Landslagskaptenen Andreas Granqvist

Reklam

Inför Degerfors IF:s viktigaste hemmamatch för säsongen 2018 snackar vi med den rutinerade mittbacken och landslagskaptenen Andreas Granqvist från gästande Helsingborg.

Beskriv är skillnaden med att spela VM och att spela i Superettan?

Ja det är lite skillnad på kvalitet både på med- och motspelare såklart men jag tycker ändå att kvaliteten vi har haft i HIF de matcher som jag har varit med, har känts väldigt positivt och vi har gjort väldigt bra matcher både defensivt och offensivt. Sedan kan jag känna att spelförståelsen i vissa lägen kanske är lite annorlunda, man tänker och det går lite snabbare på den absolut högsta nivån. Jag är ändå positivt överraskad att det har varit väldigt bra kvalitet och en hög nivå. Det har varit ganska enkelt att komma in.

Topp tre för dig personligen i din fotbollskarriär?

Det är väl klart att VM och sommarens slutspel, utan tvekan står högst på listan. Det var en fantastiks upplevelse, både på och utanför planen. Jag trodde att det skulle vara omöjligt att toppa 2017 när vi slog ut Italien i playoff och sedan vinna Guldbollen men jag håller sommaren 2018 högst. Som nummer två blir det nog Guldbollen, att få det största priset man kan få som fotbollsspelare och vinna den efter Zlatan som har haft den i väldigt många år. Nummer tre blir inte enkelt… Men det tror jag blir min första och enda riktiga titel, Svenska Cup-vinsten med HIF under 2006.

Vilket var roligast, att vinna Guldbollen från Zlatan eller sätta straffen mot Sydkorea i VM?

(skratt) nej, då väljer jag nog att sätta straffen mot Sydkorea och hela sommarens slutspel, det är en lagsport och att få göra det tillsammans med svenska fotbollslandslaget och hela svenska folket, det var helt fantastiskt!

Helsingborg gästar Degerfors den 1 september, då vi har vår Gratismatch. Berätta varför publiken ska sluta upp och komma ner till Stora Valla…

Ni ska komma ner till Stora Valla för att vi kommer att bjuda på en fantastisk match mellan Degerfors och Helsingborgs IF och jag tror att publiken kommer att få se den här trevliga och förhoppningsvis underhållande matchen!

Har du spelat på Stora Valla tidigare?

Bra fråga! Men det tror jag inte att jag har gjort, var Degerfors i Allsvenskan mellan 2004 och 2006, det är tveksamt… Nej jag tror inte att jag har spelat där tidigare, men jag är väldigt dålig på att komma ihåg saker (skratt).

Om du inte var fotbollsspelare, vad tror du att du jobbat med då?

Den frågan har jag fått ett antal gånger och jag har inte haft något bra svar någon gång, därför att jag har varit så inne på att spela fotboll ändå sedan jag var fem år gammal. Men jag hade säkert varit någonting åt farsans håll, snickare kanske eller något åt det hållet.

Vilken var din första skiva du köpte?

Oj, jag är världens sämsta på musik men jag tror faktiskt att jag har köpt en skiva i hela mitt liv, det var när jag var runt sexton, sjutton år och det var Green Days Basket Case, det var en singel som de släppte.

Nämn två giganter inom fotbollen som har sina rötter i Degerfors IF…

Pass och pass! Jo, men kanske Andreas Andersson? Det kan vara fel men jag säger Andreas. Jo, men Mellberg är väl också från Degerfors IF, nu börjar det att klinga till!

Om jag säger Skjorta Bergström, vad säger du då?

Skjorta Bergström? Lasse bergström tar av sig sin skjorta? (skratt) Jag ber om ursäkt att jag inte visste vem det var!

Ola Toivonen är…

Ja han är från Degerfors och gjort många mål! Han är en landslagsspelare och en kompis.

När Vulkanen mullrar, så betyder det att…

Att man ska springa därifrån! (skratt) Vi hoppas att det inte händer på lördag (skratt)

Stort tack till Andreas ”Granen” Granqvist som leder sitt Helsingborg ända ner till Stora Valla i Degerfors på Lördag med avspark klockan 16:00 och fritt inträde!