Bella Winth är inte i behov av någon offerkofta

Reklam
Bella Winth är en stigande stjärna på den svenska pop-himlen och sticker ut ur mängden med sin skånska dialekt. Förra sommarens singel ”Fucking jävla underbar” har blivit en viral succé och har i flera månader legat på Spotify Viral Top 50. Spotify har även uppmärksammat henne genom att ge henne omslagsbilden och hög prio på deras populära playlists. Bella har nyligen släppt singeln ”Offerkofta” och vi var nyfikna vad som låg bakom den och vad som ligger framför henne.

Hur växte texten fram till singeln Offerkofta? Egenupplevt eller något som hänt i din omgivning?

Temat om Offerkofta kom fram utifrån relationer jag själv och personer i min närhet upplevt där en person i mitt/deras liv alltid gör sig själv till ett offer och när man blir så trött på det.

Det är lite intressant att man vänder det till att det är synd om den ena parten, men de är ju två.

Exakt! (skratt) Det är ganska kul för i låten har jag jag en textrad som lyder: ”är det nån det är synd om så är det synd om mig”. Hela låten går ut på att min partner tycker synd om sig själv hela tiden och att jag blir trött på det. Och så vänds det till att är det synd om nån så är det synd om mig… kanske lite egoistiskt tänkande, för som du säger man är ju trots allt två..

När du skrev låten så gjorde du det tillsammans med Emma-Lee Andersson och John-Emil Johansson, men var det du som kom med text och idéer och sen fick de vara med och bygga vidare på dem?

Just när det gäller den här låten så hade jag skrivit ihop temat till texten och titeln på anteckningar i min mobil. Jag började tänka att varför får du alltid på dig offerkoftan och så skrev jag en text utifrån mina känslor om det. Det var naturligt att den skulle heta Offerkofta. Så det var de anteckningarna jag tog med mig till studion, satte mig ner med de andra två och tog upp vad jag ville att den skulle heta och handla om. Sen så pusslade vi ihop det därifrån. Dem tänkte på ett sound som skulle vara nice och så byggde vi vidare från det.

Är man nervös att de ska låta låten ta en annan väg en du själv tänkt från början?

Jag är ganska easy going när det kommer till mina låtar. Man är väl aldrig riktigt ”färdig” med något, Men jag har ett ganska enkelt förhållningssätt till att tycka att de är tillräckligt bra för att släppas.

Sätter du upp en deadline? Att så här mycket får du jobba med låten, men sen får det vara bra.

Ja och jag tror att jag sätter den för mig själv för att som artist, låtskrivare och alla de som jobbar med en vill att man ska vara nöjd. Det är allas mål. Så länge som jag är tydlig med hur jag vill ha det och vid vilken punkt jag är nöjd så kommer de andra hänga med på det. Sen är många perfektionister på sitt sätt. Det kan gälla låtar, bilder och vad som helst. Det finns alltid mer att pilla med, men nånstans måste man ge sig för annars kommer vi aldrig att bli klara. Så jag försöker att sätta gränser för mig själv och alla runt omkring mig. Vi behöver inte göra mer nu.

Du började med att skriva texter på engelska, men känns det som att svenskan ligger närmre hjärtat?

Jag hade alltid haft en idé om att jag gör mig bäst på det engelska språket. Att jag låter internationell när jag sjunger på engelska. Det var många som sa att man inte kunde tro att jag var en artist från Sverige då man hörde de låtarna. Dock tyckte många i branschen att jag skulle göra samma sak fast på svenska, då var mitt svar att jag kommer aldrig att göra musik på svenska. Och jag kommer aldrig bli påverkad av vad skivbolagen säger. Det tror jag inte heller att jag blev där och då. Sen hamnade jag i en situation där jag trots allt blev sugen på att testa. Då gick jag med tankarna att jag skulle göra en svensk och en engelsk EP.

Skulle de EP´na innehålla samma låtar med text på olika språk?

