Degerforsare i bowlingens Hall of Fame i St. Louis

Reklam

Det lilla brukssamhället Degerfors har inte bara fostrat musiker och rappa politiker. Tomas Leandersson är vid 48 års ålder en av världens främsta inom bowling. Han blev förste svensk att ta hem 4 SM-titlar varav tre av dem i rad. Utsedd till världens bäste amatör och dessutom hedrad med att som femte manliga amatörbowlare väljas in i bowlingens Hall of Fame i St. Louis. Som spelare deltog Tomas i 7 VM mellan 1991-2008 och ledde det europeiska bowlinglaget i Weber Cup under nära ett decennium. Han var även den förste spelande förbundskaptenen genom tiderna 2006-2013. Som spelare har Tomas 9 stycken VM-medaljer, varav 4 guldmedaljer och dessutom håller han fortfarande världsrekordet i 2-manna ihop med Anders “Linus” Öhman från VM i Malaysia 2003. Totalt har Tomas 44 mästerskapsmedaljer och det sägs att det är flest i hela världen! Idag hittar vi Tomas på hemmaplan i Värmland igen. För den delen betyder inte det att han lagt klotet på hyllan, numer finns Tomas i sin butik där han bland annat säljer utrustning för bowlare på alla nivåer.

Varför bowling?

Det var tack vare mina föräldrar. Min pappa satt i komunfullmäktige i början av 60-talet, och då skulle de bygga Stora Vallahallen i Degerfors. Det diskuterades om vad som mer skulle vara i byggnaden och förslagen var en simhall eller en bowlinghall. Farsan han röstade för en simhall… men det skulle bli för dyrt så det blev en bowlinghall istället. Så då tänkte han att ja, ja då får man prova på det istället. Så hösten 1969 startades den första bowlingklubben i Degerfors och den hette Vulcan, och namnet hade ingenting att göra med DIF eller någonting sådant, jag vet inte vart det kom ifrån. Det var så det började jag var bara tre år gammal och var med i bowlinghallen, mamma spelade också så jag har rullat klot sedan jag var tre år. Sedan har jag ju bott på Stora Valla också, gick i skolan där nere, så det har ju varit närhet till den hela tiden och har alltid tyckt att bowling är kul.

Om du fortfarande bodde kvar i Degerfors och inte var en framstående idrottsprofil, vad tror du då att du arbetat som idag?

Ha ha, ingen aning! Jag har ju bara hållit på med bowling! Jag har levt med det, det har varit mitt liv. Det är få förunnat att få göra det man vill och att kunna kombinera ett intresse med arbete. Jag var föreståndare för bowlinghallen i Degerfors när jag bara var 18 år, jag hade precis gått ut gymnasiet. Jag såg bara bowling och träningen så att jag skulle bli ännu bättre, spelade i landslaget och så där… jag har alltid sett mig själv som en bowlare och aldrig haft en tanke på att göra något annat!

Järnverket har funnits i Degerfors i ca 350 år, vad har du för relation till verket?

Ingen alls. Ja, det skulle ju vara min farfar förstås, han arbetade där. Pappa var aldrig där så nej, eller jo mina kusiner har också jobbat där.

Degerfors är ett litet samhälle på ca 9,500 innevånare. Varför tror du att det producerats så många stora profiler just härifrån?

Nej, jag vet faktiskt inte riktigt… men visst är det enastående när man tänker på vad lilla Degerfors har producerat, det går ju inte att komma ifrån. Det är ju världsartister både inom musik, idrott och företagande. Jag vet inte om det handlar om en speciell anda som finns i Degerfors som alltid har funnits, att man vågar göra saker, det är ett brukssamhälle där man accepterar att andra kan göra saker utan att man egentligen blir påhoppad och det finns inte att någon är bättre än någon annan. En ganska skön inställning till saker och ting vilket jag tror i grunden är tack vare fotbollen som under 60-talet hade många spelare som flyttade ut och blev världsstjärnor. Det går nog inte att komma ifrån att det är bruket i grunden med stora framgångar och i kombination med fotbollen så skapade det en annan mentalitet. Det lilla samhället dit alla är välkomna och alla känner alla, man blir uppmärksammad i ett litet samhälle helt enkelt.

Du är utsedd till ambassadör för Degerfors, vad innebär det?

Nej, det innebär väl egentligen inte mer än att det är en stor ära som är få förunnat att få vara med på. Något fint och ärofyllt att ha på sin CV (skratt) som också visar att man har gjort någonting för orten, som man kan titulera sig med. Jag kommer ifrån Degerfors och jag är fortfarande Degerforsare i hjärtat. Det är kul när jag har varit ute i landet och folk kommer fram och pratar och berättar att de är anrika Degerforsare och frågar om hur det går i fotbollen till exempel. Alla vet vad Degerfors och Åtvidaberg är!

Vilken var din första LP-skiva?

Min första LP-skiva… oj gud i himlen, vad var det… jag måste tänka, jag vet vad min första singel var, men första Lp:n nej. Första singel var Born to be Alive med Patrick Hernandez. Men första LP-skivan tror jag nog att jag fick när jag praoade på Expert i årskurs åtta eller något sådant och jag har för mig att jag fick Freestyles album då, hette de Freestyle…? Ja jag misstänker att det är så, man fick en gåva av dem och då fick man välja och då valde jag den!