Chipimplantat – kan det vara något? Del 4

Reklam

Framtiden är här. Nu kan man betala med sitt chipimplantat. Åtminstone om man ingick i den skara som var med på Digitas Lbis event den 2 december. För då kunde man få ett få ett chip implanterat i handen, ett chip som de sedan direkt kommer kunna använda som betallösning. Då man vill veta vad man kan använda sitt chip till så ställde vi lite frågor till Sandra Johansson som var med när detta gick av stapeln på livsstilsgallerian Vallgatan 12 i Göteborg.

Vilken typ av chip kommer ni använda, blir det samma som vid Øredev developer conference med 888 bytes minne och i en storlek av ett riskorn?

Ja.

Foto: Sandra Johansson / DigitasLBi

Har man lyckats lösa ”problemet” med att man bara kan ha en information åt gången på chipet?

Delvis. Bio Pay är ett projekt som drivs av några biohackare, mig inkluderad. Appen klarar av att hantera många olika informationstyper samtidigt. Generellt är standarden, som används i NFC-försedda telefoner exempelvis, begränsad och klarar bara av att skriva och läsa en informationstyp åt gången. Bio Pay har bakåtkompabilitet så att den första posten på chipet kan läsas av NFC-försedda telefoner och fortfarande hålla sekretessdata exempelvis.

Hur säkerställer man att informationen på chipet inte kopieras, så man kan fylla på pengar själv?

Pengar fyller man på genom sin bitcoin wallet, i detta fallet krävs ett konto hos Blockchain. Chippet är passivt. Dvs, det sänder själv inte ut några signaler, för att läsa av datan måste en läsare vara mycket nära huden där chippet är placerat. Generellt sett är datan på chippet helt oskyddad. I den lösning Bio Pay tagit fram är datan på chippet krypterad för att skydda sig mot klontjyvar och kopieringsbanditer om det nu över huvud taget finns några sådana i dagsläget. Man kan tänka sig andra typer av säkerhetslösning för att förhindra obehöriga att använda datan, exempelvis en pinkod vid användning, fingeravtryck eller liknande.

Har ni något egen betallösning?

Bio Pay har utvecklat en betallösning med Bitcoins. Det är än så länge ingen tjänst, produkt eller något annat. Enbart ett proof of concept. Till julfesten som hålls av DigitasLBi i Göteborg den 2/12 kommer man erbjuda gästerna att chippa sig och att där och då bli först med att prova en första terminalprototyp som Bio Pay har tagit fram.

Hur gick det på själva eventet?

Vårt event var riktigt lyckat i onsdags, 23 modiga människor som gick från Homo Sapiens till Homo Connectus och fick vara med om en världsförsta shoppingupplevelse där de kunde handla produkter direkt med sitt nya chip. 

Vi tackar Sandra Johansson för att vi fick veta lite mer om vad som händer i den spännande världen kring chipimplantat och deras framtida användningsområden.