Rundstrålande halogenlampor förbjuds

Reklam

Från och med den 1 september är det förbjudet att ta in halogenlampor för 230 volt, i energiklass C-D, till den europeiska marknaden. Konsumenten behöver dock inte vara orolig, det finns nämligen flera bra och prisvärda alternativ i form av LED-lampor. Tiden då LED-lampan gav ett hårt, kallt ljus är förbi och under de senaste åren har utbudet både breddats och ökat kraftigt. Det finns idag lampor med egenskaper som alltmer liknar glödlampans men också lösningar som erbjuder helt nya möjligheter för varierad ljussättning hemma. Dock finns det en del att tänka på.
– Det blir lätt en djungel för konsumenterna att välja rätt lampa men bestäm till vilket ändamål du behöver lampan, vilken ljusstyrka, ljuston och färgtemperatur du önskar. Och om du vill kunna dimma ljuset. Be sedan om hjälp av butikspersonalen och allra helst prova hemma, råder Mikael Castanius, VD på Belysningsbranschen.

7 tips vid val av LED-lampor:

*Kvaliteten är svår att se, men det är främst tre saker man kan titta på: Ra-värdet (lampans förmåga att återge färger), lumental (ljusflöde, hur starkt lampan lyser) och Kelvin-talet (enhet för att ange färgtemperatur, glödlampan = 2700K).
*Till skillnad från halogenlampor kan alla LED-lampor inte dimras. Förpackningen anger om lampan är dimbar eller inte.
*Om din LED-lampa är dimbar behöver du kontrollera att din dimmer är kompatibel med LED-ljuskällan och inte avsedd för glödlampor.
*Väljer man olika fabrikat till rummets olika ljuspunkter, blir ljuset också olika. Därför kan ett tips vara att köpa alla lampor på samma ställe.
*Antalet leverantörer och varumärken av LED-lampor har ökat kraftigt i och med teknikens frammarsch, vilket innebär att det finns produkter med lite olika kvaliteter på marknaden.Välj därför etablerade varumärken.
*Välj inte bara utifrån pris. Pris och kvalitet hänger oftast ihop och genom att välja lite dyrare lampa får du sannolikt också bättre ljuskvalitet.
*Rådfråga din belysningshandlare om du känner dig osäker.