Nytändning för albumaktuella Carnal Agony

Reklam

Tänk dig Alice Coopers melodiösa och trallvänliga skräck-hårdrock, blanda sedan det med den rytmiska tyngden och soundet från Sabaton och du har Carnal Agonys kommande fullalbum ”Back From The Grave”. Bandet bildades av några spelsugna kollegor som under 2014 släppte sitt debutalbum ”Preludes & Nocturnes”. Killarna är nu ”tillbaka från graven” med både musikalisk mognad och en färdig tanke för marknadsföring och publik. Med dryga 75 mil håller vi oss socialt distanserade och sätter oss ner med en av bandets gitarrister Mathias Wallin via telefon.

För de som ännu inte upptäckt er, vilka är Carnal Agony?

Vi började som ett band med arbetskamrater som förenades av intresset att spela musik. Under åren har medlemmar kommit och gått, en del har flyttat från orten och så vidare men kärnan i bandet består, vi är tre kvar av de gamla. Vi har som så många andra utvecklats från att vara ett cover-band till att skriva egen musik.

Det har gått sex år sedan er första platta, varför så lång tid mellan första och den nu aktuella ”Back From The Grave”?

Framförallt beror det på att bandmedlemmar har flyttat och det har blivit svårare och svårare att träffas och repa, så vi har helt enkelt legat lite på is. Men med hjälp av modern teknik så går det väldigt lätt att skicka både ljudfiler och att repa på distans. Så suget efter att göra något nytt tog över, samtidigt har vi förbättrat oss på våra instrument och på att skriva låtar. Det var också en förutsättning, om vi skulle göra något så ska det inte låta eller vara samma som tidigare och det tycker jag att vi har gjort.

Vad är det som skiljer sig mellan era två album?

Vår första skiva var ett väldigt bra exempel på ett bands debutalbum, det var bra låtar men det var ganska spretigt och vi hade egentligen ingen tydlig identitet som band. Den stora skillnaden på nya skivan är att vi har tagit tag i det vi var bra på, melodier blandat med lite skarpare metal. En tydligare identitet och ett utvecklat låtskrivande!

Ni har släppt två singlar inför releasen av nya albumet, berätta lite om dom…

Werewolf of Steel var ett bra val som första singel för att introducera vårt nya sätt att skriva låtar. Vi valde den också för att den är ganska enkel och lättillgänglig och det säger jag inte på ett nedlåtande sätt utan för att den är självklar utan att vara banal. Lyrics videon till låten understryker lite av humorn som vi vill åstadkomma med glimten i ögat i texten. Vår andra singel Love Will Tear You Apart är en utveckling av melodisinnet men mer skriven för att kunna växa, den är inte lika omedelbar som Werewolf utan är en låt mer några fler lager men ändå medryckande!

I videon Love Will Tear You Apart, är det Alfred Fridhagen bakom trummorna?

Ja det stämmer, han spelar på skivan också! Det var så här att vår trummis, Uli Kusch (från Helloween, Masterplan med flera) fick ett jobb i Norge och var tvungen att tacka nej till att medverka under inspelningarna av nya plattan. Men istället för att skjuta upp studioinspelningen och nya skivan så fick vi tips om Alfred Fridhagen (från Mad Hatter, ReinXeed med flera). Så om och när vi kommer ut och spelar live beroende på hur allt utvecklar sig så kommer Alfred att inta trumstolen även då.

Har du en egen personlig favorit från nya plattan?

(tystnad) Jag är nog förtjust i låten ”Luna” som är en lugn ballad och som står ut för att den har en seriös och tragisk text, med en vemodig svensk folksagostämning och som är den första och enda balladen vi har skrivit. Så den är en favorit eftersom den har ett helt annat uttryck än de andra låtarna och ändå berör.

Vilka förväntningar har ni på albumsläppet den 10 juli?

Det är att kunna lyckas att nå ut till en bredare publik än vi gjort tidigare, tack vare bättre låtar och en mer seriös promotion kring skivan. Det är de initiala förväntningarna, sedan om vi lyckas att nå ut till en större publik, det är egentligen inget självändamål men ändå ett kvitto på att det man gör kanske tilltalar folk och det kan vara bra för ego-boosten.

Vi tackar Mathias Wallin för pratstunden och ser fram emot skivsläppet den 10 juli, till dess finns de två singlarna med tillhörande videos nedan!