Vid vansinnets berg – volym I (recension)

Reklam

François Barangers andra bok på svenska där han illustrerat en berättelse skriven av H.P. Lovecraft. Denna gång har han gett sig i kast med ”Vid vansinnets berg” som först publicerades i amerikanska Astounding Stories  1936. 

Foto: Fria ligan förlag

En isande roman i text och bild

För oss som fascinerats av tidiga upptäcktsresandes bedrifter som Amundsen, Hedin, Nordenskiöld och andra samtida gjort så passar denna historia som hand i handske. Den handlar om en expedition på Antarktis där personerna sakta upptäcker saker som ligger bortom deras vildaste fantasi. En grupp råkar ut för ohyggliga saker…

Vad ligger bakom deras öde?

Hur ska det gå för de andra?

Man får ge sig till tåls tills nästa del utkommer.

Iskalla illustrationer.

Förutom att texten driver handlingen framåt så får François Baranger illustrationer mig att rysa lite extra. De kyliga islandskapen förmedlar verkligen det karga, kalla Antarktis. Det blir att man stannar upp vid varje uppslag för att riktigt suga i sig av de utsökta bilderna och studerar detaljer. Ett extra plus till att han inte blir för närgången utan låter oss läsare visualisera en del av historien. Det gör det hela mer okänt och skrämmande.

Bokens utformning

Boken kommer i ett stort format, 262 x 350 mm, som ger illustrationerna utrymme, så att de kommer till sin rätt. Även pappret är av den lite tjockare kvalitén. En riktigt snygg bok som har sin givna plats i alla skräckfantasters bokhyllor, men låt den inte bara stå där, utan läs den och plocka fram den emellanåt och njut av illustrationerna.

Titel: Vid vansinnets berg
Författare: H.P. Lovecraft
Illustratör: François Baranger
Förlag: Fria Ligan