Nej det skulle vara olika låtar. Varför är oklart. Funderade på om jag om jag skulle släppa den svenska under annat namn först. Det var svårt för mig att släppa taget och skriva på svenska istället för engelska. Det hade jag inte ens försökt mig på tidigare. Men jag bestämde mig för att testa. Jag och en producent provade att spela in en Molly Sandén cover bara för att se hur det lät när jag sjöng på svenska. Skulle det vara något som man ville lyssna på. Den kändes rätt så nice och då bokade vi in en session och så skrev vi ”Ditt namn är skrivet på den här”. Det blev min första svenska singel. Jag kände att det var det finaste jag nånsin skrivit. Något som verkligen berör. Jag kände att jag som person fick komma fram på ett helt annat sätt i den låten än jag nånsin gjort på engelska. Efter det så körde vi vidare på svenska och nu idag skulle jag aldrig kunna tänka mig att gå tillbaka till engelskan. (skratt)

Att det var musik som du skulle syssla med, var det utstakat sen barnsben? Du har gått på flera musikinriktade skolor.

Det var det verkligen. Jag är uppvuxen i en familj med tre systrar som också sjunger. Min storasyster började musikskola före mig. Jag höll mycket på med hästar och ridsport då. Sen så började mina småsystrar också på musikskolan. Då kände jag att jag vill också gå på musikskolan. Första gången jag sökte så kom jag inte in, jag sjöng väl inte tillräckligt bra (skratt) Det var i tredje klass. Sen sökte jag igen till sjätte klass och då kom jag in. Då gick jag i musikskolan till nionde klass och sen gick jag en artist och producentutbildning i Torsås utanför Kalmar. Det var på Stage4You, en jättehypad skola då som inte finns längre. Efter studenten flyttade jag till London och pluggade musik på vad som då hette Tech Music School. Jag hade ett band som jag giggade med runt om i Londons publiv. Sen styrde jag hem mot Sverige, flyttade till Stockholm och började skriva egna låtar. Så jag skulle säga att musik har alltid varit en del av mitt liv.

Och de andra systrarna är de också ute och spelar?

Nej, ingen av dem håller på med musik. Dem kom in på musikskolan, men inte jag. (skratt) De är jätteduktiga, men de har inte riktigt det intresset. Jag undrar varför vi alla syskon sjunger bra, för att mina föräldrar är inga sångfåglar om man säger så. Men min pappa har ett starkt musikintresse och har alltid haft det. När vi var små köpte han CD skivor till oss när han var på resor. Vi fick CD skivor som släppts i andra länder, men som inte kommit ut i Sverige. Vi hade jättemånga CD skivor hemma som vi lyssnade på. Jag och mina systrar hade konserter. Vi var liksom Spice Girls. Vi saknade bara en medlem.

Ni tog inte med mamma som femte medlem?

Nej, nej. (skratt) Hon fick köpa biljetter till våra konserter istället, som var i vardagsrummet. (skratt) Vi var ju tvungna att ha någon i publiken, så det fick bli mamma och pappa.

Till våren kommer din debut EP. Den kommer då innehålla några låtar som du har släppt antar jag.

Jag vet inte exakt vilka, men Fucking jävla underbar kommer med i alla fall. Det är den singel som har varit mest populär hittills. Den känns given. Men jag vill ha in några nya låtar också. Får se vilka fem som får samsas. Man får välja dem med omsorg.

Är det så att du sitter på ett gäng låtar som är på g för release?

Det kan man säga. Jag har varit i studion med en del olika människor under hösten/vintern och jobbat på låtar som ska vara med på EP´n. Vi har några starka kandidater.

Innan man valt ut de låtar som ska med, har du lagt andra låtar åt sidan som du inte känt dig riktigt färdig med?

Jag har ett gäng låtar, vissa är klara, men kommer kanske inte att släppa dem. Vissa spelar jag live, men de är inte aktuella att släppa nu. Så det ligger låtar i alla möjliga förstadier som väntar.