Reklam

Vi tar oss ut på en tur mot Höganäs, närmare bestämt Kullabergs naturreservat och Håle stenar. Här tar vi oss fram på en promenad som går brant nedåt när vi närmar oss Lars Vilks konstverk Nimis. Konstverket som består av drivved, plankor och drivved utstrålar en rebellisk och trotsig uppsyn. Själva namnet Nimis betyder på latin ”för mycket”. Och det blev det också för rättsväsendet som gett Vilks dagsböter för att han olovligen uppfört verket i naturreservatet. Vilks själv ser Nimis som konceptkonst och de juridiska processerna som del av konceptet. Verket kan ses som Vilks hämnd på havet efter att ha varit nära att drunkna.

Foto: Jörgen Fredriksson

Förutom att beskåda verket kan man även ta sig fram i dess virvlande gångar. Dessa är smala passager och man får hålla ögonen på de spikar som sitter överallt så man inte river sig. Klättrandet var något som barnen gillade samtidigt som de storögt tittade på ”träkojorna”.

Nimis är inte vad jag skulle kalla ett vackert konstverk, men vem har bestämt att det måste vara vackert. Ser det mer som ett punkigt verk som berör med dess spretiga kontrast till havets (för dagen) lugna böljande vågor.  Väl värt ett besök.