Hund + svamp = sant?!

Reklam

Tryffelsvin har vi hört talas om, men att man kan ha en svamphund är lite nytt. Om du är en svampplockande hundägare brukar du säkert ta med dig jycken när du beger dig ut i skogen. Varför då inte involvera den i letandet efter skogens primörer. För det går faktiskt att träna upp sin hund till att spåra upp svampar. En god sort att träna upp hundens förmåga med är kantarell. De har ett särskiljande utseende och en distinkt doft.

Träningen börjar du med att lägga ut en kantarell i skogen med hundgodis under. Kom i håg att inte vidröra svampen då den kan dofta av dig och förvirra hunden. Den ska ju inte söka upp dig.

Nästa steg blir att placera ut kantareller ut godis. När hunden finner dem belönar du hunden med godiset. Övning och belöning är det som gäller.

Men kom ihåg att det även finns giftiga svampar ute i skogen och att hundar är känsliga för samma svampsorter som vi människor. Om olyckan är framme är det viktigt att uppsöka veterinär.

- Hundar som fått i sig giftig svamp får symtom som orkeslöshet, kräkningar och diarré. Vid misstänkt svampförgiftning får hunden kräkframkallande medel och behandling med dropp. Det är viktigt att inte själv försöka få hunden att kräkas, då det kan förvärra hundens tillstånd. Svampförgiftning är dock mycket ovanligt och i de flesta fall klarar sig hunden utan bestående men, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.