Från skinksmörgåsar och varma mössor till Kolmårdens Djurpark

Reklam

Välgörenhet är ett ämne som väcker starka känslor, både på gott och ont. De flesta tänker på radiohjälpen eller majblomman när begreppet nämns. Men i verkligheten eller realiteten innebär detta också att faktiskt se personen som sitter utanför Ica och lägga en slant i pappersmuggen eller varför inte köpa en bullpåse till vederbörande? De människor som kan behöva din hjälp, eller bara ett vänligt ord finns nödvändigtvis inte jättelångt bort, det kan faktiskt vara grannen bara tre dörrar bort…

Åke Norén

En kvinna som vet vad det innebär att inte ha tillräckligt under uppväxten och som tyvärr varit med om och upplevt mer än vad en människa ska behöva utstå under sin livstid är låtskrivaren och textförfattaren Åsa Karlström från Karlskoga. Trots det säger hon när jag ber henne beskriva sig själv med tre ord: “Åh, jag skulle vilja säga empatisk och konstnärssjäl, eftersom det innefattar så himla mycket av den jag är som person och så skulle vilja säga glad.”

Peter Danielsson

Åsa har i vuxen ålder alltid månat om människor i olika utsatta positioner och på eget bevåg köpt både mat och julklappar till de mindre lyckligt lottade. Under julen som gick tillverkade hon ljuslyktor som hon sedan sålde för att bekosta mat och klappar. Projektet kallade Åsa för “Karl-Bertil Jonsson-projektet” och det hela blev så stort att människor från hela Sverige hörde av sig och ville hjälpa Åsa att hjälpa, och hon kände att här behövdes styrning tillsammans med någon större organisation så att saker och ting gick rätt till. Tillsammans med Svenska Kyrkan i Karlskoga har nu Åsas engagemang vuxit till Karl-Bertilfonden dit man kan skänka pengar. Nu fokuserar hon på barnen i kommunen, något som ligger henne väldigt varmt om hjärtat.

Susanne

För att fonden ska växa anordnar nu Åsa tillsammans med vänner och kollegor en välgörenhetskonsert som fått namnet; I kärlekens tecken där biljettintäkterna från konserten kommer att användas till en bussresa från Karlskoga till Kolmårdens djurpark. Resan är tänkt för de barn och ungdomar i kommunen vars föräldrar inte har den ekonomiska möjligheten att åka iväg, hitta på och göra något tillsammans under sommarlov och/eller andra lediga stunder från skolan. Tanken är helt underbar men kan kanske vara svår att verkställa så att rätt personer får ta del av arrangemanget, vi frågar Åsa:

Peter Dahl

Hur är det tänkt att ni ska nå de här barnen och ungdomarna?

Ja, det finns ett nära samarbete med socialkontoret i kommunen och jag har dessutom en stor skara nära vänner som arbetar som lärare ute i skolorna, och som har sina tentakler ute. Kyrkan i Karlskoga finns ju också med i det här projektet och dit kan man vända sig om man själv vill för att barnen ska kunna åka med på resan. Det kommer att affischeras ute på skolor också så att barnen själva kan läsa om resan och ta med hem och visa. Vi hoppas naturligtvis på att detta ska nå alla barn som skulle vilja åka med!

Thomas Vikström

Det kommer att gå bussar från Karlskoga till djurparken och Åsa har en grupp pålitliga vuxna som kommer att vara med och medverka så att den här dagen blir till ett minne barnen kan bära med sig under en lång tid.

Linda Dahl. Foto: Sven-Erik Smibock

Karlskoga Kyrka

Under konsertkvällen den 9 maj har Åsa sina musikkollegor och tillika vänner till hjälp och vi får njuta av: Thomas Vikström som sjunger allt från hårdrock till visa och operett, Thomas pappa är förövrigt en operettsångare vid namn Sven Erik Vikström. Susanne Ericsson, som är en nära vän till Åsa och som är låtskrivare och folkmusiker. Åke Norén, sångare och musikproducent som har en lång och bred bakgrund i musiklivet från Karlskoga. Peter Danielsson, sångare från dansbandet Schytts. Degerfors egen sångfågel Linda Dahl, som sjöng i 90-talsbandet Angel men som nuförtiden både skriver och sjunger countrymusik. Sist men absolut inte minst, Peter Dahl som under flera decennier spelat och underhållit i bland andra Peckas Pack och Doctor Cover. Nu högaktuell tillsammans med frugan Linda Dahl och Camilla Hammarbäck med att arrangera Karlskogas första och största Country Festival i Lunedets sköna natur den 4 Juli i år!

Alla musiker ställer upp och spelar utan betalning, vilket är beundransvärt! Naturligtvis tycker vi på svip.se att ni ska köpa biljetter till denna fantastiska välgörenhetskonsert! Platsen är Karlskoga Kyrka, 9 Maj klockan 18:00-19:30.

Tack Åsa Karlström för en trevlig pratstund och all lycka med arrangemanget!

Karlskoga kyrka