Anton Ewalds ser alla finalister som vinnare

Reklam

Antons Ewalds nya låt ”New Religion” är släppt och han är klar för årets Melodifestivals final. Låten är skriven av Anton Ewald, Joe Killington, Jonas Wallin och Maja Strömstedt. De senaste åren har Anton bott och jobbat i Miami USA, hunnit jobba som koreograf och dansare till några av världens största latinostjärnor, men nu är han tillbaks på svensk mark.

Vad vare det som gjorde att du valde att komma tillbaka till Sverige?

Det var när jag skrev min låt som jag kände att den skulle vara perfekt för Melodifestivalen. Skickade den till teamet i Sverige och bad om deras feedback. De tyckte den var hur bra som helst. Då kände jag att det skulle vara skitkul att vara med i Mello igen. Då var det klart att jag skulle åka hem helt enkelt. (skratt)

Och det var ett lyckat drag…

Än så länge i alla fall. Bara att gå till final är i sig självt en vinst. Det betyder mycket för mig och än så länge har jag haft väldigt roligt. Kan inte tänka mig att finalen blir annat än rolig den med, oavsett hur det går. Jag är bara glad över att få vara med där och fightas med alla stora artister.

Det är inte så att det blir en orolig väntan från det att man gått vidare tills finalen äntligen sätter igång?

Nej, det är snarare så att man kan andas ut lite grand. Deltävlingarna är läskigare på ett sätt för då har man chansen att åka ur hela tävlingen. Alla som tar sig till finalen är i min värld vinnare. Det är flera tusen artister och bidrag som skickats in till tävlingen och att då vara bland topp tio är en vinst. Att sen få gå vidare till Eurovision vore en fantastisk upplevelse och då skulle jag vara extremt ärad över att få representera Sverige. Så nu gäller det att ladda om och hålla igång då mitt nummer är extremt krävande. Om jag slutar kommer jag inte orka uppträda. (skratt)

Det är ju en ganska kort och intensiv period med Mello, så jag undrar om du kommer att ge ut fler låtar efter det?

Jag tror att jag kommer att ge ut mellan fem till sju spår till under 2021. Så planen är att släppa mer musik och jag har tänkt att det ska bli en EP. Sen kan det bli nån singel till efter det framåt sommaren.

Är de låtarna skrivna ihop med teamet bakom ”New Religion” eller är det egenkomponerade låtar?

Jag har skrivit majoriteten av de låtarna i USA och producerat sex av dem. Sen är det en låt som jag har gjort tillsammans med Jörgen Elofsson. De som jag jobbat med på New Religion har jag bara jobbat med på just den låten.

Du tycker om att ha ett finger med i hela processen…

Jag tycker det är kul. Jag tror aldrig att man kan sluta utvecklas, så jag brukar ta varje chans jag får att göra bättre ifrån mig. Jag är i en konstant tävling mot mig själv. Jag pushar mig själv för att utvecklas och bli bättre, inte bara professionellt utan även som person och människa. Därför vill jag ha ett finger med i allt jag kan.

När du säger att du tävlar mot dig själv, är det inte svårt när du gör en låt att veta när den är klar och säga till sig själv att nu får jag ge mig för annars blir den aldrig klar?

Framför allt när det är en låt till en själv är det ännu svårare att känna att nu är jag klar. En person som lyssnar till ens musik och som inte har varit med och skapat den lyssnar inte på samma sätt på låten som jag gör. De uppskattar låten för vad den är medan jag bara kan tänka på alla saker som jag kunde ha ändrat på. (skratt) Jag har aldrig känt att nån låt har blivit klar, perfekt och kommit dit jag vill ha den, utan jag har alltid velat ändra nånting. Till slut får man fråga sig om man kommer ändra på den till det bättre eller vill jag bara göra ändringen för att jag är osäker på vad som blir bäst. Till slut kommer man fram till att nu får det räcka oavsett om jag tycker att den är klar eller inte. Då är det bra med feedback från andra som jag litar på och som törs säga vad de tycker.

Du har jobbat som koreograf, är det då svårt att se andras begränsningar med tanke på att du pushar dig själv?

Jag brukar alltid försöka pusha artisten/dansarna som jag koreograferar åt att göra mer och bättre. Jag vet att det går. Till och med när jag känner att det här går inte, så ger jag mig inte förrens jag har försökt flera, flera månader. Funkar det inte då kan jag köpa att det inte går. Försöker pusha alla inklusive mig själv att försöka göra mer än de trodde att de kunde göra. För det är där utvecklingen sker. Man blir bara bättre genom att vara obekväm och inte genom att bara göra saker som man redan kan. Men det är klart att man ser begränsningar och jag skulle aldrig be någon göra något som jag vet att de inte kommer att greja. Jag ser ganska fort vart ribban ska ligga då jag lärt ut koreografi sen jag var femton år och nu är jag 27. Mitt jobb är att få artisten att se fantastiskt duktig ut och det han gör är enkla grejer för honom. Så tricket är att lägga det på rätt nivå så artisten kan göra det så pass bra utan att man ser att han står där och kämpar. (skratt)

Du har gått på Kungliga Svenska Balettskolan och hållit på med sång och dans, var det något som du kände att du ville hålla på med sen barnsben?

När jag var åtta år så såg jag Michael Jackson på MTV och där och då så visste jag exakt vad jag ville bli. Jag ville bli som han på TV. (skratt) Jag började med att dansa och sen spelade jag gitarr. Jag har spelat gitarr och sjungit jättemycket i tunnelbanorna i Stockholm när jag var runt fjorton, femton år. Var gatumusikant under några år. Sen har jag bara kämpat för att komma dit där jag är idag.