Inspirerande julhandel i tokbilliga Bedford, England

Reklam

Det drar ihop sig för årets julhandel och många bokar resor till Sveriges kanske största och populäraste shopping resmål Gekås och Ullared. Men varför inte göra årets julhandel till något alldeles extra och boka flyg och boende till samma pris och res till England för din optimala shoppingtur! Svip.se reste till Bedford som ligger i östra England men bara 35 minuters tågresa från centrala London, för att uppleva någonting utöver den vanliga julhandeln kombinerat med kultur och nöje. Med pass, tandborstar och nyfikenhet gav svip.se sig av mot årets höjdpunkt i fråga om shopping…

Boende och transport

Det helt klart billigaste alternativet är att flyga med ett av lågprisbolagen med destination Stansted. Resan tar 2 timmar och tio minuter, vilket är alldeles lagom. Oftast gäller regeln – ju tidigare du bokar desto billigare kan det bli. Det du behöver vara uppmärksam på är totalsumman, eftersom vissa flygbolag bara skriver ut själva resekostnaden, utan skatter och tillägg och totalsumman i det finstilta.

Väl på plats finns bussförbindelser med National Express vidare till Bedford via Cambridge. Resan tar ca 50 minuter och du får en trevlig chans att se landsbygden. I den anrika universitetsstaden Cambridge behöver du byta buss till X5 som tar dig vidare till Bedford. Samma busslinje går också vidare till nästa stora universitetsstad Oxford. Resan mellan Cambridge och Bedford tar ca 1 timma och 45 minuter, så passa på att kika runt Cambridge och varför inte sätta dig på en pub och insupa den historiska atmosfären innan du hoppar på nästa buss.

Universitetsstaden Cambridge. Foto: Åsa Jansdottir

Självklart kan du också ta en taxi mellan Stansted och Bedford, vilket kortar ner din restid avsevärt om du jämför med att åka buss. Priset ligger runt 65-70 pund (ca 850 kronor) för två personer, taxi zonen kallas Meet and Greet och ligger bredvid busstationen på flygplatsen (priserna är från Taxi Bedford). Om du känner dig extra äventyrlig finns även en mängd bilfirmor vid flygplatsen. Ett hett tips är att välja en bil med automatlåda, då man behöver full fokus till att hålla sig på “rätt” sida av vägen! Det finns ett antal tillval när man hyr bil i England, men att lägga till en GPS och ytterligare en förare på försäkringen kan vara en tanke. Priserna varierar även här men på en höft kostar en bil ungefär 77 pund (ca 980 kronor) för två dagar. Bensinpriset är i stora drag det samma som i Sverige. Att bo är relativt billigt i Bedford, det finns en uppsjö av pubar, B & Bs, gästhus och trevliga hotell i alla prisklasser att välja mellan. Svip.se valde att bo på en pub i utkanten av Bedfords stadskärna till en kostnad av ca 500 kronor/natt för två personer inklusive frukost. Ett tips är att boka boendet innan avresa, i alla fall för första natten.

Poundland, där allt kostar ett pund. Foto: Åsa Jansdottir

Primark med priser för hela familjen. Foto: Åsa Jansdottir

Shopping och mat

Tvärt emot vad många tror så är shopping billigt i England och du kommer inte att ha några som helst problem med att fylla din resväska. Kläder, skor, accessoarer, sängkläder och tro det eller ej men avmaskning till hund och katt ligger på halva priset jämfört med här hemma. En annan kul grej när det gäller shopping utomlands, är att ta sig en titt inne på stormarknader. Englands svar på Coop och Ica Maxi är Tesco. De har inte bara ett brett sortiment av matvaror och öl och vin, utan säljer också kläder och skor mm. precis som här hemma. Även här ligger priserna under de svenska stormarknadernas. Ta också tillfället i akt och gå till frisören eller varför inte snygga till naglarna som en skön paus mellan shopping och ölprovning, självklart till ett lägre pris än hemma.

Staden Bedford ligger vid floden Great Ouse vilket gör promenaderna mellan affärerna till en underbar utomhusvistelse med fantastiskt vackra och välskötta grönområden. Precis allt finns inom gångavstånd och behövs det tilläggas att det inte går många meter mellan pubarna som erbjuder uteserveringar året runt.

Härliga grönområden. Foto: Åsa Jansdottir

Skulle vädret vara dåligt och du vill shoppa loss inomhus så ligger den lilla staden Milton Keynes med sitt enorma köpcenter; The Centre Mk med 220 butiker plus fik och restauranger, bara tio minuter utanför Bedford.

