Vulkan marknad i anrika Degerfors

Reklam

1

Degerfors med sitt järnverk har en historia som sträcker sig mer än 350 år tillbaka i tiden, den natursköna staden har cirka 9,500 innevånare och ligger i Värmland. Här finns bland annat en fantastisk golfbana strax intill Letälven som mynnar ut i sjön Möckeln, en dressinbana och ett naturreservat med handikappsanpassade vandringsleder och rastplatser.

Nu i helgen den 15-16 augusti anordnades den traditionella Vulkan marken för 29:e året i  23rad. Förutom 200 olika knallar som bjöd på klassiskt utbud, fanns karuseller för de yngre och naturligtvis öltält för de lite äldre. I Klubb 100’s öltält hittade vi den sedvanliga trubadurunderhållningen som för helgen framfördes av Johan Zyreen och Micke Thiele. Redan vid första set var tältet fyllt på både längden och bredden av unga, gamla och en ruskigt bra blandning av Rosenström, Ledin och skön blues…

Marknaden organiseras av föreningen Offensiva Degerfors som består av ett 10-tal driftiga människor, där Björn Bodin är ordföranden. Björn uppskattar att det har varit nära 25,000 besökare under fredag och lördag, en “riktig hemvändar helg för de som flyttat ifrån Degerfors”, säger Björn och menar att folk engagerar sig och planerar in Vulkan marken i kalendern. –Jättekul! Säger han. Nästa år firar marknaden 30-års jubileum och det ska naturligtvis firas.

Vi träffade också ordföranden för Klubb 100, Leif Åkesson för en svipchatt. 4
Klubb 100 är en ideell förening som fungerar som en ekonomisk stödförening till DIF, (Degerfors IF, fotboll). Leif berättar att de har olika arrangemang mellan april till oktober varje år och överskottet går oavkortat till DIF. Namnet på föreningen kommer ursprungligen från att det endast skulle vara 100 st medlemmar. Men Leif ändrade på stadgarna, och idag finns det 130 medlemmar, vara 50 är Degerforsare och övriga spridda runt om i hela Sverige. Verksamheten har funnits i 31 år, men under Vulkan marken är det eldsjälarna som syns och märks mest. Ett 20-tal arbetar ideellt under marken i skift förstås!

Degerfors IF har en gedigen lista av kända namn som funnits i klubben, för att nämna några: Ralf Edström, Olof Mellberg, Magnus “Skjorta” Bergström, Gunnar Nordahl och Tord Grip.
Naturligtvis har Degerfors andra kända personer att stoltsera med så som: Nisse Landgren, Ernst Kirchsteiger, Monica Forsberg Oscar Holter och schlager vinnartrion från år 2000, Thomas Holmstrand, Peter Dahl och Linda Dahl. Som Vann med sitt bidrag “När vindarna viskar ditt namn” framfört av Roger Pontare.

Trots att meteorologerna hotat med dåligt väder under helgen, smög solen fram och Degerforsarna njöt av sin Vulkan marken till fulla drag.

ÅJ