Jonathan Hilli – ”Sånger att brinna till”

Reklam

Jonathan Hilli är en finlandssvensk visartist/singer-songwriter. Hans sånger kännetecknas av tätt vävda textrader som tillsammans med uttrycksfulla arrangemang skapar stämningsfulla bilder. Han är även verksam som teatermusiker och skådespelare, bl a i frigruppen TeaterFolk och gitarrist i banden WoodsFolk och Slaktarn och Soldanspojken samt medlem i konstnärskollektivet Kram.

”Sånger att brinna till” följer upp den Manifestprisbelönta debuten ”Jordsånger” från 2018. Det är utbrytarkonst i sångform. Det är vårdslös punk-tango, det är sammetsdraperichanson, musette-dragspel, stumfilms-avantgarde. Det är cello- hårdrock, världsmusikrytmer, undergångstoner, saxofonglädje, sirliga stråkarrangemang, det är rockabilly soptunnetrummor och dödsföraktsbalkan. Sångerna är rum där det exotiska bär en igenkännbar dräkt och bakom det välbekanta döljer sig en främmande horisont.

Nyligen tilldelades Jonathan Hilli Hanne Juul-stipendiet, där juryns motivering löd: ”…Man undrar och rycks med. Sången börjar experimentellt utforskande bland disharmonier och skavande klanger. Efterhand landar tonen och texten harmonisk i poesin, i traditionen… …utforskar ständigt texten och musiken. Fantiserar, experimenterar, musicerar inlyssnande i samklang med den egna rösten, gitarren och sina medmusikanter. Han leker med röstens böjlighet och färger utan att ställa sig i vägen för gestaltningen och aldrig på bekostnad av traditionen. Han är en framtidens viskonstnär”.

Jonathan berättar om albumprocessen:
”Sånger att brinna till har skapats som avledning under perioder av uppbrott och förnyelse. När bubblor spruckit, när jag gjort sista sorti på en teaterscen, avslutat studier, efter att jag släppt album, bytt land..
Merparten av sångerna existerade redan vid releasen av ”Jordsånger” 2018. Jag hade börjat skriva nya låtar direkt efter inspelningarna av Jordsånger. Debutalbumets material och sex nya sånger som sedan blev startpunkten till ”Sånger att brinna till” var mitt konstnärliga slutarbete på Högskolan för Scen och Musik 2015.
Jag har länge haft lusten att spela visor med okonventionella stråkarrangemang. Det utgjorde grunden till soundet på förra plattan och blöder in i nästa. Att akustiska instrument spelas som det vore ett rockband eller ett modernt konstmusikstycke i viskontext, inga slätstrukna påklistrade stråkar utan allt som hörs är en dynamisk växelverkan.
Jag hade min gamla vän i från Finland, Juho Kanervo, i tankarna redan från början. Han har spelat konstmusik-cello sedan barnsben och sedan mera tänjt gränserna med improvisationsmusik, rock, visor och är en typ av cellospelets Jimi Hendrix med kärva klanger och hög energi.
Thea Åslund och Larisa Ljungkrona-Mönttinen var mina klasskamrater på Högskolan för Scen och Musik, och även de fanns tidigt i tankarna. Thea är folkmusiker, nycirkusartist och även hon är en okonventionell rock’n’roll-stråkmusiker. Larisa får dragspelet att andas som ett par lungor med musiken, innerligt och poetiskt.
Kvartetten utgjorde grunden till mitt slutarbete och ”Sånger att brinna till”.


Albumet är Inspelat av Martin Olsson på Nobel Street Studios februari 2019 samt på Bunkern Studio 22 i oktober 2019.

Medverkande:

Jonathan Hilli: sång, gitarr och kör
Juho Kanervo: cello
Larisa Ljungkrona-Mönttinen: dragspel
Thea Åslund: fiol, tamburin, kör
Sten Källman: sopransax, tenorsax
Vegard Lauvdal: trummor och slagverk
Martin Olsson: kontrabas, wagnerbas, elbas, gitarr och kör

Producent: Martin Olsson
Co-producent: Jonathan Hilli
Mixad av Martin Olsson
Mastrad av Marcus Cederlöf