Sven-Göran ”Svennis” Eriksson; ”Från Stora Valla till Kina”

Reklam

Under onsdagen besökte Värmlands världskända fotbollsprofil Svennis Karlskoga, där han i en varm och fullpackad biosalong i Folkets Hus berättade en hel del om sin långa och intressanta karriär, både som fotbollsspelare och som tränare. Svennis började med orden, – Nu är man tillbaka där allting började.

Han fortsatte sedan med att berätta om början av sin karriär i KB Karlskoga och om hur han har mycket att tacka Torp Grip för, sitt tränarskap i Degerfors IF och hur han efter DIF gick som ung tränare till IFK Göteborg. Då, en mycket nervös Svennis på tåget till Göteborg som hann fundera en hel del över vad han skulle kunna lära IFK-arna. Föreläsningen fortsatte under cirka en timma, sedan var det fritt fram för publiken att ställa frågor. Det var blandade spontanfrågor som kom upp, några mer intressanta än andra. På frågan hur han ser på fotbollen i Värmland svarade Svennis; -Det finns väl bara ett lag (Degerfors IF), men det kan man väl inte nämna här i Karlskoga?

Foto: Åsa Holmstrand

Vad känner du själv har varit de största svårigheterna som tränare?

Ja, som tränare så blir man ju kritiserad då och då och ibland hela tiden, speciellt om man inte vinner fotbollsmatcher. Fotboll går ju ut på att man ska vinna och gör man inte det så är det ju i slutändan tränarens fel, så den som får sparken är ju tränaren. Det får man ju förstå, för att det är ju inte så enkelt att byta ut 20 spelare bara för att laget förlorar. Jag har blivit kritiserad under hela min karriär kan jag nog påstå, för att inte vara auktoritär. Jag har aldrig trott på att man ska stå och skrika på spelare men som många av mina kollegor gör med stor framgång. Men jag har en väldigt svag röst, så om jag skulle skrika så tror jag inte att någon mer än min biträdande tränare på bänken skulle höra vad jag skrek. Med 70 000 på läktaren så finns det inte en chans att spelarna kan höra vad jag säger, jag har alltid trott på att man ska utbilda eller uppfostra fotbollsspelare, så som man uppfostrar sina egna barn. När barnen som de alltid gör, gör något galet så blir de inte bättre av att vi står och skriker på dem utan du får ju säga som jag säger; hördu Johan som min son heter, kom hit ett tag, jag har något att säga dig. Då förklarar jag att du kan inte göra så och så, jag har alltid som tränare trott på att har du något att säga, disciplin eller att de slår inläggen fel, så ha en kommunikation med dem, för de brukar ta åt sig bättre då.

Vad är då Svennis mest stolt över i sin karriär?

Ja, om vi tittar på karriären fotboll och resultat så är det givetvis att vinna en stor europeisk turnering med ett svenskt fotbollslag, IFK Göteborg och det var det som blev min biljett ut i världen. Hade vi inte vunnit där och åkt ut i kvartsfinal så hade jag väl troligen bott kvar i Sverige och jobbat som tränare eller gymnastiklärare någonstans. Vinsten där var oväntad och väldigt stor givetvis. Sedan är jag oerhört stolt över att ha varit Englands förbundskapten. Det gjorde saken heller inte sämre när, jag tror det var under andra VM-kvalmatchen, jag kom in när VM-kvalet hade börjat och Kevin Keegan avgick i omklädningsrummet efter en match, det var då jag fick jobbet. Tre matcher senare så spelade vi mot Tyskland (Englands ärkefiende på fotbollsplan) och vi lyckades då vinna med 5-1 i München, då var livet bra (skratt). Det var sämre några år senare när vi förlorade i ett VM-kval mot Nord Irland borta, då var inte livet speciellt bra! Som det engelska landslaget kan man inte förlora mot Nord Irland, det gör man bara inte!

Finns det en favoritspelare bland alla du tränat?

Det finns många naturligtvis. Om du tar England så är en av mina favoriter också en av hela världens favoriter, David Beckham. För att inte bara prata fotboll så vet jag fortfarande idag inte vad det är som den mannen har. Han har en jädra bra högerfot, men han var aldrig världens bästa fotbollsspelare. Han var egentligen inte snabb men hade en högerfot som var enorm både vid frisparkar och inlägg och så vidare, plus att han var professionellt duktig och tränade hårt. Men om han nu inte var världens bäste spelare så var han garanterat den mest berömde idrottsprofilen i hela världen och är kanske det fortfarande idag. David Beckhams hemliga framgång är hans karisma, alla tycker om honom, både kvinnor och män. Det var en stor ära att få träna honom, men jag har många favoriter genom åren.

Vi tackar Sven-Göran för en trevlig eftermiddag och hälsar honom välkommen till Stora Valla på lördag då Degerfors IF tar emot IK Brage med avspark klockan 16:00.