytt material. Jag kommer ha fyra hyfsat stora liveshower nere i Karlshamn som jag kommer att köra med några andra artister som Malou Prytz, Frida Öhrn och Mattias Andréasson. Då får jag köra låtarna live.

Kommer du att vara producent för dessa shower?

Jag är konstnärlig producent för det. Jag gjorde det för första gången förra året och fick uppdraget i år igen.

Får man styra och ställa med de andra artisterna som producent?

(skratt) Lite så är det. Men man vill ju att det ska vara ett bra samarbete. Man pushar ingen att göra något som hen inte är bekväm med, utan det är mer så att jag sätter ihop showen, bestämmer vem som ska in när, föreslår duetter, föreslår vilka låtar som ska vara med i finalmedleyt. Förra året bestod medleyt av 90-tals pop, som jag är ett stort fan av. Sen får man se vilka låtar som de är på och vilka som de inte är på. Så jag kan utveckla showen i samråd med de andra.

Då antar jag att albumet kommer efter EP´n och showerna?

Ja, nån gång under nästa år. Datum är inte bestämt när ännu. Antagligen kommer coronan hålla i sig och då passar jag på att använda mycket av min tid i studion och skriva och släppa ny musik.

Blir det enbart digitala utgåvor?

Nu är det bara digitalt, men om jag släpper ett album så vill jag åtminstone göra en fysisk limiterad utgåva. Det är häftigt att ha nånting fysiskt. Jag har varit jättesugen på det även inför EP´n, men jag tror att jag väntar till albumet.

Kommer du att göra en Kickstarterkampanj eller liknande då?

Det tror jag nog. Jag har inte planerat så långt. Jag har några som följer mig och som skulle uppskatta såna grejer.

Du gillar även att göra musikvideos?

Jag är ett stort fan av det.

Är du även med i skapandet av dina videos som producent?

Ja, jag har gjort en hel del nu. Första videon vi släppte i år spelade vi in i Paris med en jätteduktig fotograf vid namn Caroline Korenado, som också är en av mina bästa vänner. Det var vi två som var filmteamet. Så där har jag varit med och klippt och editerat. Det började med att jag i början av året satt och Googlade ”How to add clips in Premiere Pro”. (skratt) Det var verkligen från scratch. Och så hade jag tur att jag fick låna lokal och dator av ett företag som heter Filmriding. De var schysta och lät mig sitta där när jag ville. Det tog jättelång tid, men när jag var klar var jag nöjd och kände att resultatet blev som jag ville. Många snabba klipp med många bilder. Det var en kul utmaning att hitta sitt uttryck även med video.

Kan man se att det är dina videos på så sätt att du gjort dem på liknande sätt så att man direkt kan se att de här är gjorda av Kallin?

Om jag tar de tre videos som jag har släppt i år så är de två första hyfsat lika då de innehåller snabba klipp. Till den andra så bjöd jag in alla mina lyssnare så att de fick filma sig själva när de sjöng med i refrängen. Det var också kul för då fick man så många ansikten. Det är ca 70 stycken. Men det är även där snabba klipp för det gillar jag. Till den tredje videon så tog jag hjälp av artisten/producenten Erik Linder, regissör Klara Bolmgren och en skådis som heter Joel Franzén. Då hade vi en storyline och skådespel, vilket var en ny utmaning. Då gjorde Erik det mesta av efterarbetet i videoproduktionen, och jag hjälpte till för att få det till ”min stil”. Resultatet blev mer som en film.

När det gäller låten ”Music Won´t Stop” så handlar den om en kärlek som fick ett abrupt slut. Är det lätt att skriva om saker som man själv har upplevt?

Både ock. På ett sätt är det lätt för att det är lätt att få inspiration av det som man har upplevt själv. Även om det här är en gammal historia för mig så är det ändå så att man har kvar känslorna och kan känna sig in i hur det var. Det svåra är att man vill uttrycka sig på ett sätt som gör att det är även okej för den andre personen. Man vill inte trampa nån på tårna. Annars så tycker jag om att skriva om det som jag har varit med om. Sen kan det vara så att man blandar med olika händelser i samma låt. Det är en konstnärlig frihet man får ta sig.

Har den här texten legat och väntat på att bli släppt?

Jag skrev nog texten förra sommaren, men själva historien bakom den är flera år äldre än så. Den relationen berörde mig väldigt mycket och den har inspirerat många av mina låtar. Jag återkommer dit och hämtar inspiration från den.

Har du en musikalisk släkt så att du har musiken i dina ådror?

Det är många i min släkt som håller på med musik, dock inte professionellt. Min kusin som är skådespelare, Klas Wiljergård (Bröllop, begravning & dop), är fantastiskt musikalisk. Han tog sånglektioner hos mig i våras inför en konsert. Han sjöng en Joni Mitchelllåt och bad mig tala om ifall han skulle ändra på något. Han sjöng låten så otroligt bra att jag satt i soffan och fick hålla tillbaka tårarna. Sen har jag på mammas sida många som håller på med musik på hobbynivå. Ända sen jag var liten så har vi varje jul sjungit i kyrkan och min snart 90-åriga morfar är fortfarande en stjärna på fiol.

Ni i släkten kommer inte att spela in nån låt ihop?

Nej, det tror jag inte. (skratt) Vi spelade in nåt till morfar när han fyllde 70, men då var jag bara typ tio år.

Och ingen duett med Klas?

Ingenting planerat, men det är ju en god idé. Det får jag credda dig för om det blir nåt nån dag. (skratt) Jag har en låt som antagligen kommer komma med på albumet och då sjunger han körer.

Har du nåt tips till nån som vill satsa på en musikkarriär?

Först måste man känna att man har viljan. Även jag som har varit i branschen ett tag vet att det krävs att man jobbar med sig själv för det kommer sällan var nån som gör något för en. Man måste vara ihärdig och vara beredd på att man får släppa många låtar innan något händer. Försöka ta till vara på så många samarbeten som möjligt, försöka komma in i kretsar där man får jobba med människor som man tycker är duktiga. Till slut får man den kontakten. Nu har jag skrivit mycket med Bobby Ljungren och David Lindgren Zacharias. När jag mixade min första låt ”Runaway” som soloartist satt David i rummet bredvid och tyckte om min röst och mitt uttryck. Han och Bobby hade skrivit en låt som de ville att någon som gillade 90 – talspop skulle göra. Vem kunde det vara? Då tänkte han på mig. Man vet aldrig när man träffar den där personen som kan göra stor skillnad. Det tror jag att man måste ha med sig. Gäller att nätverka och att inte ge upp.

Kan det bli Mello för din del igen?

Jag skulle gärna vara med om jag känner att jag har en bra låt och om timingen är den rätta. Det är svårt att komma med, men jag skulle kunna se mig själv där.