Maten kan tyckas vara något annorlunda än vad som serveras på en svensk lunchrestaurang, men matupplevelsen är en av anledningarna till varför vi reser utomlands, eller hur? Självklart är “nationalrätten” Fish and chips med anor från 1700-talet, ett måste. Smakas bör också Roast Beef och Yorkshire Puddings. Gillar du dessutom indisk mat så har du kommit till rätt ställe, det finns hur många indiska restauranger som helst och de flesta pubar serverar också indisk mat. En annan sak du absolut inte får missa i England är all inhemsk öl. Massor av goda sorter för alla smaker och flera av dem går inte att få tag i här hemma. Medelpriset för en pint (56,8 cl) i England ligger på 3 pund, vilket motsvarar cirka 38 kronor.

Sightseeing och historia

Om någon skulle tröttna på att shoppa (inte så troligt), så andas Bedford, Cambridge och Oxford tillsammans med London anrik historia med allt från fantastisk arkitektur, enorma katolska kyrkor och universitet med anor från tidens begynnelse. Bara i Bedford hittar du en härlig blandning av museum, vackra trädgårdar öppna för allmänheten, Woburn Safari Park, flertalet slott och ej att förglömma; marknaden varje onsdag inne i centrum. Bedford har naturligtvis sitt eget rugbylag; Bedford Blues som till och med har sin egen Rugby & Beer Festival tredje helgen i oktober.

Krigsmonumet, Remembrance day. Foto: Åsa Jansdottir

En annan historisk och annuell händelse inträffar på den elfte timmen, på den elfte dagen, i den elfte månaden varje år, då hela England Kl. 11:00 stannar upp för Remembrance Day eller Poppy Day. Till minne av undertecknandet av Stilleståndsavtalet 1918 mellan de stridande parterna i första världskriget. Detta är en minnesdag över de stupade i båda världskrigen, om den elfte infaller på en veckodag flyttas Hågkomstens dag till närmaste söndag och i år firas denna dag den 8 november. En ceremonisk upplevelse att rekommendera!

Snygga naglar till fantastiska priser. Foto: Åsa Jansdottir

Tesco shopping. Foto: Åsa Jansdottir

Bra att veta innan avresa

* England ligger en timma efter oss i Sverige, så när klockan här hemma är t ex 13:00, så är den bara 12:00 i England.
* England har andra eluttag, medtag därför en reseadapter. Finns på t ex Clas Olsson för 49 kronor.
* England ingår i EU, men har precis som Sverige valt att stå utanför Eurosamarbetet. Valutan är Brittiska pund. £1 = 12,82 kronor, så när du shoppar vet du att £10 är 125 kronor 

Vi kan varmt rekommendera att inför julhandeln ta er utanför trygghetszonen för att uppleva lite mer än bara shopping. Det finns naturligtvis en hel drös av ytterligare affärer att besöka än de vi föreslagit här, men vi kan tipsa om; Marks & Spencer, Matalan, New Look, Next och River Island. Alla dessa har kläder till honom, henne och barn i alla åldrar. Som grädde på moset har alla butiker en egen skoavdelning för alla åldrar, kläderna är dessutom av hög kvalitet och fina märkeskläder som du inte hittar vare sig på Ullared eller i Sverige och inte till dessa låga priser.

Svip.se gjorde för skojskull en liten jämförelse vad resan till Bedford kostade, och vad en resa till Ullared skulle ha kostat oss. Vi använde oss av Västerås som utgångspunkt för att räkna ut restid/reskostand att jämföra med:

Boende vid Ullared för två personer i tre dagar på det billigaste alternativet kostade 990 kronor/natt, frukostbuffé 60 kronor/dag, parkering 50 kronor/dag.
Total boendekostnad 2 personer under tre dagar: 3,300 kronor.
Resekostnad med bil tur och retur: 1,100 kronor.
Restid enkel resa: 5 timmar och 49 minuter.

Summa för shoppingresa Ullared: 4,400 kronor

Boende i Bedford, England för två personer i tre dagar kostade 500 kronor/natt inklusive frukost.
Total boendekostnad 2 personer under tre dagar: 1,500 kronor.
Resekostnad flyg tur och retur två vuxna: 856 kronor.
Bussresa tur och retur två vuxna Stansted-Bedford: 450 kronor
Restid enkel resa: 2 timmar och 10 minuter (exklusive restid med buss).

Summa för shoppingresa Bedford, England: 2,806 kronor.

Summering av julhandeln

Hade vi dessutom bokat vårt flyg ännu lite tidigare så hade priset för flyget över till England halverats. Något som tyvärr inte bensinpriset i Sverige ser ut att göra. Har ni redan handlat klart inför jul eller inte har möjlighet att ta ledigt från jobbet så kan vi avslöja att januari rean i England startar den 31 december och pågår så länge som till slutet av februari 2016. Då tänker i alla fall undertecknad åka med en tom resväska för att förnya garderoben igen…

Fem playknappar av fem möjliga!