Bombastiskt med Statues

Reklam

Den hårt rockande trion Statues från Umeå har nyligen släppt sin andra singel, ”Ending The Holocene” , från deras kommande fullängdare. Bandet gör låtar i rasande fart och framför dem med samma energi och frenesi. Bandet består av Johan Sellman (sång, gitarr), Calle Svedjehed (bas), Magnus Öberg (trummor). Vi tog oss ett snack med bandets sångare Johan.

Nya singel ”Ending The Holocene” har referenser till Hindenburgkatastrofen och filmen Metropolis, vad ligger bakom det?

Själva albumet har ett bombastiskt tema om katastrofer och liknande. Jag ville då måla upp en lite sotig bild av den industriella revolutionen. Då såg jag Led Zeppelins omslag till deras debutalbum där Hindenburgfarkosten brinner upp och gjorde nån referens till den. Som att man bara kör på och så inträffar något som man inte är beredd på. Olika katastrofer som man inte är beredd på som t ex Coronapandemin. Metropolis brukar jag ofta använda som symbolspråk i mina texter.

Är Metropolis nån favoritfilm?

Nej, inte egentligen. Vet inte om jag nånsin har sett hela, utan det har nog bara blivit klipp. Kan ha sett den när jag läste nån filmkurs på universitetet på 90-talet. Efter det så har den hängt med.

Era låtar är skrivna innan Coronapandemin slog till, men ändå har de referenser åt det hållet…

Precis! Vi har en låt som heter ”Lockdown” som handlar om en epidemi som kommer och det bara passade in. Då den var skriven innan så var det väldigt speciellt att det blev så.

Hur går det till när ni skriver era låtar? Skriver ni dem ihop eller…

Jag skriver materialet och sen får de andra välja vilka vi ska gå vidare med i replokalen. Då kan det hända att vi ändrar på vissa grejer. Vi har hittat nån sorts effektiv repstil för att kunna hinna med då vi har alla heltidsjobb och barn. Vi är ruggigt snabba när det kommer till att spela in våra låtar. Det är något som vi lärt oss genom åren. Därför blir låtarna väldigt korta. Det kommer sig av att vi skippade att jamma i replokalen, vilket är synd på visst sätt, men samtidigt blir det väldigt intensivt. Låtarna har oftast två, tre delar och sen är de slut efter ca två minuter.

Det blir i gammal Ramones anda?

Vi är en trio och behöver inte låta en massa instrument komma fram, utan allt kommer fram på två minuter. Ingen av oss spelar solon så Ramones första skiva är en bra referens.

Kommande album är ert andra, när släppte ni ert första?

Det kom för ett och ett halvt år sedan. Efter det så har vi skrivit och repat in ganska mycket låtar tidigt så att vi har varit beredda att spela in kommande album. Ikväll har vi börjat repa in för tredje skivan och vi har fyrtio låtar klara.

Hur många låtar har ni på ett album?

Första skivan hade åtta och på nya blir det elva stycken. Vi repar inte in allt, men det finns låtar och sen skalar vi bort. Vi försöker tänka vilka låtar som passar ihop. Det är kul att ha en låtbank att ta ur. Det gör ingenting om man plötsligt skulle få svårt att skriva låtar för då har vi låtar att ta.

Då antar jag att ni kör med ett albumtänk och inte singeltänk?

Svårt att säga. Vi spelade in tretton låtar och sen så tog vi bort de två som inte passade med de andra. Det blev ett albumtänk. Låtarna som vi har spelat in, men som inte kom med kommer vi att släppa på andra sätt. Vi försökte varva de elva låtarna på albumet så att det inte är bara en viss typ av låtar. Det blir snabba, långsamma osv.

Har ni i bandet känt varandra länge?

Vi har en ganska lång gemensam historik. 1991 spelade vi tre med varandra för första gången och sen gjorde vi det i några år. Sen fortsatte jag och trummisen att spela i band genom slutet av 90 talet, början av 2000 talet. Sen blev det ett uppehåll på femton år som vi inte spelade ihop. 2016 började vi titta på det här projektet. Det som är kul att vi har repat ihop när vi var ungdomar, spelat i olika band och så hade vi ganska olika smak sinsemellan under ungdomsåren. Men nu har vi hittat tillbaka till varandra och då går det fort. Det är lite spännande att ha fått lira ihop som både pojkar och farbröder.

Då ni har lite olika musiksmak så tar ni med er olika influenser antar jag?

Det blir det säkert. Sen så jobbar vi inte igenom låtarna supermycket. Jag skriver text och ackord och ger förslag på bas och trummor, men de gör sina egna grejer. Det är sällan det låter som mitt ursprungsförslag då de andra lägger sin prägel på det. Därigenom har vi hittat vårt sound. Tror man kan hitta andra influenser, men det är svårt att säga. Jag och trummisen lyssnade under långa perioder på amerikanska 80-tals indie, men basisten har inte riktigt samma smak. Tror det är bra att vi har lite olika smak för annars skulle vi nog bara bli en kopia av det vi gillar.

Albumet kommer att släppas på vinyl, men även på kassett. Hur kommer det sig?

Genom Facebooksidan dök det upp en kille som har ett kassettbolag i Mexiko. Han frågade om vi ville släppa albumet i Mexiko på kassett. Det ville vi absolut även om det blir i jätteliten skala. Tror det blir 25 stycken. Kanske vi säljer dem i nåt paket när vi släpper skivan. Hans firma är väldigt DIY. Vi är bland de första från Europa som han ger ut något med. Jag tycker själv att kassett alltid har varit ett roligt format. De kommer att säljas i metropolerna Umeå och Mexiko city.

Brukar ni vara ute och spela live mycket under normala förhållanden?

Vi har alla barn så det är inte superlätt och vi kan inte åka på turné. Vi har försökt göra helgsvängar och kanske då göra tre spelningar. Då har vi försökt vara kreativa och välja bra spelningar. Vår plan nu är att försöka få förbandsspelningar för att nå ut till fler. Då skulle det kännas värt att ge sig ut på vägarna och göra många såna spelningar. P.g.a. Corona har vi gjort digitala spelningar och även spelat in en live-session där vi har med lite gäster. Den kommer vi släppa i samband med skivsläppet. För ett band i vår storlek funkar det med mindre spelningar så skulle restriktionerna hänga i sig kan vi ändå spela i Sverige. Vi saknar att få spela live otroligt mycket. Efter många års paus var vi ganska stela när vi skulle spela live efter förra skivan, men mot slutet så kändes det att man hade kontroll på scenen.

Blir det nån mer singel innan albumet släpps?

Det kommer en singel till och den kommer i september. Och sen kommer fullängdaren i oktober. Vi matar på med singlar och vi har gjort en video till varje singel. Vi har försökt jobba lite olika med videorna. Till den första tog vi in en kille som hjälpte oss, den andra har trummisen gjort med green screen och den tredje försöker vi göra något nytt med. Det är kul för oss att få utforska det här med att göra videos. Det känns som videos är jätteviktigt nu när man inte kan synas på andra sätt.